hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有西貢區議員要求690增設特別班次經將軍澳南 ...
開啟左側

[其他] 有西貢區議員要求690增設特別班次經將軍澳南

poohpter 發表於 2018-11-15 15:14 | 顯示全部樓層

要「第690號巴士線在不影響原有資源下」,我只諗到港島方向寶康路寶康公園後
直落右轉唐明街,至迴旋處再右轉入隧道,加停廣明苑對面及尚德商場對面;
回程出將隧後先落尚德商場,再左轉廣明及靈實返回寶順路景榕樓。

舊時692都只係覆蓋尚德及坑口,而有一定數量坑口居民亦會經運動場穿梭屋企及尚德,
以上行法將會係對690最「不影響原有資源」又服務尚德及坑口兩處方法。
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
10598C 發表於 2018-11-15 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2018-11-15 12:26
咁改法並未解決服務範圍太少嘅問題跟290加經坑口就差唔多

如果跟N691行去到景林迴旋處轉上隧道,最起碼已經做到坑口部分位,say 頌明 厚德

而家回程景榕樓有一定人數係行返坑口
10598C 發表於 2018-11-15 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
其實如果冇理解錯,議員係想講:加資源開特班,翠林後類似A29P直落將南,唔影響而家690
053h4 發表於 2018-11-15 16:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2018-11-15 19:30 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2018-11-15 15:14
要「第690號巴士線在不影響原有資源下」,我只諗到港島方向寶康路寶康公園後
直落右轉唐明街,至迴 ...

基本上將軍澳方向唔係出隧道就直接入寶林的話係唔可能停到景榕樓

因為個站只係得一個入口, 就係將軍澳隧道支路

若果咁行, 冇錯, 的確食到尚德
但就會倒走頌明/ 部份景林客
現時690晚晚都有唔少人喺景榕樓落車
(平均每班十個左右)
Charon1999 發表於 2018-11-15 20:51 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-11-15 19:30
基本上將軍澳方向唔係出隧道就直接入寶林的話係唔可能停到景榕樓

因為個站只係得一個入口, 就係將軍澳隧 ...

星期六夜晚可以上層坐60%人入TKO
景榕樓同新都城各落20人左右之後個位數上山

根本690死淨金鐘、CWB同天后 <> 景榕樓同新都城
問題車輛increse嘅速度比隧道興建得快太多
未追到已經塞到耐過MTR,無得玩

690依家只求捱得一日得一日,任何改動都不值得冒險

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
3ASV174 發表於 2018-11-15 22:16 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-15 20:51
星期六夜晚可以上層坐60%人入TKO
景榕樓同新都城各落20人左右之後個位數上山

幾乎日日都搭 690 返將軍澳,
最多人落一定係欣景路或者翠林是但一個站,景榕樓都多人,但如果班車景榕樓同欣景路兩個站落到你講個人數,已經無可能只得個位數上翠林。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2018-11-15 22:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-11-15 19:30

因為個站只係得一個入口, 就係將軍澳隧 ...

就算 692 仲健在,690 景榕樓落客都隨時比 692 入埋坑口多,
根本以前坑口客都唔多受 692 兜尚德。
如要討論,請先自貼差餉單一次
Charon1999 發表於 2018-11-15 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-11-15 22:16
最多人落一定係欣景路或者翠林是但一個站,景榕樓都多人,但如果班車景榕樓 ...

點解我好肯定我坐嗰幾班係得個位數字上山
因為我落咗之後特登擰轉頭再望下,頭嗰一兩次我以為應該會唔少人,咁但係上下層都只係得好零丁嘅人,加埋都唔會夠十個嘅數目
後尾有幾次日間坐,咁就的確係多咗一班長者喺新都城上車,問題班長者基本上係可有可無...

當然啦,我都主要只係星期六夜晚坐,其他時間大部分都係喺將軍澳隧道見住佢出入嘅啫,咁所以可能喺其他時段係會相對地多人上去嘅。
咁不過問題喺坑口同寶琳一定係佔大部分,逆行上山係絕對冇市場

同埋都係嗰句,喺將軍澳藍田隧道開通之前,唔改好過改。改咗唔見得可以避開塞車吸引人,唔改至少批客繼續留喺度,基本上依家係鬥長命
10598C 發表於 2018-11-15 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-11-15 22:16
最多人落一定係欣景路或者翠林是但一個站,景榕樓都多人,但如果班車景榕樓 ...

通常欣景路會多啲人,下繁派12米過海要企人,新都城可以落半車咁制,相反景榕同翠林咁上下

而康盛翠林會多左少少流水客落