hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 口岸巴士B6線塞爆 嶼巴擬周日推三招疏導人龍 ...
開啟左側

[報刊新聞] 口岸巴士B6線塞爆 嶼巴擬周日推三招疏導人龍

053h4 發表於 2018-11-6 21:21 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2018-11-6 21:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-6 21:21
把責任推晒比假旅行團前,有無諗過B6太平的禍害呢?本身內地客現時好多都係即日來回出市區的。
本人知道B ...

平貴已經唔係重點, 就算去東涌同市區都係$20, 佢地都未必會出市區, 唔會將你自己平貴既定義引申去其他人度,你認為$20去東涌貴, 可能佢地都覺得值,一日唔堵截呢D假團, 問題一日都唔會解決
053h4 發表於 2018-11-6 21:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2018-11-6 21:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-6 21:32
其實你有無諗過,而家好多人直巴及東鐵高鐵等坐出市區呢?

其實唔洗加到廿蚊,加到10蚊已經無咩人等B6,  ...

其實你知唔知果班客黎既目的? 係參觀港珠澳大橋加半日購物, 同直巴/東鐵D唔同,就算B6收$10, 一樣咁多人, 因為佢地團費已經包左呢程車
仲有已經同你講好多次, 唔好用你自己對錢諗法套落人地度, 你話$10 B6 直去東涌同 B4+S1 比, 絕大部分人都揀 $10 B6, 費事轉車,如果係香港人去東涌, 可能已經坐左B5轉港鐵算
6516 發表於 2018-11-6 21:43 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-6 21:32
其實你有無諗過,而家好多人直巴及東鐵高鐵等坐出市區呢?

其實唔洗加到廿蚊,加到10蚊已經無咩人等B6,  ...

人在外地, 你見架車去你目的地, 仲唔   衝?
會諗"搭第2條線再轉其他線都可以去到架" 呢樣只會係本地人身上發生
所以B5最多本地人搭, 因為佢地目的地唔係東涌
講到尾, 好大部份搭B6嘅人, 佢地目的地係東涌, 唔係市區

當目的地仍然係東涌, 我相信收多一倍價D人都係照搭

053h4 發表於 2018-11-6 21:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-11-6 21:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2018-11-6 21:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-6 21:44
所以前面#27已經話,鴨仔團選擇最平模式啦", 日日係各口岸上演緊。
你前post話加到廿蚊一程,人地咪好似係 ...

$10 係你講既, 就算係$20都係一樣,算吧啦, 講極你都唔會明架啦
053h4 發表於 2018-11-6 21:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2018-11-6 21:53 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-6 21:47
首先,前面已經有人講左,鴨仔團係包交通費,按新聞說法有法導遊帶隊。今日TVB新聞跟過一團話包交通費, ...

個導遊本身已經唔合法, 仲點敢帶人轉車呀

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
西九小確幸 + 5 英雄所見略同

查看全部評分