hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵東九線重組及建議
返回列表 發新帖
開啟左側

荃葵東九線重組及建議

HN745 發表於 2018-10-26 23:40 | 顯示全部樓層

其實40真係冇能力再自己分開快線同慢線?
小弟有時夜晚搭40出鑽石山 試過眾安街就已經頂閘...
可唔可以一條停完大窩口站後就轉上德士古去荃灣路
另一條就原線不變
事關40拉左去麗城 早晚繁係真係吸到唔少客

同埋如果想解決美孚客問題 點解唔揾埋其他小區啲資源做?
由其四小龍 遲下海盈起完 又多啲人口住 應該都要通勤架
 樓主| 10598C 發表於 2018-10-27 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-10-26 23:40
其實40真係冇能力再自己分開快線同慢線?
小弟有時夜晚搭40出鑽石山 試過眾安街就已經頂閘...
可唔可以一條 ...

其實我諗法係葵興芳乃至美孚就38做曬,荃灣就40做曬,真係要解決流水,倒不如另外重開舊40,荃灣至美孚同深水埗至觀塘都做到添

但資源限制上唔允許做到呢樣野

至於快線,其實40我改左行上路,基本上同大窩口站轉上荃灣路出冇分別,都係大窩口就直出,況且我都加左唔少班
tonychow 發表於 2018-10-30 20:40 | 顯示全部樓層
我唔係好肯定荃葵仲有無資源重開舊 40 或者短途支線。始終 40 車又唔係多,亦不時收車。
就算係 42C 咁多車亦未必拆得掂,89D 拆條 89S 又變運櫈。
33A 就唔好郁佢,如果搭 33A 返荃灣,基本上都有排兜,同 40 時間相比差太遠。始終 33A 係大窩口同葵涌邨出入市區唯一平線,同 37 重組又好難順路,九記又無心做果類線。
唯一可以拉係 30X/234X。但如果咁做,大窩口一段青山公路就得返 38A 一條線來往美孚,又係另一條九記無心做路線,伏唔伏就視乎你點睇。好處係可以加多一個 38A 存在意義,壞處係海濱重組難度會增加 (當然想唔想重組都係另一個問題),同埋九記一收車就變相無巴士服務。
講返 30X/234X,理論上可以拉一條荃灣東落橋,補返 40 BBI。當然,不論拉任何一條,都會無咗 34M/39M 其中一條轉乘優惠 (變相無得利用 BBI 喺荃灣市中心停留)。當然西約仲有條貴少少 234B,但如果拉 30X 就有可能一次過將 30/39A 重組埋。
Ricky403 發表於 2018-10-31 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-10-30 20:40
我唔係好肯定荃葵仲有無資源重開舊 40 或者短途支線。始終 40 車又唔係多,亦不時收車。
就算係 42C 咁多車 ...

33A如果要改線,可以嘗試來回跑葵涌道天橋,改叫33X,去程禾葵里走,只停荔景邨,回程美孚後停光輝圍、帝盛上番葵涌邨
慳咗嘅時間,可以拉落西九龍站,收$7.5,長沙灣分段$6.4,美孚/光輝圍分段$5.6

呢個建議好似之前有人都提過了
咁就可以大致補哂荃葵40做到嘅位,不過40轉2A、6D冇得再一程過,40又做極都疏,仲有幾多人繼續用緊呢
384047x 發表於 2018-10-31 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
39a無限循環?九巴未做過,真係好難講佢肯唔肯做

40p擴展服務時段?麻煩撤出石圍角先,可考慮放東普陀,加32bbi

38學生客點處理?