hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門及深井區巴士跟進項目
開啟左側

屯門及深井區巴士跟進項目

10598C 發表於 2018-11-11 11:14 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-11 11:10
屯馬線點delay 都總有全線通的一日,61X早死同遲死無分別。既然係咁早早殺左它仲好。 ...

咁通車先殺囉,而家殺左土瓜灣搭咩?
macky 發表於 2018-11-11 11:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-11 11:09
你唔搭輕鐵轉西鐵?仲搭咩巴士?

放心,睇個勢遲早係
但睇情況應該你先過我

10598C 發表於 2018-11-11 11:23 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-11 11:15
放心,睇個勢遲早係
但睇情況應該你先過我

咁就最好啦,屯碼唔駛再幫襯九巴

BTW以而家去睇,土瓜灣去屯門都係搭61X多啲,而我通常都係搭62X多,或者去到荃灣轉西鐵
macky 發表於 2018-11-11 11:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-11-11 11:23
咁就最好啦,屯碼唔駛再幫襯九巴

BTW以而家去睇,土瓜灣去屯門都係搭61X多啲,而我通常都係搭62X多,或 ...

咁就最好啦~
最好九巴唔好再做碼頭綫
專心做條好62x, 但一定先cut 咗61x
10598C 發表於 2018-11-11 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-11 11:26
咁就最好啦~
最好九巴唔好再做碼頭綫
專心做條好62x, 但一定先cut 咗61x

沙中線通車先再搞啦
而家基本上冇乜可能cut囉

叫九巴唔好再做碼頭線對於其他人絕對係好事,起碼可以騰返啲資源做其他野!
Ricky403 發表於 2018-11-11 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層
屯門市中心始終係市中心
有咩理由非西鐵直達地區會冇車直入市中心㗎
當你259D碼頭直出但唔到觀塘市中心,只到黃大仙轉車站同秀茂坪雙安你地咪又會喺度嘈......
人有時真係難服侍
邊個區唔想有全港各地直車?問題係有冇咁嘅需求同資源嘛

61X點都好,都係屯馬線通車先會減班或取消啦
但只要62X加強服務,同258D、259D做到密61X幾倍入去屯門,基於區會壓力61X應該留到頹班次
真正危險嘅,應該係2E可能縮西九龍站/黃埔、6F視乎南昌牙力同30X如何、85系大削服務、268B隨著屯馬線加班正式取消、仲有5、5A號、11號都可能大削或取消

259D呢......睇個勢就咁飛走市中心安友,成班友都唔想搭,只想同人迫59M/59X,改得全日飛就改埋碼頭區走線好過
當然有心咪用轉車數據爭取下259B復活囉
Ricky403 發表於 2018-11-11 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-11 11:10
屯馬線點delay 都總有全線通的一日,61X早死同遲死無分別。既然係咁早早殺左它仲好。 ...

真空期屯門去土瓜灣新蒲崗有一程過選項?
以港鐵性格,佢緊係由得你,要佢開番K巴,哪怕短途K巴都難過登天,更加唔好講長途K巴啦

61X都係要屯馬線全線通車,先至完成歷史任務
在此之前根本冇取消61X嘅理由
macky 發表於 2018-11-11 12:09 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-11 11:44
沙中線通車先再搞啦
而家基本上冇乜可能cut囉

咁就最好,我一直意思都係咁
到時九巴未多咗車,只係做土瓜灣綫,VIP區

樂仔〞 發表於 2018-11-11 12:25 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-11-11 10:53
碼頭未來有西鐵站,土瓜灣有屯馬線坐到屯門唔駛轉,又快又穩定過61x,你仲想咩都唔駛變? 發夢就得。

你6 ...

九巴對 61X 態度未必會係你想像中咁

一嚟繁忙時間 62X 258D 259D 自己爆到瀉哂,觀塘道又成日塞到呢幾條線甩哂班
鑽石山黃大仙係要靠 61X 執客落屯轉
之前都試過有站助知道觀塘道塞死咗,不斷推客上 61X
雖然話屯門呢班客收唔到 $16.6,但起碼收到 $13.9
好過跌哂落港鐵 $0.1 都收唔到

二嚟屯門人對企西鐵同轉輕鐵都十分抗拒
你睇西鐵係尖沙咀咁快都好,260X 都依然保持到比較頻密班次入屯門
都未計宋王臺嗰邊屯馬線同 61X 時間隨時打和

三嚟屯馬線同 61X 個服務範圍根本唔 match
除咗個宋王臺呢個站重疊咗之外,其餘範圍班客根本 61X 係 serve 唔到
馬頭圍嗰邊班客本身都唔係揀 61X 出入屯門嘅,又點會整得死 61X

再講,而家西鐵仲係去紅磡時,61X 九龍城客量都唔係好
要死嘅一早借屯轉砌多 D 三次轉乘整死佢啦,仲等你條屯馬線去到烏溪沙先整死咩
Ricky403 發表於 2018-11-11 12:48 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-11-11 12:25
九巴對 61X 態度未必會係你想像中咁

一嚟繁忙時間 62X 258D 259D 自己爆到瀉哂,觀塘道又成日塞到呢幾條 ...

我又冇你睇得咁樂觀
屯馬線全線通車後,61X應該點都要交至少一部車出黎
而家非繁都做緊20,再減車,有一個方向要開25/30,喺屯馬線競爭下,非繁有幾多人會搭佢轉車呢

同時當62X都好有可能加強服務嘅時候,非繁運力係會過剩
61X不至於取消,但最終或者改兩繁雙向,不入九碼
.