hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海線948快將重組
開啟左側

[小道消息] 過海線948快將重組

10598C 發表於 2018-11-14 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層

其實與其要44M踢過去機鐵站捆綁948,一開始直接踢948去青衣站咪得囉...
再唔係明明照舊走線去到長宏清客後,再私過去長安/機鐵站/長康泊車一樣得,擺明係想慳時間同放棄長安,

正近地鐵站,巴士唔夠鬥,嗰到有巴士服務就算,兜啲都有得你
tonytse126 發表於 2018-11-14 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-14 19:10
問題係青衣最大舊嘅長安長發仲會搭兜到咁嘅948?
如果俾著我住長發嗰頭,最盡只可以接受41A式走線,948上 ...

講真所有人都知要阻止搬站是螳臂擋車,而且亦無可能反對948去延長服務時段,但他們至少要給人見到是有努力爭取過,依家咁棄守根本是對不起居民。
kingprowm 發表於 2018-11-14 21:18 | 顯示全部樓層
對我來說,反正巴士和港鐵都有缺點,我寧願係部車兜多幾分鐘,好過香港站又要行,銅鑼灣站又要行一大段路
noname617 發表於 2018-11-14 21:36 | 顯示全部樓層

DK704_3N133 發表於 2018-11-14 21:36 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2018-11-14 20:10
因為44M是總站,所以一步都不能退;反而948既無咁多人用,而且又唔係無得搭,所以他們當然唔理。
不過依 ...

總唔總站唔係重點,最緊要的係44M幾乎係長發唯一的葵興芳路線,如果來回入一入長發的話,唔會咁大反彈。

而且44M唔洗好似41咁,要睇第二個區局面色,如果唔覺意夠票過左就大鑊了。

***日頭唔好講人,混吉剛建議開新小巴線,青衣碼頭開,經青衣邨,青衣城,長發後經北橋去葵芳荔景,終點係瑪嘉烈。***
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
kei_hk 發表於 2018-11-14 22:27 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-11-14 21:18
對我來說,反正巴士和港鐵都有缺點,我寧願係部車兜多幾分鐘,好過香港站又要行,銅鑼灣站又要行一大段路 ...

以長安長發一帶的人來講

早上返工/趕時間﹐咪MTR囉﹐反正早上有青衣特車﹐有位坐機會高及唔會塞車﹐時間易控制。

放工就...... 睇情況啦﹐主要睇你趕唔趕時間﹐同埋塞車機會率(是否撞正最繁忙時段)。

換句話說﹐948 最大功能係返青衣容易有位坐

kei_hk 發表於 2018-11-14 22:35 | 顯示全部樓層

DK704_3N133 發表於 2018-11-14 21:36
總唔總站唔係重點,最緊要的係44M幾乎係長發唯一的葵興芳路線,如果來回入一入長發的話,唔會咁大反彈。
...

另一個主因﹐建議新設的分站(取代現時長安總站) 根本係有問題。

青衣站方向就係現時 279X 的新加試用的車站﹐葵涌方向就係安楣樓的現有分站。

前者就人流問題﹐加埋阻塞左轉入灝景灣路口的車﹐易生危險﹐可看我前文的link。
後者就係車站本身已經overload﹐車及人都係﹐會頂番轉頭去到後面單線的位置﹐做成塞車。

kei_hk 發表於 2018-11-14 22:46 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2018-11-14 20:16
講真所有人都知要阻止搬站是螳臂擋車,而且亦無可能反對948去延長服務時段,但他們至少要給人見到是有努 ...

成件事就係擺長安上枱﹐就係將44M綑綁埋一齊﹐而44M的補償又有問題﹐所以就反枱。
948 唔理你改總站又好﹐唔改總站又好﹐只要係全日﹐有邊個會反對?
而家改總站係因為無位擺車﹐講出來係講得通﹐真係睇班議員取捨﹐自己買大細﹐睇下居民要全日﹐定係世界級走線。

但係綑綁埋44M﹐成件事即刻唔同晒。
44M的方案大有問題﹐咪淨係反對44M囉。
948 的問題﹐根本都未需要出聲。
44M唔搬站又可以948全日﹐區議員就已經係win左2場。
就算948唔全日﹐44M唔搬站﹐他們都win1場。

去到948全日又要改路線﹐再睇下居民反應再出聲都未遲。
話唔定長享長宏人會出聲﹐話黃昏繁忙時間﹐長安上山42M唔夠載﹐無左948幫手分流

tonytse126 發表於 2018-11-14 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層
DK704_3N133 發表於 2018-11-14 21:36
...

講真這些都離不開政治操作 ,如果保不住44M那他們都好難向居民交代,而948相對地無咁重要,只要唔郁948P他們都唔會受到居民太大壓力。
DK704_3N133 發表於 2018-11-14 23:05 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2018-11-14 22:47
講真這些都離不開政治操作 ,如果保不住44M那他們都好難向居民交代,而948相對地無咁重要,只要唔郁948P ...

既得利益者珍姐都企出來,主席羅生亦提議案,可想而知佢哋係有做嘢,係可靠的區議員。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總