hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃B1A繞經天慈總站
返回列表 發新帖
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃B1A繞經天慈總站

JC8385 發表於 2018-11-10 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-7 10:50
其實我睇而家條線要入天慈的原因,都係因為B1天水圍本身唔係話真係咁密,B1天水圍開得疏車。

而如果B1A飛 ...

元天分家就咪啦
贏嘅得天水圍去中國嘅人
輸嘅有短途客同引更多中國旅客入嚟既風險
點都係唔拆好過拆
hokachung 發表於 2018-11-10 22:56 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-11-10 21:38
元天分家就咪啦
贏嘅得天水圍去中國嘅人
輸嘅有短途客同引更多中國旅客入嚟既風險

隔籬B2系10年前就分左家啦
JC8385 發表於 2018-11-10 23:58 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2018-11-10 16:56
B1喎,全元朗天水圍任何車都可以被拉過去啦
B1一唔夠車,乜線都抽得
其他線半個鐘一班都無問 ...

求其捉都中
269B開25
269C開15
69M淪落到20

偏偏就係咁啱B1可以開到5分鐘仲要密過編定班次
NA4179x賢 發表於 2018-11-11 03:47 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2018-11-10 23:58
求其捉都中
269B開25
269C開15

18部車做5分鐘班次點睇都無可能啦

JC8385 發表於 2018-11-11 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2018-11-11 03:47
18部車做5分鐘班次點睇都無可能啦

收其他線咪有可能囉
Lelouch 發表於 2018-11-11 13:16 | 顯示全部樓層
Ononvsloklok 發表於 2018-11-10 17:47
問題就係塞滿晒B1 仲點塞其他線

咁咪繼續抽囉, 15分鐘抽一部比B1變20分鐘,抽多部比B1A就25分鐘
係某公司角度黎講,B1(+B1A)夠車就無問題架喇

Lelouch 發表於 2018-11-11 13:21 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2018-11-11 11:24
收其他線咪有可能囉

69M d班次真係

269M開梗15分,佢都仲可以開25分

269C/276A/269D直頭係頭號抽水對象啦
269C上下繁開12分鐘一班你見過未? 我就成日見喇
276A上繁例飛天祐
成日都見有269C掛牌行B1, 多12.8嘛,唔抽你抽邊個