hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實W2係咪應該停番佐敦?
開啟左側

[問題] 其實W2係咪應該停番佐敦?

TuNg''=) 發表於 2018-11-10 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家W2既客量大家心目中有數!

14係不停咁比九巴減班大家都知
收費愈來愈接近,A22東行食左唔少客
愈來愈疏亦都一定有堆客流左去鐵
仲有佐敦道紅Van
14X班次又唔夠吸引力,東行兜尖咀更加冇特快

咁其實W2至少係志和街/佑寧堂加返個站
係就係令到本身14系班客比少左錢
但吸返A22/鐵/紅van客條數可能仲有賺

大家點睇?
SanPoKong203e9 發表於 2018-11-10 22:26 | 顯示全部樓層
絕對同意加一個站
053h4 發表於 2018-11-10 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2018-11-10 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

當14呢d收$6.8嘅線都咁疏,九巴又唔肯W2大部分時間12分鐘一班我認為算是好睇d嘅班次,我覺得佢根本都無也心機做
10598C 發表於 2018-11-10 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
其實W2除左要係佐敦加站,亦都應該拉直返觀塘走線,藍田>法院>觀塘隧道>創紀之城>啟福道

係佐敦加站,起碼減少資源重疊,反正都係蝕,咁不如蝕少啲
leungky0528 發表於 2018-11-10 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
短期爭左加佐敦會好啲。觀塘段點改就應該區會內部都有排爭。
kmb71k 發表於 2018-11-11 00:15 | 顯示全部樓層

W2做緊西九龍站往返東九龍特快
幾乎無可能喺佐敦任何地方加站
以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2018-11-11 00:26 | 顯示全部樓層
如果check翻ETA,其實W2去觀塘唔快...
EX-TL 發表於 2018-11-11 00:42 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-11-11 00:26
如果check翻ETA,其實W2去觀塘唔快...

唔快不突止, 站位同主流路線相反, 藍田站落車轉車去秀藍油, 要過對面, 去觀塘站直程同11X搵路兜有得揮.

就算佐敦加站又點, 食得晒港鐵 小巴 A22 14 14X班客係冇可能, 因為W2東九覆蓋面細, 幾多位去唔到.

W線係高鐵站接駁線, 就算改路加站都係以接駁高鐵站為先, 所以加站正常係加喺東九(W1中區同W3新界), 而唔係加喺西九.
 樓主| TuNg''=) 發表於 2018-11-11 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-11-11 00:15
W2做緊西九龍站往返東九龍特快
幾乎無可能喺佐敦任何地方加站

西九龍站就算加左佐敦之後最快最平都係佢
客量唔會因為咁流失,但加佐敦就一定會多左客。
又唔會兜路,唔會覺得車程爭好遠

樓上話同14爭食,咁其實W2而家係西九龍站都有呢個問題,同14,215X爭。
加上而家14減班減到咁,東行價錢又A22極接近
唔少客都比鐵同老城仲有紅小拎走左。

睇既係用W2搶返呢班客返黎。

至於點解會走左上觀繞,個問題係咪老運又唔上有巴士線行創紀一段既觀塘道