hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十月號

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 00:03 | 顯示全部樓層

模型試玩區

從戶外睇返有蓋車庫

左邊嗰列2020型做洗車體驗列車

背景係六甲山脈

軌道同波口設計

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 00:08 | 顯示全部樓層

8000型保存車

佢既集電桿每邊三條為一組

接近完場,但仲有好多剩既部品販賣

三宮站一影

喺王子公園站隨影(1000系)

9000系

7000系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 21:21 | 顯示全部樓層
最後一班車都走埋既大阪站

今次又坐285系サンライズエクスプレス(Sunrise Express)去東京,不過佢遲十分鐘左右到

上次下層,今次訓上層

今次目的地係仙台,我喺東京僅有既轉車時間買Head mark便當當早餐,好彩趕得切搭新幹線。搭宜家全日得一班東京出發既はやて(疾風)119號,搭嗰列係由2010年打後出廠既E2系J7X編成,佢有充電插座,而且有半主動懸掛,好平穩

常陸呢款就係用常陸牛

去參加新幹線總合車輛中心開放日——「新幹線車輛基地祭(新幹線車両基地まつり)」,不過我無搭呢班利府支線既臨時班次「基地まつり号」,因為有早過佢既一般班次

巧遇果實風kko紅葉號(風っこ既意思好難譯中文,佢結合左小火車トロッコ可以開窗吹風既意思)

Joyful Train「リゾートみのり(Resort果實)」平時係三卡,當佢連結兩卡既「びゅうコースター風っこ(View Coaster風kko)」既時候就變兩卡,因為三卡既時候兩邊車頭都係非貫通型(兩者都係キハ48形)

びゅうコースター風っこ

小火車トロッコ風格既可開窗設計

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 21:30 | 顯示全部樓層

新利府站月台直接有通道可以入到中心,嗰陣好早,呢個扯大纜活動仲未準備好,工作人員喺度試玩緊

用已經退役既E2系J8編成

試玩完要拉返原位

座椅布

室內既車輛展示,不過拍攝空間好窄,如果唔係早到既話就塞滿人

E5系

E6系

E7系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 21:34 | 顯示全部樓層
工場一景(E7系車卡)

兒童新幹線

又係シンカリオン模型

車內清潔體驗

唔同車型既集電弓

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 21:42 | 顯示全部樓層
接觸架空電纜取電嗰塊板

加速桿

剎車片(brake lining)

夾住剎車碟既示範,好難影清楚

車體塗裝解說

打開左車頭連結器前蓋

E6系駕駛室座椅

好多E6系座墊

大雨中睇車卡橫移台示範(E7系)

佢透過架空電纜取電

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 21:48 | 顯示全部樓層

高速試驗車961形

集電弓升成咁

中間卡變成咁,啲凳用新幹線座椅布

車頭呢卡正常少少

可以參觀駕駛室

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 21:55 | 顯示全部樓層
旁邊係953形「STAR21」

200系喺入少少,但嗰邊封住入唔到

保存車呢區都係被封住唔可以靠近,好殘

D51形1108號機

EF71形

ED77形

團體影相位

好多車頭連結器前蓋

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 22:03 | 顯示全部樓層
平時可以參觀展示館同外面既保存車展示區,呢度啲展板罕有地有詳細英文

E2系車軸

呢度真係好大,開放日由右下角棟樓去左上角既保存車展示區都要20幾分鐘

歷史藏品

樓主| cyc_yin 發表於 2018-12-1 23:24 | 顯示全部樓層

好多摩打

轉向架組裝示範

轉向架部門展示

有摩打既轉向架

剎車碟同剎車片

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分