hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海線948快將重組
開啟左側

[小道消息] 過海線948快將重組

leo_ku 發表於 2018-11-13 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2018-11-13 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-11-13 14:36
萬一諸多意見,搞到巴士公司推倒,係咪承擔到成個青衣冇 948 非繁服務的責任

你要知道 948 爭取了全日已 ...

青南唔關事的徐議員都出聲話唔妥,反而受影響的青北議員完全沉默,這才更令人氣憤。
其實運輸署一開始就明顯想硬推搬站,但用“若然將來加班後唔夠擺車”這理由去推就好像唔太站得住腳。
leungky0528 發表於 2018-11-13 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-11-13 15:48
明知道呢啲數據被人質疑可信性,
你仲引用呢啲數據做結論?係學術角度上,你嘅結論係 0 說服力,簡單黎講 ...

早前上次試比W1嗰陣幫你計清楚客量
依家我話嗰陣8點都坐滿企幾個過西隧,應該都無人信
GU9338 發表於 2018-11-13 23:34 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-13 19:44
咁你即係話948那94% 載客率係假架啦, 呢個數rpp 話既,係你自己話可信性好低架。

你有本事做到條數比TD ...

我做到做唔到咁又點 ? 而家擺明數據可信性係有問題 , 點解我一定要接受呢套數據 ?
你估個個都好似你咁 , 乜都唔加以分析加以考慮就 100% 照單全收 ?

日日夜夜想 914 死呢個係你立場 , 我唔理亦無興趣理

但走去用一啲可信性成疑嘅數據黎支持你嘅立場
係學術層面上你已經完全企唔住腳 , 寫 paper 分分鐘攞埋 F , 即係一堆廢話

我從來唔認為 948 客量差 , 但唔等於我認為 94% 呢個數據可信 ,
你聽得明就明 , 唔明就算
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2018-11-13 23:42 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2018-11-13 19:59
早前上次試比W1嗰陣幫你計清楚客量
依家我話嗰陣8點都坐滿企幾個過西隧,應該都無人信 ...

早幾年 83A 開線我見過得 5 個人入隧道添 ,
而家我都唔會話佢運空氣

時間可以證明一切嘅
而近年 TD 出嘅載客率實在有好多值得懷疑嘅地方
X89D 唔在講 , 就算 86A 16.5% (後尾先知係沙田圍總站計數) 呢個數一出街見到都覺得好唔對路
請用文明來說服我。
VA52-HN6509 發表於 2018-11-14 00:13 | 顯示全部樓層
講真,都唔明兩巴(主要係新巴)點諗
條線出天后已經就來開到 1700
反方向返青衣一樣由 1500 開到 2400

好心佢就做埋呢個時候既回程班次啦,還惦都派得車落去做
總好過批車私來私去啦
但為何一畢業才知 一世我也要考試
樂仔〞 發表於 2018-11-14 00:17 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-13 13:02
山咩埃,914 個數16年運輸署出既,你唔挑戰TD走去挑戰我? 笑話。

吓 TD 條數先至係最信唔過嗰個囉唔該
如果雙向線就更大鑊,下下比另一個方向扯低哂條數
Edward_Chan 發表於 2018-11-14 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-11-14 00:13

驚空車返港島掛
隧道費貴
kingprowm 發表於 2018-11-14 10:15 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-11-14 00:13

好心青衣方向起碼最遲中午 12 左右便應該提供服務,方便請半日 annual leave ,sick leave 既人回家
kingprowm 發表於 2018-11-14 10:17 | 顯示全部樓層

Edward_Chan 發表於 2018-11-14 01:39
驚空車返港島掛
隧道費貴

唔會零客量吧,衰極都有十零個吧