hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 陳年線皇905下繁到底趕走幾多客比鐵? (#266最新統計)

JCTK 發表於 2018-11-13 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-11-13 12:28
104白行程度無905咁嚴重既
西區到今時今日,仲有人搭九龍方向既101/104/113
西區方向亦有唔少流水

西區方向流水都仲有101. 所以104/905 理論上好適合港島段合併做大循環. 因為兩條線西環至灣仔段係反方向重疊, 一條落客落到七七八八時令一條就開始入客倉.

905 九龍行法 <-> 西環 <-> 中上環 <-> 金鐘 <-> 灣仔 <-> 104九龍行法

理論上好適合, 實際上做死司機. XD
S3BL100 發表於 2018-11-13 14:45 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-11-13 10:14
如果以拆線、加埋西九龍新區不斷有樓落成的話,
我認為師兄905拆法仲可以進取少少,始終如果由美孚起計, ...

二拆四太進取,仲要留意 905 914 早繁南行時段分佈相反,
九巴早在施將軍年代已經有諗過盈暉臺經四小龍走,但結果新巴反對,連 RPP 都上唔到,
最後變左條 905P 出來

而望返 youtube 905P 行車片,分分鐘比起同時段經長沙灣道同旺角既 905 正線仲慢。
我唔認為荔枝角開出,經四小龍(仲要兜埋入去)比起南昌街走有幾著數,
數下沿路燈位數目,再計下理數,可知一二

我會認為,資源同聯營限制下,905 914 二拆三,已經好好

大概係:
905 縮石硤尾/白田,深水步刷邊
905X 來回南昌街、聚魚道直入西隧
914 海麗、深旺道、聚魚道、大角咀道、富榮、渡船角、西貢街調頭,欣翔道入西隧

留意 905X 來回南昌街,某程度上已經補左 914 海壇街麻煩位,
914 已經可以拉直呢段,但唔建議放棄大角咀道最遠離奧運站食糊位。
渡船角方面,問題在於 W1 如果要擺西九站仲要做埋南面上落客區既話,
道路設計似乎令到無順路方法可以做埋渡船角。
914 如果西貢街就調頭走,甚至回程麗翔道轉返落渡船街,西貢街調頭去返欣翔道返大角咀,
避開佐敦道,已經好好多

而我其實幾 buy castanopsis 版友提出 914A 蘇屋開直插四小龍建議,
不過而家 914 又 P 又 X,根本應該將條慢既 X 變晒做 P,
P 仔而家得一班但行車時間其實唔差,可以直接拉晒去蘇屋開,
甚至之後四班入面抽兩班拉埋去港島東又得

914 仲有樣野可以做,就係 cut 晒上午過九龍、下繁後過港島無客班次,
順手再轉定點,進一步吸引乘客回流

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 值得深思

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-11-13 14:52 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-13 13:40
我淨係知當年未有ETA, 定點班次, 同西島線的年代, 905新巴係進取過九巴好多, 當年新巴時段成條街都係905, ...

我唔知點解你會認為上環直接走人但無定向塞旺角可以吸到深水步客回流

西營盤正常情況唔會塞車,比起上環直接入西隧(但停埋皇后街),多花既時間隨時只得五分鐘

fb.com/scientisthk2usa/
tunghang 發表於 2018-11-13 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2018-11-13 14:08
點解我既經驗係相反. 新巴時段永遠脫到15-20分一班. 九巴做既下繁返九龍就成條街都係905. ...

新巴做905做得差幾乎公認
miklcct 發表於 2018-11-13 15:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-11-13 14:45
二拆四太進取,仲要留意 905 914 早繁南行時段分佈相反,
九巴早在施將軍年代已經有諗過盈暉臺經四小龍走 ...

