hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

053h4 發表於 2018-12-6 10:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2018-12-6 10:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-6 10:08
A21機場打爆行李架開車大約40-50人開車的時候,A20都會吉開,D人寧願等多班車都唔上A20(包括本地乘客),A2 ...

行西廊/大埔道當然會快過行長沙灣道
但通常都只係快5-10分鐘,回程尤甚

A20碌完長沙灣道之後,同A21同路,A21班次又密,班客唔上A20唔出奇

36A/B/32個case唔同講法
36A行橋快應該會快36B約7-8分鐘到美孚
就算36B改上西廊變36X,都未必追得返,尤其西廊落橋成日塞車
如此,與其A/B兩條線拆開各自20分鐘一班,搵一條36A/32掃曬長深荔旺角開10分鐘一班可能仲理想

樓主| ricky 發表於 2018-12-6 10:37 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2018-12-6 09:22
呢度講洗衣街都只係想提旺角地區本身幾大
到議員講時一定會加鹽加醋,又話等耐左車仲要行,老人家要多啲 ...

咁多借口,所以果度交通長期無改善。

前荃葵青區居民
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-6 10:45 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-12-6 09:58
講真,該區兩個議員立場搖擺不定
只要唔係真係損害佢地利益,闖多幾次關有機會過到

Agree梨木樹其實可以考慮飛葵涌道天橋
而唔使下下諗大埔道同西廊
當然仲要諗和宜合道點處理
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
238X 發表於 2018-12-6 10:59 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-6 10:29

就算36B改上西廊變36X,都未必追得返,尤其西廊落橋成日塞車

其實西廊落橋如果塞,下路好多時塞得仲甘,因為通常塞車源頭係旺角道,下路通常食到正,最嚴重可以塞返去欽州街,但西廊落得橋都已經到龍頭。

同埋下路車撞住個碌神都幾係嘢。今朝如果唔係架 238X 仲勉強早過架 63X 到美孚站我真係焗落地底
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tonychow 發表於 2018-12-6 12:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-6 09:58

先唔理價錢問題。如果咁做,作用上同 36B 九龍段差唔多,當然依家 36B 行內街觀感上會比較差。
事實上行葵涌道的確係唔慢,不論係行地面定行天橋,特別係回程少站情況下,以 40 做例子,美孚好快返到荃灣。當然行天橋會有特快效果。
我唔知你係咪想三變二,36B 取消變條西約象石梨木樹特快落尖咀。如果係的話,反而有幾個憂慮。
1. 深長茘分工問題。依家三條線分別做咗三條路 (茘枝角道、長沙灣道、青山道),如果重組後得返兩條線,咁到底縮邊條路都係一個問題。
正路應該係 32 照行茘枝角道,咁 36A 就無可能行青山道,因為太慢。咁的話,36A 原有青山道內街位又可能會有人嘈 (我明青山道同長沙灣道距離唔遠,但本身青山道都未去到最入,本身應該有人行出青山道搭車)。
2. 西九問題。正路去長沙灣深水埗有 702,但從九記角度,唔知搞 36A 會唔會倒走呢堆客,特別係會影響月票網絡。
3. 32 問題。和宜合道就得返 32 (當然仲有 31B 同 35A,但價錢同覆蓋範圍各有不同,又係麻煩位)。到時和宜合道一程 36B 去到旺角內街位,會唔會想 32 補位? 例如行上海街到油麻地附近,用 20 走線返大角咀,不過咁樣又好似無無謂謂。
4. 尖沙咀快線分工問題。成個荃葵,我當分做以下幾區:
西約、荃景圍、荃灣東、楊屋道/海濱、大窩口/新區、象石、梨木樹、東葵 (葵盛同茘景山暫且算數,無咩順路又有客兜法)
最理想結果,我覺得係用 2-3 條線串起以上 8 個區,上公路後直出佐尖,問題係走線點走先好。
西約上象石梨木樹唔係唔得,不過呢條線未會食到 48X 客,因為荃灣返梨木樹好大程度上 48X 覆蓋咗一半客 (另一半係 36,但對好多位例如大河道、眾安街都唔就腳)。如果佐尖線要兜埋就會做唔到荃景圍天橋直上石圍角,速度上亦唔吸引。
前排我亦提及過梨木樹加新區做佐尖線,坦白講依家大窩口新區交通幾差大家有眼睇,有無方法送條有用線俾佢地亦係一個問題。呢點仲要牽涉到佐尖線會唔會想拆一條兜成個荃灣再上公路,F1 版再傾。

利申: 絕對支持一條線直行長沙灣道彌敦道。

樓主| ricky 發表於 2018-12-6 12:16 | 顯示全部樓層

一定係行西九龍走廊快,因為長沙灣道有唔少燈位。

前荃葵青區居民
tonychow 發表於 2018-12-6 15:27 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-12-6 12:16
一定係行西九龍走廊快,因為長沙灣道有唔少燈位。

其實得興華街同大南西街兩枝燈耐少少...我又唔覺長沙灣道似燈陣。

樓主| ricky 發表於 2018-12-6 16:52 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-6 15:27
其實得興華街同大南西街兩枝燈耐少少...我又唔覺長沙灣道似燈陣。

但你仲要計番,就算佢唔停站,其他巴士停站都會阻住條路。
前荃葵青區居民
Mercer 發表於 2018-12-6 18:35 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-12-6 16:52
但你仲要計番,就算佢唔停站,其他巴士停站都會阻住條路。

36B 同32 對調青山公路來回茘枝角道果段走線, 當做半特快咁我都收貨.
中間位就補返D 轉乘算

行青山公路可以避過葵涌道出美孚果段

至於飛走和宜合道 (梨木道到大隴街中間果段), 改行屏麗徑行青山公路我驚變帝區

十四鄉準居民 恭喜晒!