hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴阿爺轟大橋配套差 望新年前解決問題 ...
開啟左側

[報刊新聞] 城巴阿爺轟大橋配套差 望新年前解決問題

tonychow 發表於 2018-11-17 11:18 | 顯示全部樓層

又一無聊建議。
首先係咪唔夠載係一個問題。大把 A 線依家都未滿,拉入大橋口岸儲下客先啦,例如 A26。
如果真係好似 A21 果種通車前後都會頂閘客量,開多幾班短棍咪得,同拆線意義上亦唔大分別。
就算真係拆線,重點在於用新 B 線食流水客,解決 A 線兜路問題。
無錯 A 線重組完之後咪佐敦返觀塘道沿線得返條俾 W2 抽車 14,咁咪開條 B22 食埋佢囉。(當然我唔覺得 A22 好客到可以拆線)
同樣道理仲有 A11,如果拆條 B11,沿線停多一兩個大站 (中環、灣北),銅記跟 930X 走,總站放北角,開埋 $5.2 雙向分段,咪唔使見到某炮台山版友成日嘈話要搭 619。
利申: 我得一個呀爺,十年前過咗身。
kay 發表於 2018-11-17 11:34 | 顯示全部樓層
Muffin 發表於 2018-11-17 10:46
先唔講其他A線,根本A21就好應該正式拆線,一條專心做機場客,一條專心做大橋客。  我唔知道係呢區既巴士迷 ...

咁有班害群之馬搞搞陣,就可以引伸方案有問題?

同埋當日A車入口岸,根本唔係一面倒反對

呢度唔代表所有人意見,但唔代表社交媒體都可以代表晒

報紙報道B6遠多過A線,如果A車問題大,點解又唔講?

李日新意見多多,不如建議政府比個巴士牌佢東山再起

講永遠都係容易
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2018-11-17 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Muffin 發表於 2018-11-17 12:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-11-17 11:34
咁有班害群之馬搞搞陣,就可以引伸方案有問題?

同埋當日A車入口岸,根本唔係一面倒反對

其他少人的線,從巴士公司賺錢角度去考慮,入埋大橋提升客量我都覺得可以理解,但係最多人個條真係有必要再去繞經大橋?大家一齊逼逼逼就最開心???

同埋想問下咩叫意見多多?即係人地發現個情況唔係太對路表達意見都唔得?仲厲害到可以拉埋去講叫政府發巴士牌俾佢,真係唔俾個LIKE你都唔得啦。
053h4 發表於 2018-11-17 12:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2018-11-17 12:25 | 顯示全部樓層
Muffin 發表於 2018-11-17 12:02
其他少人的線,從巴士公司賺錢角度去考慮,入埋大橋提升客量我都覺得可以理解,但係最多人個條真係有必要 ...

咁你即係唔原全反對A車入口岸
李日新比我感覺似董建華
過氣人物仲想係度指點江山

又唔諗下依家問題根源係邊

大陸人唔識搭車阻住乘客,唔代表政策有問題
A線多人到要開加班車,都唔代表政策好有問題

如果話去機場同人爭車坐,去機場將來耐左,都仲可以討論下
但我唔認為致命到要推倒方案

依家班港珠澳客用緊A車價錢去口岸,同去機場客一樣價錢

根本機場客同口岸客地位同等

世界很簡單 人類很複雜
hk20020062 發表於 2018-11-17 12:45 | 顯示全部樓層

開 B 車,係咪抽 A 車?
NA4179x賢 發表於 2018-11-17 13:11 | 顯示全部樓層
從來出九龍香港方向都無人反對過經口岸,而係反對入機場先經口岸
唔該重loop一次所有口岸文

另外,有條A20載空氣唔拉,反而再用資源拆A21 ?
Muffin 發表於 2018-11-17 13:17 | 顯示全部樓層
統一回覆返上面053h4同kay兩位師兄,我的確唔係完全反對A線入機場,只不過我覺得客量較少既線入去提升客量比用現在客量多既機場線入去更好,例如A20呢啲比A21更加應該入橋去改善客量,不過我唔否認你地既講法都有一定既道理。

點都好啦,事實已定。我記得早排新聞講政府有考慮俾跑狗開辦口岸至市區線,如果真係成事,到時機場巴情況應該好好多,唔會好似依家咁。
053h4 發表於 2018-11-17 13:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