hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [ 擱置 ]
開啟左側

[ 擱置 ]

10598C 發表於 2018-11-5 21:37 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-5 19:28
咁乜都唔搞曪
啱架,將南問題將南自己解決
將北問題將北自己解決

咁講,面對九巴日日脫班,呢半年我都多左搭條有定點班次又少脫班嘅95M出去轉地鐵

有個人覺得唔關佢事係佢自己個人觀點,唔係我住康翠我都支持炸左條山路去

我淨係想98C、290班次唔該穩定啲,290同95M最好加到10分鐘一班,最多開埋經繞道去土瓜灣尖沙咀線就算

其他咩296M、690、E22A、A29P,有基本服務就算,對九巴、新巴(798A)已經死心
expertuser2004 發表於 2018-11-5 23:29 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-11-4 21:32
根本多數全將軍澳重組既建議,
都係狂削山路線同時加開同其他服務既隧道直出,但今次重組完隧道成堆線重疊 ...

唔好當將軍澳隧道轉車是萬能先得, 我想問轉車站通左車又點?
第一上秀茂坪道方向所有車輛是用最左線(轉車站是最右邊, 而且是單線單程), 即是巴士停係公路比乘客落 or 曉光街站落車行落去?
即是話轉車站得出去有用, 入去沒用?

既然 93K 都收得檔,點解要 293 幫 95M 清客? 依家安泰未入晒伙, 98A 寶達站六點幾已要罰企, 秀暉樓仲有成廿幾三也人等上車
最初 98A 由 5-8 變 6-9min, 之後 9-15min, 最後 93K CUT 一架車, 絕對是拜開不足班次所賜, 根本 peakhour 是沒可能出到聯合班次有30 以上班次 plan

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
S3BL100 發表於 2018-11-5 23:39 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-5 19:28
咁乜都唔搞曪
將北問題將北自己解決

無人講過咩都唔搞,問題係搞完之後有無解決過問題,或者有無製造其他問題

98A 盤數好差係事實,寶林坑口劃界分家、坑口併康城工業邨呢個大方向無錯,
但如果拆完之後搞到唔夠載,又影響坑口來往山上,尤其是返學時段,係製造緊新問題出來

唔係一句話整靚盤數就可以由得人上唔到車

而同時你將 93K 拆做 6K+293,293 297 大幅重疊,296M 又大幅加班,唔見得令到盤數變好

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2018-11-6 02:10 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-11-5 23:29
唔好當將軍澳隧道轉車是萬能先得, 我想問轉車站通左車又點?
第一上秀茂坪道方向所有車輛是用最左線(轉車 ...

將軍澳隧道個轉車站只係俾隧道線用,
其他線根本就唔唔打算納入去個網絡,但事實上經將軍澳隧道既線九龍目的地來來去去得幾個,有幾多將軍澳客真係會轉車,有幾多客係觀塘區落黎,大家都心中有數,
成日借轉車站為名加直出線上去,你要上去轉乜先?呢個已經係個問題。

98A/293 o個度,樓主個方案就算開齊車,整體落觀塘班次仍然比依家收左車既情況少,依家都唔夠載,問題只會更加嚴重,
但樓主只係用「觀塘問題觀塘自己解決」帶過,依家個問題係你製造出黎嘛,同一邏輯 93K 執笠都唔需要搞 6K 架,叫人地自己搞掂咪得。
既然區域重組振振有詞,為左坑口有平價直出拆左 98A,咁 95M 加價延長改道取代 98A,93A 得返半個鐘一班,點可能反而要將軍澳 <> 觀塘既客靠 293 用天價接濟?

樓主呢批建議,最大問題係好多重組項目都自相矛盾,雖然最後小學雞散棋拉倒刪晒,但就咁都數到一堆:
(1) 樓主覺得 93A 95M 已經係重疊要整頓,自己同時又整條 293 出黎同 297 重疊;
(2) 樓主一方面話「觀塘問題觀塘自己解決」,一刀切減到將軍澳來往協和街既班次由一小時 5-6 班,變成 2 班,另一方面又抽車出去做 6K;
(3) 樓主話唔重組 93 系會俾人陰乾,於是自己建議重組抽乾晒先陰都費事。如果 93A 95M 削剩一條,陰極都唔會幾乎全日都 30 分班。

仲有一堆理由不明既改動,例如 296M 加密唔係因為有需求,竟然係因為老人家上 108A 唔上 296M…
都係 $2,邊架黎先咪上邊架囉,有咩問題?
如要討論,請先自貼差餉單一次
Snoopy@FB8617 發表於 2018-11-6 09:26 | 顯示全部樓層
咁乜都唔搞曪
將北問題將北自己解決

得閒打篇咁既回覆
不如先諗下自己份建議係唔係真係咁好先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-6 11:44 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-11-6 09:26
得閒打篇咁既回覆
不如先諗下自己份建議係唔係真係咁好先?

