hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 做大貴價88X從而陰乾廉價80X/89/89X的可行性 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 做大貴價88X從而陰乾廉價80X/89/89X的可行性

EX-TL 發表於 2018-11-17 21:38 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2018-11-17 21:27
88X如果停到藍田站, 相信會多好多大隧轉乘客
現時大隧只有貴價277E/277X, 大埔人都要比多>4蚊先轉到, 89D又 ...

89D下繁3-5分鐘一班, 疏?
10598C 發表於 2018-11-17 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-17 21:06
要轉車去黃大仙, 早就277X喺大老山轉車海75X,82X,84M,85M啦, 仲同你喺咁窄的獅隧站等89? 唔好玩啦, 扼傻仔 ...

是咁的,好似置福圍一段嘅百和路係277系全日線真空...

雖然我都覺得應該要有其他方法處理,但如果講單靠277系轉乘,的確係有真空
HX9590 發表於 2018-11-17 21:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-11-17 21:12
89行牛頭角道 新田圍, 80X深入沙乙博秦, 89X沙田站係慢, 但一城 威院 愉翠一帶客量穩定, 圓洲角小量工廈客, ...

88X 有桂地街公屋,加班只係時間問題, 反而80X有機會俾屯馬線直接搶客, 此消彼長下, 班次水平肯定拉近
 樓主| 浸大小晴 發表於 2018-11-17 21:50 | 顯示全部樓層

樓主| 浸大小晴 發表於 2018-11-17 21:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-17 21:55 來自手機 | 顯示全部樓層
講真,隨著火炭發展,88X最應該係同藍田特快拆返開,藍田自己有觀繞特快去沙田火炭;火炭有全日車落觀塘

但concern車長緊張問題,可以考慮加車,做雙向大兩味線,唔駛下下令到藍田乘客0-30分鐘一班
天空之神 發表於 2018-11-17 23:53 | 顯示全部樓層

有心做既

1. 唔該唔好上午一條線下午一條線,來回都直插九龍灣,藍田特快要用 88 特車處理

2. 沙田市中心出觀塘諗計停返大會堂,陪養下叫雙飛既習慣
.
咖喱 發表於 2018-11-18 00:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-17 21:55
講真,隨著火炭發展,88X最應該係同藍田特快拆返開,藍田自己有觀繞特快去沙田火炭;火炭有全日車落觀塘

...

其實要雙向都行觀繞, 事關而家繁時藍田可以上到坐滿入大老山
長遠上埋穗禾苑, 落返火炭, 沙田站, 田園閣, 大隧口就直去啓田,
康逸苑上碧雲道, 落油塘做定時點
咁服務範圍大咗, 谷 d 客行小小山上車, 試下全日 20 分一班

繁時開 88P, 大老山後行觀塘道, 藍田站做循環點, 20 分一班
停返 88X 嘅站, 收 $ 7.50, 點都撐得起啩 ????
10598C 發表於 2018-11-18 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
咖喱 發表於 2018-11-18 00:01
其實要雙向都行觀繞, 事關而家繁時藍田可以上到坐滿入大老山
長遠上埋穗禾苑, 落返火炭, 沙田站, 田園閣, ...

首先,穗禾苑冇位,反正穗禾苑都係硬食,甚至喜歡嘅可以落火炭村搭車,所以88X火炭走線照舊冇問題

其次88X其實係做緊兩邊大兩味線,真係要拆就唔該火炭-觀塘、藍田(油塘)-沙田特快,唔應該厚此薄彼

反而而家定時點根本名存實亡,繁忙時間到站時間好受塞車影響,再加上人手緊張,簡單啲加車做返兩條大兩味(E11/E11A咁)好過
EX-TL 發表於 2018-11-18 01:21 | 顯示全部樓層

HX9590 發表於 2018-11-17 21:40
88X 有桂地街公屋,加班只係時間問題, 反而80X有機會俾屯馬線直接搶客, 此消彼長下, 班次水平肯定拉近
...

係, 駿洋邨及一帶居屋會製造客源, 但在未有此前提下加班, 就不如按兵不動, 縮短要捱嘅日子, 反正等到新屋入伙期明朗化, 才決定加班也未遲.

如果話88X過去呢段日子已經交到好成績, 吸到好多樓主所講路線嘅客,  九巴根本唔需要諗咁耐, 應該主動提出加班, 甚至係私下悄悄地加班.

Btw, 除左觀塘-皇崗跑狗, 我仲未搭過其他啟業後上大老山的, 但下繁彩虹隔音屏長長嘅車龍, 相信經常搭車經新蒲崗返東九嘅人唔會陌生, 彩虹交匯處同時擠塞, 加埋停彩虹邨時間, 啟業vs彩虹上橋, 呢度之前討論89D特 274X等等話題時, 有板友親身經歷過, 作為門外漢嘅我就唔多評論.

唔排除88X開辦後, 田園閣站係吸走左本身搭80X去博康邨站+沙田圍新村站, 住近沙田圍路嘅居民.

當88X加班後, 可以進一步吸多啲住遠少少, 比如整個沙角邨+部份博康邨+圓洲角路一帶, 就唔係咁睇好, 收工已夠攰(樓主未必明), 盡可能搭返到最近屋企嗰架車, 非一般情況下(例如鐵路跪低左, 落大雨, 掛八號波)可能是旦有乜車都上左先就另當別論.

80X即使下繁減班, 應該只會幾輕微, 屯馬線通車, 車公廟 沙田圍-觀塘唔駛轉車就有競爭力, 要兜到鑽石山 顯徑咁遠, 80X彩虹直達沙田圍, 計埋觀塘 九龍灣港鐵站入閘情況, 幾可肯定比現時更惡劣, 落番地面等巴士舒服啲.

80X 88X繁時班次係有望拉近, 但樓主提出嘅問題會否實現, 就要睇居民點揀, 或者拆線, 或者重組, 到最後唔會有樓主嘅問題出現.