hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計)

S3BL100 發表於 2018-11-13 02:27 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-11-13 02:15
如果唔係最近肯拉去西約試下開拓客源,
我直程覺得呢間公司當日改40做特快,唔係真心為左開拓觀荃特快客 ...

當日 6D/40 重組,其實係一架車都無慳過…

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 謝指正

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-11-13 02:31 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-11-13 02:12
我反而係諗,如果繁時970特車的話,
以現時連翔道出口作考慮,
會唔會係興華街西出,插返落長沙灣道做工 ...

我前年建議過類似既野
而我認為只要符合某D條件,全日都可以

當然今日睇返,定線會再執少少,尤其西九龍同華富段,但大框架不變

不過仲有一個目的,就係要收拾條 971,一次過達到幾個目的。
反正同 905 970 有同樣問題,絕少乘客由頭站區坐過海

S3BL100 發表於 2018-11-13 02:35 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-11-13 00:50
905、914系堆線問題一直都存在,
既然巴士公司係西港島線通車前都無心解決,加上班次又做得唔好,
咁客流失 ...

914 因為係純住宅區,而且太近東涌線,潛力有限

但 905 我覺得可以拆線,一條經南昌街、聚魚道直插西隧,
原線就縮入石硤尾算數,代價係要調整班次,但可以順便改善甚至解決過鐘問題

點解係南昌街而唔係東京街甚至興華街?因為深水步係全日位,
而家 905 塞旺角既時段,應該連深水步客都趕緊,出到大角咀明明見到深水步,
兜返起碼三四個字先見返深水步,觀感係好差

905 呢個年經問題,之前本版見過好多人都覺得應該拆港島段,
但問題係兜得來塞車既係旺角而唔係西營盤…

castanopsis 發表於 2018-11-13 03:45 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-11-13 02:12
我反而係諗,如果繁時970特車的話,
以現時連翔道出口作考慮,
會唔會係興華街西出,插返落長沙灣道做工 ...

做完長沙灣掃入荃葵,我覺得係可以
但興華街燈陣其實都惡頂
如果考慮埋big picture(包括930X全日/隔離講緊既930C)
西南荃推班客去轉乘,效率可能會高過直車但行長沙灣食8支燈
castanopsis 發表於 2018-11-13 03:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-11-13 02:35
914 因為係純住宅區,而且太近東涌線,潛力有限

但 905 我覺得可以拆線,一條經南昌街、聚魚道直插西隧 ...

914拆全日應該唔得
但至少早繁有空間進一步拆好佢
我之前就有建議過拆一條914A,蘇屋開,興華街出海皮,兜一兜海麗再直插西隧
蘇屋/四小龍/海麗三個半獨市位,至少繁時應該有得做

另外一個我有考慮過既方案,係將104澤安特班改行西隧
南昌街直落,停完孤島港灣豪庭之後直飛中環

其實如果唔係西隧過路費太貴,西九西隧線係有好大想象空間
未來免巴士橋隧費之後,好多以前一直無做既嘢,可以考慮做返

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 好多以前一直無做既嘢,可以考慮做返.

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2018-11-13 05:51 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-11-13 03:53
914拆全日應該唔得
但至少早繁有空間進一步拆好佢
我之前就有建議過拆一條914A,蘇屋開,興華街出海皮, ...

但早上港島方向近幾年已經唔再得,因為西隧口例塞實在太嚴重:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1100442-1-1.html
尤其是西九龍既西隧線直頭大受影響。
整個早上南行都係斬左佢做另外更有用既線吧。
巴士公司無義務幫垃圾正苦掩飾這個香港大醜惡。
miklcct 發表於 2018-11-13 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層

我而家係904 905下繁常客,以前反而係904 905 970 971都搭,主因實在係佐敦塞車太嚴重,905兜埋大角咀都快唔少。不過去深水埗打後嘅話都係保鐵算罷,搭隧巴我頂多搭到旺角。最衰X970唔開下繁,一開嘅話我直情山都唔使落。
mrm23 發表於 2018-11-13 09:24 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-11-13 05:51
但早上港島方向近幾年已經唔再得,因為西隧口例塞實在太嚴重:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-11 ...

黎緊中環灣仔繞道通左應該會好番好多...
neoplan720p 發表於 2018-11-13 09:37 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2018-11-13 09:24
黎緊中環灣仔繞道通左應該會好番好多...

好難講,
因為你的assumption係假設西隧出中環或以東果邊demand 不變,或者demand 上升得無咁快,
但如果計埋「西減舊加」呢個因素落去,究竟有左「中灣繞」係咪就會應付到新增的需求,解決哂問題,都好難講。

當然,「有改善」就一定的。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2018-11-13 09:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-11-13 03:45
做完長沙灣掃入荃葵,我覺得係可以
但興華街燈陣其實都惡頂
如果考慮埋big picture(包括930X全日/隔離講 ...

認同興華街堆燈都係垃圾,
非繁本人係贊成用轉乘解決南區<-> 荃葵問題,
但如果計繁時,我寧願有直線去。
只係究竟拆兩條線去做(即SSP、長沙灣一條;荃葵一條),定係保守少少用一條去做(飛起SSP,只做長沙灣工貿區同荃葵),呢個係可以研究的。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。