hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線重組的unexpected consequences
開啟左側

[其他] 路線重組的unexpected consequences

Ricky403 發表於 2018-11-12 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實呢個都唔係咩新課題
40本來重組係荃葵提速,但做起咗美孚東九
277E本來開辦係補上水東九,結果做起埋逆向南下
930A/X本來拆出黎係做多啲荃灣,結果成個荃葵過海服務都提升咗,但同時搶奪咗好多去其他區嘅資源
W3本來做高鐵客,而家做九龍站返工客為主
796P本來改係either搶296D或者方便同796X跳飛機,結果尖西客一去冇回頭
仲有太多太多不能盡錄......
近年巴士公司減少重組規模,一般將其焗限於一兩條線,固然工作量會比較少

但會否某程度上係因為未能估計及控制unexpected consequences而唔做某啲好多站友都有聲音話要重組?

以下歡迎討論
toyl 發表於 2018-11-12 12:43 | 顯示全部樓層

其實40真係九巴自己先天缺陷做成。
美孚 ←→ 九龍灣-觀塘 港鐵已經要10蚊,40 只係 8.8 或 6.4,
而且東九西九之間以前係一條呈祥道落的線都無,原本都有客慢慢碌亦有客碌全程流水線2B/2F/6D全部都係35分鐘起錶,所以一開就即刻將需求曝光。

長沙灣廣場尾站其實就係兩繁有需求,286X同240X亦因為咁做起咗。
非繁有無客?只係值唔值全日加經的問題。
typhoon_york 發表於 2018-11-12 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
我懷疑40呢類unintended consequence唔係想像中咁unintended,反而係九巴估算之內。唔係九巴點會咁鍾意一條線serve兩區
AVD1 發表於 2018-11-12 15:30 | 顯示全部樓層

其實出現呢個問題嘅主因就係今時今日嘅交通網路有好大問題囉。

40 個單野就係一例,
根本往返九龍西九龍東就係有需求,而一直都冇人做。
當然,如果搵九龍本土線去做,而美孚(荔枝角)做尾站就直接出去九龍東係有風險,
拉埋個新界去做就可以消除呢個 concern。

否則 40 上龍翔道個陣就唔會有咁多板友提建議話起四小龍、海麗個邊整條東九線,
玩逆走返去美孚先上,就係因為怕美孚冇咁多客去支持一條可以一站直走嘅路線。

但係拎條「長途線」去做「短途線」或者叫你所謂嘅「unexpected」客仔,
最大問題就係失去左長途線本身點對點嘅客,而迫住個班點對點客要同班 unexpected 客遊花園。

既然短途客咁多,點解又唔去開返條線處理返呢埋短途客,
而去 release 返本身長途線嘅資源去做返埋點對點客先?

40 而家多人坐左,但係其實客量都仲未去到 42C 個種級數,
但係其實 40 係好有 potential 去做到 42C 個 level,只係而家比長沙灣拉住左。

-----
呢個根本就係運輸署嘅問題,
作為香港搞公共交通運輸嘅部門,
最核心嘅統籌、計劃都唔去做,只係識玩「頭痛醫頭、腳痛醫腳」呢啲官僚思維,
想做得好就難。

其實呢個根本就係成個香港政府嘅作風,
呢啲風氣一日唔除,想香港好?難矣。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2018-11-12 15:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
alsonchc 發表於 2018-11-12 15:39 | 顯示全部樓層
我又覺得好多野又無得預到PERFECT到時再睇睇反應再微調

以40為例, 當年重組係幾咁困難, 搞左幾多年
剩係諗點照顧鄧X駿哩D山頭
+ BBI駁返2A 6D
+ 條線點設定, 夠唔夠客
+ 撥返D車落6D

已經有排諗

A12當年無乜人會諗到西區返東區咁多人
290 (290X更加典型), 798亦未必有預計個需求咁大

加上而家投標政策之下
巴士公司好多都係投左先霸左地既心態, 又唔同玩法
W1 W2 W3唔駛講, B5更加以本傷人

理性討論+互相尊重
qunow 發表於 2018-11-12 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層

w3嗰啲其實係唔係扮unexpected?
Choi 發表於 2018-11-12 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-12 16:12
w3嗰啲其實係唔係扮unexpected?

其實W3好應該跟280x咁行去埋尖東做大個餅,而W2最起碼都要停佐敦道同跟215X落觀塘道理順走線,至於W1就醫番都嗮藥。
hk20020062 發表於 2018-11-12 16:39 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-11-12 15:30
其實出現呢個問題嘅主因就係今時今日嘅交通網路有好大問題囉。

40 個單野就係一例,

為咗消除呢個 concern,結果 40 長途客就要陪兜,結果大家寧願坐返 38, 42C,結果 40 班次仍然唔上唔落

點解咁多人話四小海麗做條線去東九,因為大家都睇到潛力
但九巴都係保持一線做兩區的原則,用 296C 做東西九
繼續秉承其中一個方向可以食全價的傳統 (觀塘落車,將軍澳價)

所以 40 將來都係咁樣,美孚落車,荃灣價
053h4 發表於 2018-11-12 16:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