hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議龍LWB調整A31P,NA31,A31走線
開啟左側

建議龍LWB調整A31P,NA31,A31走線

AtrHenu 發表於 2018-11-14 13:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自龍運A31入港珠澳以來,因為需求量大增未能照顧2批乘客(機場,HZM)兼同時出超載情況;
加上A31P,NA30開辦以來除了個別班次坐滿外,客量整體一般,
所以建議將暫時A31P延長至荃灣市中心和入HZM取締A31不入HZM口岸區安排.

同時,建議試驗NA31全晚服務並調整走線.

A31P走線改為:

機場開:
GTC後入HZM口岸區返原線(經青龍頭,豪景花園),
經西樓角路,大河道入荃灣西站.

荃灣西鐵路站開:
經西樓角路,大河道到愉景新城後
返原線+青龍頭,豪景花園,入機場,HZM口岸區.

收費,來往廸士尼/東涌/貨運區的八達通轉乘優惠不變.

班次改為:

機場開:
5:30-17:30(半小時一班)
17:30-23:30(20分鐘一班),0:00

荃灣西站開:
5:00,5:30,
5:30-12:30(20分鐘一班)
12:30-0:00(半小時一班)

同時A31全日不經港珠澳香港口岸區,受影響乘客請坐A31P
或坐A31到青嶼幹線繳費廣場/機場T1或T2轉A31P.

NA31原有班次的走線不變,但增設以下特別班次(經豪景花園,青龍頭,汀九)

特別班次走線為:
HZM->NA30走線(經豪景花園,青龍頭)->如心廣場總站->NA31走線返HZM/機場.

特別班次開出時間為:
港珠澳香港口岸區開:
0:15,0:45,1:30,2;15,3:00,3:30,*4:00,*4:30.

*以青衣(長安邨)為總站總站,不設回程服務.

特別班次收費為:
全程: $33.00(不設任何分段收費+長者/傷殘$2優惠),但增設以下八達通轉乘優惠:

N260,N269,N241->NA31所有班次(機場/HZM方向)補差額,NA31(荃灣方向)->N260,N269,N241免費.

kingprowm 發表於 2018-11-17 00:42 | 顯示全部樓層

長安冇 A31P,要去港珠澳搭乜唔好諗住飛走長安,唔好叫我轉車,本來好地地長安有直達香港口岸線

樓主| AtrHenu 發表於 2018-11-17 10:02 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-11-17 00:42
長安冇 A31P,要去港珠澳搭乜唔好諗住飛走長安,唔好叫我轉車,本來好地地長安有直達香港口岸線

...

雖然呢個A31,A31P未能滿足沿途部份乘客,但總好過現在A31入大橋口岸玩超載遊戲.
今次建議A31P,NA30拉長至荃灣市區+入HZM,
只係因為它客量長期一般能夠係唔影響走線下Cover到2批客(機場/港珠澳).
kingprowm 發表於 2018-11-17 10:26 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2018-11-17 10:02
雖然呢個A31,A31P未能滿足沿途部份乘客,但總好過現在A31入大橋口岸玩超載遊戲.
今次建議A31P,NA30拉 ...

總之長安冇左直接車去香港口岸一定唔會比你通過到

A31 唔夠載就加車加班,現在 A31 才 20 分鐘一班,大可加密到全日 10-15 分鐘一班先,加班空間多的是

除非好似 A21 加到個位數班次都頂唔順先講拆線啦

仲有九巴賣晒廣告教人搭 41/44 到長安轉 A31 去香港口岸,所以你唔好亂來,唔好淨係一味識諗埋 d 對青衣不利既垃圾建議
384047x 發表於 2018-11-17 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
啊 atrhenu兄,知唔知a31p加停 hzmb要用多幾多車?a31加停又要用幾多車?咁你明唔明點解lwb選擇a31停口岸,唔搵 a31p?
 樓主| AtrHenu 發表於 2018-11-18 09:16 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-11-17 23:32
啊 atrhenu兄,知唔知a31p加停 hzmb要用多幾多車?a31加停又要用幾多車?咁你明唔明點解lwb選擇a31停口岸, ...

據了解A31現在加3部車作為A31,NA31延至後HZM加車之用.

而小弟建議A31P的新走線,用車合共用6架普通大快活(即原有3架+3架額外);
其實只係用返A31新增字軌轉俾A31P用,而A31就用返原本個7架長陣抽油煙機行走.
kingprowm 發表於 2018-11-18 20:19 | 顯示全部樓層

現在 20 分鐘一班,唔夠載第一時間應該加車加密班次,除非 加到 15>12>10>個位數一班都唔夠載先好搞野啦,正一垃圾建議
又唔諗吓咁亂改影響到長安冇左直接車去香港口岸
384047x 發表於 2018-11-18 22:30 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-11-18 09:16
據了解A31現在加3部車作為A31,NA31延至後HZM加車之用.

而小弟建議A31P的新走線,用車合共用6架普通大 ...

A31加經 hzmb :+3車
A31p原本用2車(唔係3部)
加經hzmb 同加至30/1用6車,即係加4車,咁你話呢~