hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有區議員要求半年後啓用的將隧轉車站提供跨公司轉乘優惠 ...
開啟左側

有區議員要求半年後啓用的將隧轉車站提供跨公司轉乘優惠

3ASV174 發表於 2018-11-15 22:27 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2018-11-15 17:51
加埋690轉296a做唔做得返以前692 d客?

到時 690 非繁得返 30 分鐘一班,
等得車黎搭地鐵都到左啦,何況尚德搭地鐵平兩蚊,就算俾你免費轉 690,去堅尼地城海怡半島都仲係地鐵平。
如要討論,請先自貼差餉單一次
河豚 發表於 2018-11-15 22:49 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-11-15 16:47
柴小最興果啲一蚊轉乘㗎啦...真心覺得食相好肉酸, 唔係唔俾你賺錢, 但唔駛咁搞法啊吓...到頭來計埋條數轉 ...

但係睇落好似多數得 $1 轉乘優惠既都係新巴路線多

avianwind 發表於 2018-11-16 18:46 | 顯示全部樓層
河豚 發表於 2018-11-15 22:49
但係睇落好似多數得 $1 轉乘優惠既都係新巴路線多

感覺上
新巴堆西貢/將軍澳線
BBI優惠相對都上少過九巴

ASV50 發表於 2018-11-17 07:46 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2018-11-16 18:46
感覺上
新巴堆西貢/將軍澳線
BBI優惠相對都上少過九巴

新巴路線網絡比九巴小
轉乘優惠金額又係比九巴小

咁就當然感覺優惠無九巴咁多

yclam 發表於 2018-11-17 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
區議員原意雖好,但現實是,不論九巴或新城,都有共同的巴士網絡,例如深水埗、旺角(296C,796C),尖沙咀、九展(98D,296D,796P),紅磡、九龍城(297,796X)。最多是兩大集團各自提供自家的轉乘優惠,讓將軍澳居民有所選擇。如將北可以798轉796C往旺角、深水埗,尚德可以296A轉297往土瓜灣等。反而有機會而應該做的跨公司轉乘的是690線。不論98D,296A,796C,798等,於將隧轉690只須付690的價錢便可。即提高690客量,也方便居民。其實將隧轉車站除了經將隧巴士線外,尚有經寶琳路及連德道的巴士呢。
10598C 發表於 2018-11-17 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳冇幾多條巴士線係密,除左98D、296A,仲有勉強796X同798,全部都係疏轉疏,邊有可能吸引乘客用?

到時候798轉796C係隧道口等完車仲耐過搭一程直車98C就好笑啦
tonychow 發表於 2018-11-17 11:41 | 顯示全部樓層

價錢可以係一個好大問題。青沙轉乘做得唔好,除咗疏車之外,短轉長出市區 (287X 轉 270B 果種) 價錢太貴係另一問題。
好老實,轉車站原意就係可以俾大家等 N 飛返區,例如屯轉返 VIP 區可以是但上一架車 (60M、60X、263 etc)。
問題來了: 轉車返將軍澳,究竟點計錢?
最好就當然係全部免費,不過巴士公司點分錢係一個問題。
一係就計兩程最貴,但會唔會變咗大老山翻版亦係問題。
我舉幾個例子:
1. 譽港灣返寶琳: 如果 796C 轉 798,我覺得新記全程收 $7.5 係好合理。
點知原來 297 開咗架加班車,如果乘客上咗 297,咁應該俾幾多錢?
如果俾 $9.9,咁又點樣拆帳? 按路程比例? 九記夠可以同新記講,你條線路程先值 $7.5,比例當然用 $7.5 計,咁的話價錢貴果間公司 (暫時九記跑出) 會有明顯優勢,係咁轉車站中載都似。如果俾 $7.5 (即係 297 拍卡唔扣錢),咁九記又可以分幾多? 如果又按路程比例分帳,唔係喎九記覺得過一條隧道值 $9.9 喎。
2. 同樣情況其實可以調返轉公司,雖然情況無咁嚴重: 如果彌敦道 296D 轉 798 返寶琳,又收幾多錢? $10? $9.4?
3. 如果最後三間公司決定第二程唔收錢,而且車費全數袋落第一間公司袋,咁樣蝕法,有幾多條路線真係會停?
4. 如果最後只有自家路線可以互轉,跨公司轉乘只減 $1,咁對乘客係好係壞?
當然呢個情況可以同一目的地排兩條隊,但咁搞法我唔覺得會有巴士公司肯重組路線。
而事實上呢個做法技術問題最少,乘客亦無咩地方轉唔到車。690 就任轉,慷慨少少啦,客量本身麻麻。
而只要一日唔可以跨公司 N 飛走人,個轉車站都無咩用。
 樓主| li1872903 發表於 2018-11-17 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-11-17 11:41
價錢可以係一個好大問題。青沙轉乘做得唔好,除咗疏車之外,短轉長出市區 (287X 轉 270B 果種) 價錢太貴係 ...

就算唔重組都冇問題,轉車站點都有新客源對兩間公司都有利
MCMoore 發表於 2018-11-17 17:11 | 顯示全部樓層
借地一講,694幾時入欣景路
JX9097 發表於 2018-11-19 13:02 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2018-11-17 17:11
借地一講,694幾時入欣景路

新巴喺將隧通車前有提過
畀當時綠小18反對

小巴取消之後, 新巴反而冇再提起