hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區區議員建議開辦北區經元朗至荃灣的巴士線 ...
開啟左側

[其他] 有北區區議員建議開辦北區經元朗至荃灣的巴士線

barking 發表於 2018-10-27 20:43 | 顯示全部樓層

我只睇標題,無睇內容,即刻想到53延長至北區,躍升為青公長跑線。
hihiman 發表於 2018-10-27 20:44 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-10-27 19:34
你就盲反,我問你假日青衣往返大陸 279X 如果只開 15 分鐘以上唔夠載點解決 ?978 頂晒閘,欖隧睇怪上唔到 ...

一定只用羅湖上深圳?
番大陸一定只是深圳?
一定要北上?
你只提及假日, 平日繁時你無提及, 又見唔見到干日假日個分別係邊度?

你自己本身的意識形態都好有問題
無論對279X or 是否北上/留港的選擇

你是否italk 的五毛黨?

kingprowm 發表於 2018-10-27 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-10-27 20:29
咁都係分流左去內地嘅人啦,起碼唔駛集中淨係以來上水,多個選擇唔好?

仲有,你唔比279X去上水係轉去落 ...

分流得幾多,成日話分流分流,又唔去睇吓羅湖口岸同福田口岸周邊的配套差異
福田口岸有廣深城軌嗎?有去其他地方的大巴站嗎?

你自己去上水火車站月台睇吓上羅湖車既人多定上落馬洲車既人多先好講啦,你咁既廢話,真係人唔笑狗都吠

有時間就睇吓深圳地圖,認識吓周圍環境先講野啦

你俾碗福島飯人食有鬼用
jessc 發表於 2018-10-27 20:57 | 顯示全部樓層

個人日日要搭279來往粉嶺與青衣,只係講個人感受。

朝早七時前,70-80%人都係(粉嶺)上水往青衣,欖隧落左車的人都唔夠上返欖隧等去青衣的人,通常佢地只能等68E黎清客。
而家開左279A令279X疏左,上午七時許有些班次在華慧園站已經要企。
反而要諗早繁在欖隧排好耐隊花好耐時間,試過由排隧埋站至入隧道要10分鐘
夜晚六七點279X青衣等車係可以排到入商場,青華苑經常要飛站。

不過晚上十點後279X青衣真係無乜人上,成車三四十人到欖隧,落半車再上半車,即係青衣<>北區可能係二三十人左右。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
kingprowm 發表於 2018-10-27 21:00 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2018-10-27 20:44
一定只用羅湖上深圳?
番大陸一定只是深圳?
一定要北上?

去大陸唔一定係去深圳,但如果係去其他地方如東莞廣州一定係羅湖轉城軌最快,福田口岸冇交通配套去
kingprowm 發表於 2018-10-27 21:06 | 顯示全部樓層
jessc 發表於 2018-10-27 20:57
個人日日要搭279來往粉嶺與青衣,只係講個人感受。

朝早七時前,70-80%人都係(粉嶺)上水往青衣,欖隧落左 ...

雖然我星期六日用 279X 次數較多,但也試過 weekday 上羅湖旅行團集合,早上七時左右青衣站係可以上滿部車,同時五六點解散回青衣,上水一樣上滿返青衣,條隊都係長,證明 279X 平日可以雙向好客
ATENU364TC196 發表於 2018-10-27 21:08 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-10-27 19:29
盲反就盲反啦,明明欖隧轉車站已經落一堆客
減少少279X換更加密車上欖隧,仲去多一個地方,明益青衣人

咁星期六日早上北行10分鐘一班青華苑企人又點計?你減左279X,青機條長龍點算?279A/X可以減車抽去北區-荃灣線既時間某程度上只有一至五早上南行...其他時間青衣客絕對佔近85%,亦都有班人係上繁坐279A/X轉68X/69X/265B,都唔係個個坐去荃灣。
北區-荃灣線全日並冇問題,不過除左早繁外,唔好走去攪279X,抽278X車好過
至於青衣-大馬路?依家啲人個個都轉車,回程坐68M返青衣仲要平啲,倒不如拆68A,復辦63M(不經荃市),263M(經荃市)仲好
cky 發表於 2018-10-27 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
搵停版站友好憎嗰條 261X 延長至荃灣吧
10598C 發表於 2018-10-27 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-10-27 21:08
咁星期六日早上北行10分鐘一班青華苑企人又點計?你減左279X,青機條長龍點算?279A/X可以減車抽去北區- ...

我上面講左好多次,唔該爬文

減到15唔代表唔可以有加班車,而家279X需要時都有加班車

更何況話雖減279X,青衣根本唔係冇著數,有268M去元朗大馬路,上大欖班次仲密左,唔明有咩好反
kingprowm 發表於 2018-10-27 21:22 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-10-27 21:16
我上面講左好多次,唔該爬文

減到15唔代表唔可以有加班車,而家279X需要時都有加班車

如果要北上,搭 268M 做乜,B1 又唔係易上車

如果要取捨,一定寧願要上水車多過元朗車,著數都講得出,根本指鹿為馬