hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 口岸路線重組(城巴篇)
返回列表 發新帖
開啟左側

口岸路線重組(城巴篇)

qunow 發表於 2018-11-2 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-11-2 09:50
一)唔夠客咁拆;二)觀塘道附近工商區,需求無咁集中,而且有A22/港澳一號;所以無必要再拆一條落塞車嘅 ...

1. A29現在客源分佈大概怎樣?
2. 不是加多一條線,而是取代A29正線目前在觀塘道的位置,以及也可能局部取代A22的功能
qunow 發表於 2018-11-2 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-11-2 09:58
A10嘅客量唔低,兩條都搬兩條線都要加車加時;但係上環有港澳碼頭,真係睇唔到兩條線有咁大競爭力。 A12 ...

A10南區/西區拆線,A12北角/柴灣拆線
240798790262289 發表於 2018-11-3 11:18 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-11-2 07:26
B29個定位係區內住客大橋+假日嘅迪士尼客;將軍澳跟觀塘山無論去地鐵定港澳一號都要轉多次車,所以B29個 ...

唔反對兜埋迪士尼,但觀塘半山+將軍澳段咁ge走線應該下世都過唔到區會.......
收緊$42蚊係「特快價」,而走線衰過晒A29、A29P,甚至衰過收緊$24 ge E22A,
290A之所以用呢款行法,係做秀荃、將秀客,而唔係主打將荃客,
咁唔通B29打算做流水.....?!

所以B29唯一ge出路係跟A29出+停觀塘、或者頂盡跟798出+直達觀繞
brianso198 發表於 2018-11-3 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-11-2 10:39
A10南區/西區拆線,A12北角/柴灣拆線

我想講呢,就算A12唔經西環,柴灣啲客並不一定會搭。

qunow 發表於 2018-11-3 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-11-3 13:27
我想講呢,就算A12唔經西環,柴灣啲客並不一定會搭。

北角/柴灣拆線的意思是,除了不經中上環之外,從小西灣開出的班次不經北角而在筲箕灣-太古中間某個位上橋,其餘路段再用另一條由筲箕灣前後開出的支線開出
brianso198 發表於 2018-11-3 18:23 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-3 16:44
北角/柴灣拆線的意思是,除了不經中上環之外,從小西灣開出的班次不經北角而在筲箕灣-太古中間某個位上橋 ...

機場A車係需要照顧酒店,
但咁既話東行A12係好難搞,
因為A10返南區行法反而做唔到果堆酒店...

去機場方向A10做得返,不過又要諗下A12有三班車走左入國泰城...
不過個人覺得都仲可以叫A10開國泰城特,但中航大廈又另一問題...

除非你諗住柴灣果架行到筲箕灣之後直接上東廊去西區,
但又要諗下18X服務時間以外點補償,
雖然呢批客唔算多但叫18X延長服務時間係毫無效益可言...
無理由叫北角上橋果架又兜返西環, 咁做根本好有問題...

qunow 發表於 2018-11-3 18:49 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-11-3 18:23
機場A車係需要照顧酒店,
但咁既話東行A12係好難搞,
因為A10返南區行法反而做唔到果堆酒店...

1. A10市區方向就算停唔到A12啲站都只係差一兩個站唔系咩大問題
2. A10本身都應該重整
3. 18X服務時間以外還要搭A12從西區到東區的人應該很少吧,也可以用18P、地鐵、小巴、其他交通工具轉乘等等
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
brianso198 發表於 2018-11-3 19:00 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-3 18:49
1. A10市區方向就算停唔到A12啲站都只係差一兩個站唔系咩大問題
2. A10本身都應該重整
3. 18X服務時間以 ...

水街果間都係行多左...
同埋18X都唔停水街個站(新巴係拒絕過議員係水街加站要求)

我一至五都會搭A12放工既,
我夠知由機場放工返屋企係慢到不得了,
但西區根本唔係慢既主因...

西區最大問題係唔順路咁兜,
但相比起琴行街同埋告士打道既無定向塞車, 後兩者係黑人憎好多...

反而去機場方向就真係唔知兜入去西區為乜...

同埋A12西環>東區確實有需要補,
但拎18X做唔符合效益,
夜晚果段路客話多唔話話少唔少囉...

轉乘?18P而家改到條線越來越慢,
搭得A12到北角18P都只可能去到灣仔等緊車轉...