hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 越來越多巴士路線變成趕客級班次
開啟左側

越來越多巴士路線變成趕客級班次

樓主| miklcct 發表於 2018-11-12 16:49 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2018-11-12 16:38
下下都鄉村地方去鄉村地方呢啲extreme case就算把啦巨ed

即使係市區去市區,要3程嘅組合都唔少啦,如果頭尾兩程都疏車,中間15分鐘一班一樣等死人。
進智公交
Charon1999 發表於 2018-11-12 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-12 16:17
人地Riga嗰邊市中心附近都一條粗線頂哂啦,套用返九龍嘅話,彌敦道都可以同樣情況。更何況唔係條條路線都 ...

廢柴我自問Photoshop功力不足
請準巨示範下
 樓主| miklcct 發表於 2018-11-12 17:04 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2018-11-12 16:47
一般人(包括遊客)只係需要知道佢地所在地方有咩車去邊度, 其他地方去第二度who cares?
所以要整既話只係 ...

我作為遊客要規劃行程,除自己所在地之外,亦都要知道去完之後有咩車走去其它景點。更甚者,喺無直車情況下,得自己地方嘅圖等同無用。
舉例,我係遊客,喺香港仔,想去石澳。如果張圖淨係得自己區嘅車,咁一睇張圖,無直車到,點算?嗰張圖唔會話到你知要搭77而唔係73先可以轉車去石澳喎,一上咗部73,以為赤柱好近石澳有得搭入去,咁就中伏啦,要駁多程疏車線14。

所以就話全網路線圖好有用,到時一睇就知大潭呢段得條14疏車線,可以避咗去,搭去北岸轉去石澳。
進智公交
tonychow 發表於 2018-11-12 17:42 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-11-12 16:28
好多。(以下全部唔計紅小)

舉例:

基本上得你一個先會轉來轉去。
搭巴士優勢就係一程過,唔使落鐵再駁腳。
轉三程已經好少有,例如你由大圍去中環,正路都係全程地底或者搭落紅磡轉隧巴,講真有幾多人會 249X/286X/287X 轉 280X 轉 960/961/968/978?
如果搭巴士要轉四程,正路都會係駁腳落地底,搭鐵去咗目的地附近先,之後再搭多程車去目的地 (除非你當地底轉線都係轉車啦)。
你個列表入面,呢種搭法得北潭涌做唔到。如果你住淺水灣,有幾可會去北潭涌?

tonychow 發表於 2018-11-12 17:44 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-12 16:49
即使係市區去市區,要3程嘅組合都唔少啦,如果頭尾兩程都疏車,中間15分鐘一班一樣等死人。
...

例如呢?
KTL-A137 發表於 2018-11-12 17:49 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-12 16:49
...

舉例嚟睇下
如果有其他替代方案可以快靚正咁駁完車加合理步行時間/距離去到嘅

咁你又衰多條啦
Haydn 發表於 2018-11-12 18:16 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-11-12 17:04
我作為遊客要規劃行程,除自己所在地之外,亦都要知道去完之後有咩車走去其它景點。更甚者,喺無直車情況 ...

都係果句,巴士全網圖係咪必要先,尤其係而家資訊爆炸既年代
而家有咁多交通app又有google map, 駛唔駛浪費咁多墨水碳粉整巴士全網圖先?
有用同必要係兩回事wo
hihiman 發表於 2018-11-12 18:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-11-12 17:42
轉三程已經好少有,例如你由大圍 ...

你講得冇錯, 大圍真係唔會但如果4美, 田心村尾站又真係寧願轉3次車
等劣小出去, 分分鐘等仲耐過程小巴
天空之神 發表於 2018-11-12 19:20 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-12 15:52
人哋成個首都咁大,幾十條線都得啦。

https://www.rigassatiksme.lv/files/buss_27012014_preview3.pdfht ...

咁我想問,香港既首都係咩?

香港有幾多條巴士線?當中有幾多常規?幾多特別?幾多特快?幾多晚間?

連我地既祖國大陸既首都都只會出口做該站前往主要區域果陣

香港?算得上什麼
.
 樓主| miklcct 發表於 2018-11-12 21:26 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-11-12 17:42
轉三程已經好少有,例如你由大圍 ...

地底轉線當然都計轉車啦,只要個人真係需要落車,上返另一部車已經係轉車啦。

好似輕鐵614P嗰啲直通運行就係計一程過。

市區要三程例子隨處可見。以下例子非繁忙時間全部都要三程:

梨木樹去將軍澳工業邨
烏溪沙去西半山
長康去寶馬山

進智公交