搞得905 914,其實基本上係要連埋904 971來搞先搞得掂,搞得971又隨時影響埋970(970X X970)。

970南行垃圾就大家都知,我會建議970取消南行,全部開哂970X,北行就970 970X香港仔開聯合班次;而971就入埋華富邨入面兼落埋數碼港。同時971九龍段縮落大角咀(維港灣),兼加密班次到15分鐘一班。

而904就改埋快,於深水埗後經欽州街、荔枝角道、南昌街、聚魚道、連翔道入西隧,回程就連翔道、聚魚道、海壇街、欽州街、長沙灣道出,解決埋914嗰個麻煩位。咁西環去旺角以南就971,深水埗以北就904。

西營盤方面就要靠905,咁905就西行飛埋灣仔金鐘,學18咁行,灣仔北一開車就經港灣道直去皇后像廣場,行干諾道中返海味街(905東行做緊舊18個角色)。九龍嗰方面就唔搞啦。

至於中上環金鐘,條線就要做啲騎呢位,無荃灣線同無東涌線嘅位先有希望,咁就搵914食W1頂,九龍擺維港灣,經聚魚道出入大角咀道,行埋富榮花園、高鐵站對開嗰段海泓道,入埋上落客區。至於返南昌、深水埗嗰啲就無謂同一程地鐵鬥啦。

咁樣海麗邨嗰邊就無哂914同971,咁點?開條超特快送佢哋過去遠離東涌線嘅地方。我當條線叫912X,荔枝角開之後就入海麗邨,過南昌邨後直入西隧(回程就維港灣頭站),去到港島之後就一炮直飛灣仔入境處,去埋維園入東區北角,回程就去到灣仔盧押道後就不停站直入西隧,出西隧後就直出維港灣返海麗邨同荔枝角。總之港島要完全避開東涌線服務範圍,越遠越好。呢條線就俾九巴同新巴聯合經營。

進智公交
mrm23 發表於 2018-11-13 16:48 | 顯示全部樓層
其實有冇機會係李鄭屋 -> 蘇屋 (或直接美孚開) -> 四小龍/海麗 -> 富昌/匯璽 - > (或加停港灣) -> 上公路
914 飛佐敦 (或改入西九總站) 但改短至南昌,又或索性開新線後陰乾,
904 改行荔枝角道,905 改短至蘇屋,三線互設 BBI。

至於 905P ,最大問題係兜番入大角咀內街,沿途所有南行燈位都唔順。
真係要 serve 大角咀,不如索性係全條大角咀道逆走,
奧運 -> 大角咀道 -> 深旺道 - > 維港灣上公路
回程就西隧 - > 維港灣 -> 奧運 -> 大角咀道 -> 深旺道 - > 奧運
kingprowm 發表於 2018-11-13 16:59 | 顯示全部樓層

905 灣仔和金鐘都有客專登等的,唔可以飛,有些地方改搭 104 或 914 不及 905 來得方便

最衰就係都唔知邊個反對 104 白田方田跟 87D 咁行去界限街,搞到想去始創一帶只能搭 905,如果搭 104 行得遠

boyvv1000 發表於 2018-11-13 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-13 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-13 07:49
我而家係904 905下繁常客,以前反而係904 905 970 971都搭,主因實在係佐敦塞車太嚴重,905兜埋大角咀都快 ...

見你咁慘冇人應就應下你啦:
冇人想知你依家每日由邊度坐咩車去邊度。
Charon1999 發表於 2018-11-13 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-11-13 11:16
905應該唔好做,起碼有50%路段白行

我又覺得其實唔係咁差嘅
真係完全冇人由荔枝角至深水埗過海?其實又未至於,係比例上真係比較少啫
尤其是灣仔北去深水埗,始終冇104可以揀,我好多時都會直接上905就算,雖然最多人喺金鐘打後上,但係之前嗰幾個站都未至於係冇人嘅。

問題就係兩間公司都冇點諗過頭尾段嘅人,仲係好覺得只要架車喺度你就會坐。其實隨住西隧口、旺角同長沙灣道近北河街一帶越嚟越塞得勁,我諗深水埗過海嘅時間比起初初由105轉905耐咗唔少,尤其是上下午繁忙時間

其實好似上面其他人咁講,重組一下應該可以攞得返呢批人嘅。咁當然對於905自身嚟講,最理想嘅做法就係Cut頭Cut尾喇,咁但係宏觀嚟睇嘅話,就咁Cut其實係咪真係咁好呢?我會覺得襯沙中線通車捉埋104同914一次過重組會係一件更加有益嘅事

多言了。