S3BL100依D講道理嘅點同pat生蕃比?
就算你比意見我一樣會聽
係D生蕃嘈嘈閉先唔搞啫

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
S3BL100 發表於 2018-11-6 23:27 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-6 11:44
S3BL100依D講道理嘅點同pat生蕃比?
就算你比意見我一樣會聽
係D生蕃嘈嘈閉先唔撚搞啫。

老實,我唔係好覺呢條 thread 入面有好多你口中既「生蕃」

同埋我唔覺得改建議有需要只係晌個標點符號 set 個連結咁遮遮掩掩既…

講返你個新建議,新 93A 只係比起現時 98A 短左寶林至坑口之間來回唔夠廿分鐘車程,
就可以 15 部車跌到得返 7 架?你肯定夠跑可以做到繁忙時間 10 分鐘一班?
呢個班次又保證夠載?
與此同時,新 98A 坑口直入隧道但多左坑口至工業邨一段,
全程時間同新 93A 根本唔會有大分別,就可以一下子倒 13 部車落去做 10 分班?

而你上一個版本既建議入面,康翠尖咀線拉 296D 上去,要兜尚德總站,本身已經唔開胃;
但新一個版本,又觀塘巿中心又九龍灣又馬頭圍,比起 296D 差好多,
然之後你仲要覺得好似 8 部車 80 分一單連休夠跑,而家 93K 一單連休都俾成 100 分啦

根本如果唔係因為你堅持要倒咁多車落去條定線其實係合理
但未有客量數據支持既新 98A 身上,成件事想像空間會大好多

但你一下子將本身唔夠載既翠林至牛頭角站一段大幅減車,對比起新 98A 擺咁多車落去,個人認為唔合理

fb.com/scientisthk2usa/
transbus 發表於 2018-11-7 02:59 | 顯示全部樓層

又再一次將93A喺下秀嘅僅餘客量供應都趕走,
係要學生師奶喺寶達行落山?
定屈人290A $10.7秀茂坪落?
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
LAK2 發表於 2018-11-7 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-11-6 23:27
老實,我唔係好覺呢條 thread 入面有好多你口中既「生蕃」

同埋我唔覺得改建議有需要只係晌個標點符號 s ...

出得山上vs山下建議就預左有無限意見
明明各條走線都有得傾下,執下資源分配就OK
例如95M/98A用車數對調,293資源回收做將尖
又走去發脾氣 del po (玻璃心都唔係第一次)
無野既,以前都以為樓主 d po 可以 click 黎睇下
依家就要睇心情了。

脷伸:睇到93A日頭30分一班就無再睇落去。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-7 10:24 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-11-6 23:27

同埋我唔覺得改建議有需要只係晌個標點符號 s ...

先講93A
其實98A現時日間收到去15,我見都係大約40人左右,所以先推算拆完非繁12係夠載
而上下繁98A依家都出8,假設坑口:寶琳係2:8,所以先10
加上仍然有95M,應該勉強OK
或者我加2班中載係翠琳for清客啦

同埋93A飛走咗apm嗰頭,相對地穩定少少所以我冇預太多空間
參考翻原98A,一喺我加到10部?

而新98A係的確同原98A一様長
所以我放13部車落去以免脱太多
咁或者可以減多2部出嚟,上下繁就加短棍咁...?

而尖咀線呢
我本來有打算拆98D/98P
就康翠+寶琳98P、坑口+非繁尚德98D、296D cut淨上下繁
但比人話我偏心(其他討論區)
所以version2.0就拉296D上康翠,Keep 296D+98D
但又比人話93K廢,Cut咗105又食唔曬
咪唯有93K入尖咀,又留住98D+98P,296D又唔可以死但93A 93K又加車,而將93K cut到30兼放翠琳
其實我都想知
1. 就康翠+寶琳98P、坑口+非繁尚德98D、296D cut淨上下繁
2. 93K入尖咀
3. 296D拉上康翠
邊個會好少少 @_@

而翠林至牛頭角站一段大幅減車依個呢......
最主要係我冇預計到95M有人入到牛頭角
定一併由翠琳短棍處理?

最後其實灰灰地唔想再搞,但又唔忍心搞到一半放置
所以打算求期放咗搏冇人知
完咗佢就算......

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己