hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴阿爺轟大橋配套差 望新年前解決問題 ...
開啟左側

[報刊新聞] 城巴阿爺轟大橋配套差 望新年前解決問題

238X 發表於 2018-11-16 23:45 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2018-11-16 23:39
「阿爺」在北京,不在英國。中國人的事不用外國人說三道四,城巴根本唔可能分拆路線後,同時為A線同B線維持 ...

你曲到圓喇。收手啦。

如果唔係我會當你係 leo_ku 咁對待。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2018-11-16 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-16 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-11-16 23:52 | 顯示全部樓層

cktse 發表於 2018-11-16 23:39
迪士尼都可以有專用R線而唔係靠A線兜入去既時候,我唔明點解口岸就唔可以有另一套B線服務 ...

某程度上唔可以咁比

至少相比迪士尼,港豬澳同機場之間至少係順路,對客嚟講,其實只係兜一次;但入迪士尼對機場客嚟講係一入一出都要食哂,差距好大。

基本上 A 線原則係先機場後港豬澳,所以我同意 053h4 講法,返市區停完港豬澳用順朗路出已經好夠。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
99MAN + 1 英雄所見略同

查看全部評分

238X 發表於 2018-11-16 23:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-16 23:49
曲定圓睇用咩角度睇。

城巴當日最錯就係用車海打新巴之餘,本地非專部分無應對陽光,跨境就無理環島永東 ...

佢係玩緊「凡是中共都要支持」嗰種句式,同我哋拗緊嘅主題無關(換言之佢係喺度做「小白」)
PB602 發表於 2018-11-17 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-11-16 23:45
你曲到圓喇。收手啦。

如果唔係我會當你係 leo_ku 咁對待。

小弟嘅文章係曲定係直,看倌心中有數,但我每次發文都附上理據,唔似部分文章全篇灌水而且同巴士無關。

如果你唔同意我對李日新言論嘅睇法,歡迎討論城巴如何拆線之餘,A線同B線都可以全日維持合理班次,而所用嘅車隊同司機數目又可以維持經濟效益。
kingprowm 發表於 2018-11-17 00:29 | 顯示全部樓層

「阿爺」在北京,不在英國。中國人的事不用外國人說三道四,城巴根本唔可能分拆路線後,同時為A線同B線維持 ...

同意,現在咁既安排可以善用資源,唔明憑什麼要當機場客高高在上,咁霸道唔想其他客一同搭同一部車,當 A 車係離港路線咪得囉,搭飛機和去港珠澳都係出境而已
PB602 發表於 2018-11-17 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-16 23:49
曲定圓睇用咩角度睇。

城巴當日最錯就係用車海打新巴之餘,本地非專部分無應對陽光,跨境就無理環島永東 ...

根本大家都將李日新神化,其實佢當年犯咗好多策略上嘅錯誤。

九十年代派大量新巴士行5系、8X等毛利極低嘅市區流水線就係最好例子。喺當年高息環境下借好多錢買大量新車,利息成本極高,但只係為啖氣同舊東家搶市場佔有率。一百幾十架車放晒落電車路行大流水慢慢塞,佢贏只係贏有冷氣車,但完全無想過改善西區巴士嘅營運效率。所以新巴換晒冷氣車後,城巴問題即刻現形。

咁貴息借錢投資,當然係放喺高毛利業務。學你講,如果同一時間用一半資源去擴展利潤更高嘅跨境線,而家可能成個大灣區嘅過境車都係城巴天下,話唔定港珠澳金巴都有份玩。
YoungMan 發表於 2018-11-17 00:51 | 顯示全部樓層

阿爺在地府,不是北平
雖然北平似地府
PB602 發表於 2018-11-17 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-11-17 00:29
同意,現在咁既安排可以善用資源,唔明憑什麼要當機場客高高在上,咁霸道唔想其他客一同搭同一部車,當 A ...

可能「阿爺」仲停留喺七十年代佢主政中巴時嘅思維,認為搭飛機係人生大事,唔理解新一代個個月去旅行,坐飛機係平常事。

以機場交通市場分析,平均每人消費,由上至下係:

私人豪華轎車接送
UBER Black / XL
的士 / UBER X
酒店專線巴士 (Vigor一類)
機鐵
Go Go Van
A車
E車

點睇A車都唔係做上流客生意,無謂扮高級,特別係城巴機場A車一向高不成低不就,否則當年李日新都唔駛將A12兜入西環收8蚊位做街坊客。