hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 廣深動車組 ‧ 定製版CRH6A
開啟左側

[中國大陸] 廣深動車組 ‧ 定製版CRH6A

volvo_chan 發表於 2018-11-4 15:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2018年9月底廣深城際動車組加入六組附設一等座和餐車的定製版CRH6A,行走廣深線和廣州東<>潮汕的車次,小弟昨天有空就特意乘坐到廣州,體驗這款高配版的CRH6A。

小弟乘坐的C7140次,從深圳站開往廣州站

廣深高配版CRH6A在廣州站

廣深定製版CRH6A設有一卡一等座

一等座車設48座,內籠設計和燈光與復興號相似

一等座的頭1-4行座位是不能迴轉,2-3行則是卡位座

二等座車

二等座車座椅有迴轉功能,但廣深不會為二等座迴轉

座位編號與復興號一樣採用液晶面板,也是小弟很欣賞的設計

回程坐C7143次從廣州站返回深圳站

廣深城際由於排點極為繁張,每組車到站後只有十多分鐘便回程,
所以仍然慣性越夜Delay越多,今次這趟車Delay足足25分鐘才到深圳站。

這次往返也是乘坐CRH6A-4137

CRH6A-4137完成當天最後一班車後便收工

廣深的定製版CRH6A遠比同線的CRH1A特別是一等座實在舒適得多,自從廣深取消了52分鐘的直達列車後,小弟有一段長時間也沒有坐廣深喝血號,現在雖然有定製版CRH6A全新列車加入,但CRH1A依然是主力,而站站停的廣深喝血號依然是吸引力不大,CRH6A在廣深的行車穩定性也一般,在廣深部份路段更出現慣性左右搖晃的象,氣密性也和CRH1A相若不太理想,不過CRH6A的座位,則是完勝CRH1A。我在想如果當初有已發展到160/200/250km/h級別的CRH6A選擇的話,港鐵引入這款設一等座的高配版CRH6A專門行走香港西九龍<->福田/深圳北車次已足夠。
現在用動感號380A跑香港<->深圳段太大材小用,而高配版CRH6A在乘客角度,舒適度/車廂設計也是比重口味港版380A動感號好。

多謝觀看,歡迎討論

至于你信不信,我反正信了
tsoikc 發表於 2018-11-4 20:00 | 顯示全部樓層
用呢批車感覺上好過1A. 至少D位係軟座先. 1A似硬座多過軟座.

好似我住東九, 上廣州都係直巴優先, 因為又快又平 (只需HK$100). 最快紀錄係牛頭角道上車, 2小時55分後已經到廣州賓館.

至於動感號, 佢D位真係同6A有得比, 都係禁衰. 動感號個位一等同二我真係睇唔出有什麼分別.......

用電時請注意安全!
bennq 發表於 2018-11-4 23:47 | 顯示全部樓層
tsoikc 發表於 2018-11-4 20:00
用呢批車感覺上好過1A. 至少D位係軟座先. 1A似硬座多過軟座.

好似我住東九, 上廣州都係直巴優先, 因為又 ...

最大分別係2+2 同3+2

GD1570 發表於 2018-11-5 13:48 | 顯示全部樓層

tsoikc 發表於 2018-11-4 20:00

好似我住東九, 上廣州都係直巴優先, 因為又 ...

直巴個價錢真係無乜誘因要我去坐广深城际。

你有你可愛,我有我好笑。
proschebus 發表於 2018-11-5 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

港鐵批車因要預埋上廣州,就算港鐵買個時已經出左都不會選擇6A。不過港鐵太早買,如果遲D買應該會買CR400A
lokwah2a 發表於 2018-11-5 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2018-11-5 13:48
直巴個價錢真係無乜誘因要我去坐广深城际。

看你是甚麼性質。3個多小時即是上午上車,下午到。下午上車,晚上到。趕時間不行啦。
leochill 發表於 2018-11-5 17:54 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2018-11-5 14:20
港鐵批車因要預埋上廣州,就算港鐵買個時已經出左都不會選擇6A。不過港鐵太早買,如果遲D買應該會買CR400A
...

其實有限制港鐵嘅經營範圍嗎?
唔可以將來用來行香港-潮汕、香港-長沙、香港-茂名嗎?
ryumew 發表於 2018-11-6 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-11-5 14:20
...

貪380A似日本車新幹線E2系
GD1570 發表於 2018-11-6 11:27 | 顯示全部樓層
lokwah2a 發表於 2018-11-5 15:46
看你是甚麼性質。3個多小時即是上午上車,下午到。下午上車,晚上到。趕時間不行啦。 ...

其實下午12:00上車,都係下午3:00到姐..
所以唔一定係下午上車晚上到嘅....

你有你可愛,我有我好笑。
qunow 發表於 2018-11-6 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2018-11-5 17:54
其實有限制港鐵嘅經營範圍嗎?
唔可以將來用來行香港-潮汕、香港-長沙、香港-茂名嗎?
...

港鐵不想吧