hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B6既旺場,NLB有冇機會入12.8米既MAN A95
開啟左側

B6既旺場,NLB有冇機會入12.8米既MAN A95

kei_hk 發表於 2018-11-13 11:17 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-11-13 10:15
長度限咗15米真係嘥氣
除非有技術原因用唔用雙層
(例如電纜/下層通道/橋底等)

都唔駛考慮司機的技術問題及薪酬等因素﹐15米長的單層及12米雙層車的載客量﹐一睇成本效益﹐已經夠巴士公司唔考慮掛接巴士。

GD1570 發表於 2018-11-13 11:53 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-11-13 10:37
新屎坑3日香, 過左一年都係咁先諗要唔要加大碼都未遲. 同埋嶼巴入左12.8, 可用路線比起其他龍九城新可用的 ...

你漏咗B2系了..

你有你可愛,我有我好笑。
solomon 發表於 2018-11-13 14:14 | 顯示全部樓層
睇半年就知乘客變化,如果阿爺突然限人數,利用港珠澳自由行出境,咁即刻乘客人數變晒,買車變多餘了。反而金巴值得投資入更長車種,但涉及三地法律,真係唔知可以點了,依家20雙層點都唔夠,仲要無企位,班次幾密都唔惦。

睇定咗人數,而又穩定嘅,B6全走12.8米都唔係浪費嘅,亦無需要改派路線呢樣靈活性,指定掛B6已夠一生操勞了。
757 發表於 2018-11-13 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層

如果入12.8米單層又有冇得諗?
qunow 發表於 2018-11-13 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-11-13 09:45
我信現時掛接技術
係入到東涌站,問題也
不是在於要車長另考車牌。

去東涌行連接路不是還遠了嗎?
kitarolo 發表於 2018-11-13 16:32 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-13 16:19
去東涌行連接路不是還遠了嗎?

>> 另一篇文 << (#20,#38)

所以我見嶼巴B6
易拉架仲有紅色格
標明「特快」唔通
就係為咗故意行一段
高速公路而捨近取遠?
浸大小晴 發表於 2018-11-13 22:22 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2018-11-14 08:23 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-13 22:22
其實愚巴仲有條金蛋線38

星期六日抽番D車出來做B6咪得囉, 雖然係單層

38本身客量都屬高峰,好難抽車出嚟⋯⋯

反而39M就易搞啲⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
HV7025 發表於 2018-11-14 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
tommylaihc 發表於 2018-11-13 08:44
可用既路線唔多, 不如首先車隊雙層化先

而家批雙層man本身已經唔係預行嶼南
雙層man行緊嘅路線,大部分應該可以行12.8米
買12米定12.8米雙層,對嶼巴來講用途分別好少

至於掛接,本身係好啱37M、38、B6營運情況
轉向亦無咩問題,分開兩節就係可以早啲扭軚,實際轉向同12米車唔差幾
但掛接巴士會面對香港嘅核心內圍因素 - 土地問題,車廠同巴總土地不足,要善用土地,必然係向高空發展好過拉長架車
nwfb23 發表於 2018-11-14 10:10 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2018-11-14 08:45
而家批雙層man本身已經唔係預行嶼南
雙層man行緊嘅路線,大部分應該可以行12.8米
買12米定12.8米雙層,對 ...

仲要考慮埋車廠等配套
三大公司都要有不同措施同改動去迎合12.8米
nwfb23