hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [ 擱置 ]
開啟左側

[ 擱置 ]

10598C 發表於 2018-11-2 11:09 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-2 09:08
I mean行太子道條橋,咁回程一樣九龍灣至土瓜灣中間飛站

而沙中通咗佐敦油麻地仍然係缺口,加上咁已經係 ...

佐敦油麻地,搭沙中線去何文田轉啦
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-2 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-2 11:09
佐敦油麻地,搭沙中線去何文田轉啦

不過就算係咁樣都好,現階段都要搵啲嘢補償住先嘅
尤其我唔見得沙中線可以19年通車。考慮佢21年先通車,咁其實都仲有2年嘅真空期
又或者放置咗93K都OK,反正其實差別都唔算話太大
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-2 20:18 | 顯示全部樓層

.
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
3ASV174 發表於 2018-11-4 21:32 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2018-11-2 00:18
我都係覺得樓主建議用車數計得太盡,例如:

98A 要做埋康城清半,都只係比296A多一架車咁大把

根本多數全將軍澳重組既建議,
都係狂削山路線同時加開同其他服務既隧道直出,但今次重組完隧道成堆線重疊,用車數量自然計唔到數。

山上面非繁忙時間係咪需要 3.5 條線出觀塘係可以商榷,
但繁忙時間事實上 93A 93K 95M 98A 現班次並存,只有 95M 出大車係唔會頂閘(但佢出緊單層,所以有o的班次總站開車已經企人),
咁有無可能 93A 減班減到殘廢既同時,抽走 98A 但 95M 拉落寶林開 12 分鐘一班?寶琳路繁忙時間少左幾多班車落觀塘?但你覺得夠載?

既然 93K 都收得檔,點解要留返 293 收天價執 95M 手尾?
293 比 297 只係多個山路少個坑口,咁點解重組完 293 唔係直接拉埋去坑口食 297?因為 297 行隧道?297 咁既客量你要行隧道,繁忙時間留幾班都得啦,重組完反而全日 293 297 分家?

明明改完之後工業邨繁時 98A 已經係開緊 10 分鐘一班,我唔知做咩 298E 仲要留低開 10 分一班,繁忙時間坑口有無需要 5 分鐘一班車入工業邨?坑口成兩個鐘開到 5 分一班入工業邨同時,成條寶琳路最繁忙時段得 12 分鐘一班車直接隊人落觀塘轉乘。

98C 又係,拆完 98S 又唔郁得,繁時坑口又要有齊 98C 98S,咁點解 98C 繁時唔縮埋去寶林?
既然 290X 可以縮去安達,其實 98C 98E 繁時縮埋上翠林都得啦,點解又要埋到寶林呢?

296M 無啦啦加班又係正,請問重組完邊一部分導致有人要搭 296M 轉車?
重組完坑寶好多本來已經有直車去既區係再多左條快線,或者一開二,但慢線又根本抽唔走,呢o的先係浪費資源。

其實我係欣賞樓主一句「觀塘問題觀塘解決」架,
咁將南問題將南自己解決啦,你要直出荃灣唔該自己搵新巴搞掂佢。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2018-11-4 23:38 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-1 23:17
其實本來佢哋都係比緊呢個價

坑口直出觀塘搭 102 俾開 $9.6,
點解新 98A 只收 $6.8?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 1 + 10 言之有理

查看全部評分

心繫香港 發表於 2018-11-5 02:05 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-11-4 23:38
坑口直出觀塘搭 102 俾開 $9.6,
點解新 98A 只收 $6.8?

如果一貫奉行ge做法就係「應該」/「理所當然」,咁我諗成個重組都唔洗搞啦。

坑口不嬲畀開$9.6,所以建議之中收 比隔黎296A($5.1)或者796S($4.6) 都仲要貴成2蚊 都叫「只收$6.8」?
咁按你個講法,康翠無尖沙咀線唔洗建議開啦,不嬲都無,
將南唔洗郁290系啦,不嬲都兜,
康城唔洗有98S啦,不嬲都無.......

建議本身個性質,係要改善同解決問題,
如果否定現時ge問題與不足,我諗直頭唔洗有呢個forum ge存在
心繫香港 發表於 2018-11-5 02:11 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2018-11-2 00:18
我都係覺得樓主建議用車數計得太盡,例如:

98A 要做埋康城清半,都只係比296A多一架車咁大把

其實690諗得過ge係,改變車源+客源,
改循環線: 中環->...->東隧->藍田->將隧->景林->寶林->翠林->康盛->寶達->秀暉->啟田->東隧->...->中環

車源可以改用寶達/安達/秀茂坪調派多幾架,
690果幾部車放翻落將軍澳其他線果度,
順便令690非繁客量好翻d (去程客量有時真係幾慘淡),
又可以解決埋觀塘山過海線問題 (而又慳翻幾部將軍澳ge車)
3ASV174 發表於 2018-11-5 09:01 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-11-5 02:05
如果一貫奉行ge做法就係「應該」/「理所當然」,咁我諗成個重組都唔洗搞啦。

坑口不嬲畀開$9.6,所以建 ...

係樓主條 6K 無啦啦收到七個幾,
然後話係因為人地俾開貴價搭短途,
我先問點解坑口俾開 $9.6 先有直出,樓主唔建議收返呢個價?

師兄你係咪搭錯線?
可唔可以爬完文先跳掣?

評分

Charon1999 + 1 + 10 言之有理

查看全部評分

樓主| Charon1999 發表於 2018-11-5 19:28 | 顯示全部樓層

咁乜都唔搞曪
啱架,將南問題將南自己解決
將北問題將北自己解決

98A日日燒錢又唔關我事
98C一日比一日少人又唔關我事
93K就執咁的確更唔關我事
93A 95M互疊又玩對方又唔關我事
296M勁到連長者都寧願上108A又唔關我事
296D蝕到PK又唔關我事
290日兜夜兜又唔關我事(我坐MTR仲有2年半價Yeah)

到時九巴鳩Cut 93系98系296系加車比213系同214更更更更唔關我事。

評分

10598C + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| Charon1999 發表於 2018-11-5 20:03 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-11-5 02:05

坑口不嬲畀開$9.6,所以建 ...

人哋正正係想唔洗郁290系、康城唔洗有98S