hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計)

JCTK 發表於 2018-11-13 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2018-11-13 00:27
客少左係真
但係其實以前905未有西港島線,尾幾班九巴通常都清得哂,山道都未必洗留後
同埋早幾年開始6點幾會 ...

以前下繁因為新巴尾車脫班所以係九巴頭車一入西環就直接開多部西環特車都會上到頂閘. 而家Cut 咗依部.

6pm 西環特車肯定仲有. 之後既6:15pm 同 6:30pm 唔知近依一兩個月有冇改到.
neoplan720p 發表於 2018-11-13 09:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-11-13 02:31
我前年建議過類似既野,
而我認為只要符合某D條件,全日都可以

所以呢堆線其中一個我認為巴士公司唔願意重組的原因,
就係一搞就要搞哂咁多條線,結果就無心機搞(仲未計部分線聯營,部分線獨營問題)。(同紅隧堆線一樣,明知而家要瘋狂私牌,完全無效率可言,都唔搞重組,諗住沙中線之後一舖清袋)

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
JCTK 發表於 2018-11-13 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-13 00:14
等左10幾分鐘即係灣北可能塞車, 另Given佢有收車, 其實係平均7-8分鐘出一班。相信你後邊好快會有架半吉車 ...

九巴下繁灣仔開係做7-9分鐘一班加西環特車. 唔關收車事.
不過下繁九巴頭車可能一早私過黎泊係度等開, 但係第二三班開始因為塞車返唔切總站就會甩咗班拉到十幾廿分後先有車開. 而九巴頭班前既尾三四班新巴就更加成日甩咗一兩班.
neoplan720p 發表於 2018-11-13 10:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-11-13 02:35
914 因為係純住宅區,而且太近東涌線,潛力有限

但 905 我覺得可以拆線,一條經南昌街、聚魚道直插西隧 ...

如果以拆線、加埋西九龍新區不斷有樓落成的話,
我認為師兄905拆法仲可以進取少少,始終如果由美孚起計,要捱到去南昌街(即係無可避免要塞長沙灣道與欽州街個交界位),對美孚、盈暉台果邊來講,吸引力都仲未太夠。

如果計埋蘇屋重建後的人口上升,我認為可以拆成咁(不過未諗好港島段點行):
A:盈暉台、美孚、長沙灣道(上繁出港島可改行荔枝角道,避開幾支燈)、興華街、深盛路、海麗邨、連翔道……
B:蘇屋邨、元州街 / 青山道、東京街、長沙灣道、南昌街、聚魚道、連翔道……
C:(循環線由港島開出)……西隧、連翔道、一號銀海 / 維港灣、中匯街站、奧運站、海富苑、富榮、西隧……
D:白田、SSP擦邊、太子、旺角、大角咀、連翔道……

A線對於美孚、盈暉台來講,前往港島車程會大幅縮短(或至少避開哂九龍段塞車位);另外亦都開拓緊長沙灣工貿區來往港島的特快定線(同埋可做埋南區轉乘);最後就係食埋四小龍新區部分(海盈自成一角,就轉乘搞掂啦),順便踢返936走;

B線用蘇屋做站頭,因為果頭唔近地鐵站,只要車程唔太樣衰,唔難有客;再加埋長沙灣道(SSP段)全日位,以及港灣豪庭,都相信會有一定客源基礎。

C線我認為係最冒險,特別非繁忙時段,不過循環形式行走,勝在回車快、用車少,盡量減省成本。呢條線嘗試做埋維港灣、富榮呢堆唔近地鐵站的屋苑,當然有左A同C線之後,就係要諗KO 914最後的阻力。

D線既然而家104都頹頹下,又要硬塞紅隧,倒不如試下用西隧線去做,然後做返現有905的太子至大角咀一段。

914最後阻力:
海麗:A線取代
富昌:未有替代服務,但想推班人上鐵
荔枝角道 / 海壇街:最煩呢個位,客又唔係話多,但偏偏行車時間就呢段最長最煩
大角咀道:勉強有B、C線包抄,未必替代唔到
海富、柏景、富榮:C線取代
渡船角、八文樓:未有替代服務,但如果W1長期無客,拎條W1做埋呢個位就算

純概念股,好多細節(包括聯營獨營問題、少客但死位問題、港島段走線等等)都仲未諗好。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 天馬行空,但有參考價值

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2018-11-13 10:25 | 顯示全部樓層
悲觀咁諗,係咪自從2013年110、118重組,雖然對市民來講,兩線效率好似好左,但因為種種原因(包括有傳當年城記想將118由一日踩6轉變做踩7轉,但因老九反對而改唔成;又或者110俾老九拎哂好客時段等等),
搞到兩間公司都無乜心機去搞呢類較大規模重組。
利申:直至而家,都唔太認同用110去做東區紅隧特快
ricky 發表於 2018-11-13 10:46 | 顯示全部樓層
除非來往大角咀至西環,否則905都無可能快過港鐵。搭到巴士都係搭車費平及有位坐(就算要企都無港鐵咁爆)

前荃葵青區居民
053h4 發表於 2018-11-13 10:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nwfb23 發表於 2018-11-13 10:54 | 顯示全部樓層
西隧車對於西環來說,係平, 有位坐同唔駛轉車。
905雖然未必快過港鐵,但連埋上落車站,中環轉車,其實打個和已經係好有競爭力。

而家唔係班班爆,反而係平衡返個生態,巴士、港鐵各有支持者,亦都有足夠運載量俾兩面

nwfb23
kay 發表於 2018-11-13 11:16 | 顯示全部樓層
905應該唔好做,起碼有50%路段白行
世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2018-11-13 11:21 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-11-13 11:16
905應該唔好做,起碼有50%路段白行

收得$9.8,但有近半路段係燒緊油。

以非繁黎講,灣碼至中環一段係白行;盈暉台至北河街前又係差唔多白行。