hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 930X 提升服務消息
開啟左側

[路線消息] 城巴 930X 提升服務消息

10598C 發表於 2018-11-14 01:47 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-11-14 01:03
我刨咗一次舊帖
原來以前我仲提出過一個好有趣既方案,就係海濱開跟49X出眾安街,然後跟290上公路
呢個方 ...

先唔計總站有冇位

我係有諗過如果灣景開,行青公之後右轉海興路(可以的話沿路設站),左轉大涌道,過福來邨後右轉返出青公,咁做可能可以擦邊做埋西站附近乘客

再唔係想全部地方都食曬,就應該係屈入沙咀道,再經荃富街出青公,咁個服務範圍應該係最廣
qunow 發表於 2018-11-14 02:22 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-14 01:47
先唔計總站有冇位

我係有諗過如果灣景開,行青公之後右轉海興路(可以的話沿路設站),左轉大涌道,過福來 ...

荃灣西站去東區要同西鐵轉紅隧線競爭,如果不直接去做而是放在大涌道的話恐怕沒多少人會特意步行過去乘坐。不如別繞過去
Charon1999 發表於 2018-11-14 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-13 21:58
除非西區或者西隧塞車否則中環灣仔繞道應該唔會點塞?

過去一年有上下繁用過西隧嘅人自己心中有數啦
當北角去中環碼頭官方都用10min計時,你哋堅持要拎18min打飛機我都冇辦法www
咪等全世界恥笑下D未行過西隧嘅地圖派囉 ٩(๑´0`๑)۶
繼續打啦,唔阻大家
Charon1999 發表於 2018-11-14 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-11-13 22:38
我冇話support佢得出嘅18分鐘
不過既然而家有ETA,乃至YouTube行車片段,要check其實唔難
——————— ...

88X暑假可以10min出到中環
結果用10min計咪全世界都炒車囉
一定係用最壞打算

Anyway 你堅持要拎18min打飛機我都冇辦法www

PS 架935都踩得OK快,之前坐930普遍都10-11min,入到西消防已經葵芳係15min後嘅事
qunow 發表於 2018-11-14 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-14 10:41
當北角去中環碼頭官方都用10min計時,你哋堅持要拎18min ...

近期用過幾次西隧下繁又唔覺好塞…?
而且對於港島東居民來說的話上下繁方向也不同於西隧大部分使用者吧
qunow 發表於 2018-11-14 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-14 10:45
一定係用最壞打算

88X那明顯是打錯字…
10598C 發表於 2018-11-14 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-14 10:45
一定係用最壞打算

我已經搵一條塞車塞到嘔嘅片去做證,比一般行車時間多15分鐘,仲要行舊路唔係中灣繞,如果咁都唔叫做一個壞打算,我冇野好講
Ricky403 發表於 2018-11-14 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-14 10:41
當北角去中環碼頭官方都用10min計時,你哋堅持要拎18min ...

我都話荃葵東區線唔一定要話快到搭鐵十幾二十分鐘先有客
淨係葵芳去北角,數站數
鐵路16個站,逼金鐘轉車;巴士2個站,高速直達
咁樣巴士都無優勢嘅,好多長途直達線死咗好耐

C兄提出嘅18分鐘,冇錯係值得商確,但加幾分鐘,講23、25或27分鐘,客就會走?
通咗繞道,亦可以肯定港島北岸交通會大幅改善
告士打道只要車流減少大約四分一,行車時間已經做得番十年前而家兩倍嘅水平,就算繼續行告士打道,時間都已減半,短起碼3-5分鐘
你可以話上繁西隧都塞車,但西隧嗰種塞,最多隧道口同後半見紅,根本唔係紅隧東隧可以比擬,要舒緩亦都好簡單
況且新東九東堆東隧線日日塞隧道,咪又係好多人搭
荃葵東區線情況一定比佢地好

兩繁雙向喺條線上面講真冇咩好擔心
比較可能要處理嘅問題係九城運區四個持份者要點協調,同埋非繁兩區有冇足夠消遣或通勤需求
RobynnNKendyFan 發表於 2018-11-14 19:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-11-13 01:17
油荃最好唔好俾新城投到
否則未來重組麻煩到嘔

油荃我想綠公司中標
反青沙撐獅隧
leo_ku 發表於 2018-11-14 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層