hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組290系 + 開辦全日將南荃灣特快路線 ...
開啟左側

建議重組290系 + 開辦全日將南荃灣特快路線

214P_world 發表於 2018-11-11 16:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於290系列來往將軍澳南及荃灣需時極長,而即將開辦之290X路線極度迂迴,建議修訂290系的行車路線,為將南提供真特快,全面提速!
建議:290及290A線縮短至坑口,班次不變。

290B線更改走線,全面提速:工業邨 - 康城 - 清水灣半島 - 經將軍澳隧道、觀塘繞道、龍翔道(不停站直達) - 葵涌 - 荔景 - 大窩口 - 荃灣西,下午繁忙時段10分鐘一班,共3班。
290X線更改走線,全面提速:康城 - 清水灣半島 - 將軍澳中 - 彩明 - 尚德 - 經將軍澳隧道、觀塘繞道、龍翔道(不停站直達) - 葵涌 - 荔景 - 大窩口 - 荃灣西,全日班次10分鐘一班,繁忙時段最密5分鐘一班。

為配合上述更變,
開辦X290線,由安達開經安泰,不停站直達葵涌、荔景、大窩口、荃灣西,只開繁忙時段各4班,收費$18.4,回程設畢架山花園起$10.3分段收費。
296M更改走線:彩明 - 將軍澳中 - 尚德 - 寶林 - 翠林 - 康盛 - 寶達 - 秀茂坪 - 順利 - 順天,不再服務坑口,並加停將南及秀茂坪順利,全日班次20分鐘一班。

用車:由13D、13M、13X、23、23M、26、26M、40、88、88X、93A、93K、93M、95、95M、98A、98C、98D、213D、213M、213X、214抽調

以上。
ate214 發表於 2018-11-11 17:00 | 顯示全部樓層
無得再做$10.70貴價流水
我係九巴第一件事就ban你縮短290A
10598C 發表於 2018-11-11 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
第一,如果係將南要求290X改快,點解係安達安泰要被迫搭貴車?
唔係話要迫將南搭貴車,而係安達安泰無緣無故點解要受牽連?

第二,觀塘繞道冇得直上龍翔道,唔該睇清楚地圖先出建議啦

第三,290B而家下繁客量有目共睹,將軍澳南客量一啲都唔高,你仲走去開到10分鐘一班共三班?
290B唔駛改走線同加班,改遲少少開已經夠曬

第四,290A冇得做大流水已經即刻可以ban
290A係應該入埋康城

第五,憑乜安達安泰冇得益甚至比人搶錢,仲要抽山上啲車去服務你班將南人?

總結:建議唔該入回收桶

真係要做290重組,
唔該290坑口之後延長入康城
290A延長將軍澳南之後入康城站
290X縮短去將軍澳南,行觀塘道半直通
開多一條240九龍走線跟214
lsc04d11 發表於 2018-11-11 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層

安達收18.4? 咁唔該條線去埋屯門丫(唔洗遠 轉車站得喇 最好經埋深井應付某啲要求,但記住962b收18.8)   290b咁改雖然我會係勁大得益者 但睇黎九巴冇理由會吸到佢做 我只係想佢調遲個開車時間都已經唔得啦
AlphaNonsense 發表於 2018-11-11 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
8.4定18.4,同時,觀繞之後要兜路上龍翔道
ATENU456TF7808 發表於 2018-11-11 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層

瞓醒未?觀塘繞道係冇出口直落龍翔道
5504~NK3640 發表於 2018-11-12 01:53 | 顯示全部樓層

將心比己,樓主你覺得自己的建議合唔合理?

將南要荃灣特快非常合理,但又使唔使10分鐘一班?夠唔夠客?夠唔夠車?容乜易一條290X等如290+290A的用車量?
又,安達臣只係得"提速"呢個少少甜頭,又唔係全日X290,就要冚山頭每條線都要嘔車,遑論坑寶秀茂坪呢D唔關事的地區...

本來我睇完諗住笑下就算,但我覺得越黎越多呢D"將南優越文"真係好有礙其他人對將南人的睇法,我又唔見其他地區會有人出呢D文。
希望各位版友明白呢D post只係少數極主觀意見,唔係大部份將南人的客觀意見。

最後勸樓主重新出過一份對其他區公平一D的建議。
ate214 發表於 2018-11-12 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2018-11-12 01:53

將南要荃灣特快非常合理,但又使唔使10分鐘一班?夠唔夠客?夠 ...

你唔講我都無為意
話調整296M,增強290X所以抽40同順利/安達臣一帶路線車都勉強係理由
但點解連 同 將 軍 澳 安 秀 完 全 無 關 係 既 88X 僅有個3部車都要抽?

無野好講
s_mopiko 發表於 2018-11-12 23:54 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2018-11-12 11:26
你唔講我都無為意
話調整296M,增強290X所以抽40同順利/安達臣一帶路線車都勉強係理由
但點解連 同 將 軍 ...

其他各線都唔夠車, 同樣都係果班乘客乘搭, 拆線應由290 及 290A 抽車調配
 樓主| 214P_world 發表於 2018-11-13 00:57 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2018-11-12 01:53

將南要荃灣特快非常合理,但又使唔使10分鐘一班?夠唔夠客?夠 ...

都啱嘅,要山頭坑寶秀茂坪嘔車出黎的確唔係咁公平,但其實依家官方想290X全日都係做謹啲咁嘅嘢啊......

同樣係唔關事嘅區份抽車,然後做假特快,甚至仲慢過主線,
所以抽車呢個方向,我都係跟番290X全日化嘅做法演變出黎

另外班次問題,大體有兩種方法,一係兩繁,一係全日,
全日如果班次上唔到10,咁基本上我覺得可以慳番啲車,落到20,大家晨早去晒搭鐵,
如果只做兩繁,我唔反對,但現時官方係想假特快全日化....