hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬拉出現疑似嶼巴新購城市高地台MAN?
返回列表 發新帖
開啟左側

[車型及機械] 馬拉出現疑似嶼巴新購城市高地台MAN?

PKD32 發表於 2018-11-12 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2018-11-11 23:55
而且香港似乎未出現過「升降台 + 企位」的配搭,究竟升降台對載客量有甚麼影響,尤其這個水塘最終可企人 ...

香港都有入過,呢種升降台旅遊巴,就係做校巴
台灣入大復康,因為行公路線都係無企位
但我覺得既然低地台嘅輪椅位♿可以做企位,同一個空間嘅旅遊巴應該都可以
WHYB630 發表於 2018-11-12 09:48 | 顯示全部樓層

又要高地台又要輪椅位,其實仲可以咁樣
(2:00開始)
https://www.youtube.com/watch?v=qNfWcQy9Uqg
臥龍-廣鐵肇段 發表於 2018-11-12 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
香港專營巴士全低地台化依然遙遙無期
kei_hk 發表於 2018-11-12 10:58 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2018-11-11 20:38
呢一種巴士,係美加用左幾十年,上輪椅要1分半鐘左右

香港地都好多年前出現過﹐不過唔係專利巴士之上。
好處就係車廂地台係一大塊平面﹐入面佈局易處理﹐不用遷就車輪供位﹐機械設備而減少座位。
用於復康巴士之上﹐受惠於大地台﹐更加可大量運送輪椅使用者。

但係壞處就係上落時間需時﹐操作者亦要進行特別訓練才可操作。

參考圖片 :
唔肯定當年是否只此一款﹐相中的一部應該係其中一部﹐是使用升降台運輪椅上落。
(Photo search from Google)

qunow 發表於 2018-11-12 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2018-11-12 09:48
又要高地台又要輪椅位,其實仲可以咁樣
(2:00開始)
https://www.youtube.com/watch?v=qNfWcQy9Uqg ...

這樣相當於1.5層…不如直接弄矮身以至正常高度的雙層巴士…
hkitalk.media 發表於 2018-11-12 12:35 | 顯示全部樓層
【消息更新】本站收到知情人士消息,昨日曝光的嶼巴MAN高地台單層巴士,底盤是MAN RR8,採用較高匹數引擎,不過並沒有供輪椅上車設施或輪椅位,只是類似現時的雙門MAN A91。
https://linktr.ee/hkitalk
nwfb23 發表於 2018-11-12 15:02 | 顯示全部樓層

isay 發表於 2018-11-11 23:41
Gemilang係咪咩陣都砌

好難捉摸啊

Gemilang 不嬲都係咩都砌加上佢係MAN既策略性夥伴

nwfb23
Forbin 發表於 2018-11-12 18:09 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2018-11-11 23:12
咁咪仲好囉

又唔洗逼嶼巴轉低地台車

係台灣、日本呢啲大部份路面都唔啱用雙層車但係又唔想少咁多位先會用呢隻設計唔好講笑啦,為咗個輪椅位少咗兩排櫈,個輪椅位又一定唔可以安做魚塘位
係唔可以出雙層巴無焗住要咁做
明明一部E400可以搞掂嘅野點解又要養多款車?
qunow 發表於 2018-11-12 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Forbin 發表於 2018-11-12 18:09
係台灣、日本呢啲大部份路面都唔啱用雙層車但係又唔想少咁多位先會用呢隻設計唔好講笑啦,為咗個輪椅位少 ...

E400可以入到昂平或者大澳嗎?
ohohoh 發表於 2018-11-12 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

如果呢塊板壞左,又有得擺街喇……當年九記到最後轉返用手動板,維修成本都係一個concern