hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

leungky0528 發表於 2018-12-7 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-12-7 07:28
睇低象石客量好正常。石圍角其實有半條村近地鐵,象山太細

其實九巴又拉 936 又拉 36R,主要目的唔係拉 ...

個價錢同對手比唔可能再差太遠
所以貴價流水以外,都係插旗性質居多
封死對家拓展機會
castanopsis 發表於 2018-12-7 08:48 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-12-7 07:28
睇低象石客量好正常。石圍角其實有半條村近地鐵,象山太細

其實九巴又拉 936 又拉 36R,主要目的唔係拉 ...

之前曾經計過
按勞動人口,象石係拍得住海濱+海灣
我覺得象石少人搭巴士,最主要既原因係無條線似樣

32慢之餘,長深荔走入少客既荔枝角道
43X去唔到沙田多人去既地方
936/40P都要兜曬全個東北葵

固然石圍角近地鐵站會影響基本盤
但如果有返幾條正常既油尖旺線
我唔覺得象石無得做

至少我覺得上面建議既32X(象石/梨木樹總站>[不停站]>長深荔/旺角/佐敦)
頭站區都會幫手出到客

又想知你覺得呢組線應該點?
kay 發表於 2018-12-7 09:07 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-7 08:48
之前曾經計過
按勞動人口,象石係拍得住海濱+海灣
我覺得象石少人搭巴士,最主要既原因係無條線似樣

呢D老牌公屋多數有人口老化問題
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2018-12-7 09:14 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-12-7 09:07
呢D老牌公屋多數有人口老化問題

留意,係計勞動人口,而唔係總人口
kay 發表於 2018-12-7 09:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-7 09:14
留意,係計勞動人口,而唔係總人口

常理計都唔會好過私樓

以象石落成年份比較
接近同期既有新田圍邨

舊屋邨無邊條邨無人口老化問題

不過長者2蚊同有月票情況下
拉線去石圍角隨時幫到唔少

所以我以前話936開全日既
加個長沙灣分段,幫手做埋重組
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2018-12-7 09:36 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-12-7 09:21
常理計都唔會好過私樓

以象石落成年份比較

其實有為數不少既中產鍾意揸車/搭邨巴返工
所以以同等數量既勞動人口計,私樓對巴士需求反而會相對公屋區細

而叫得做勞動人口,就即係要出去打工
數字唔會呃人,象石交通需求確實唔細得過海濱,問題只係巴士食到幾多

936加個分段唔見得對重組有幾大幫助

tonychow 發表於 2018-12-7 10:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-12-7 02:58
先釐清一點,我條象石梨木樹葵涌道天橋特快,會喺佐敦止步
尖沙咀碌到美孚先走真係太慢,我打算另外拆一 ...

唔反對佐敦止步,但正如我之前講,九記開快線目的純粹係為咗減車同 upgrade,一係節省資源,一係開空氣線 (934 等)。
所以我會擔心緊價錢同班次問題。
依家 41A 先開緊 20,63X 非繁仲要開 30。本身客量唔算少,其實有得做大,但我唔覺得九記會咁做,原因亦好簡單: 只要有特快,九記取向會係班次疏少少都無問題,順便谷 ETA 睇廣告。
所以有幾個延伸問題:
依家荃葵都叫做每區/1-2 區有一條線出深長茘旺角,基本上只要唔收車,都算合理服務。例如 33A,唔計楊屋道果段,新區上車落深水埗甚至旺角,我覺得都仲喺接受範圍入面。
問題係如果改快拆線重組等等,基於客源減少 (由深長茘油尖旺 變做 只做深長茘 或者 只做油尖旺),最後會唔夠客。
依家 234X 非繁都未坐滿就上公路,拆完線就會更少客。
一個正路解決方案就係將路線兜多一區,例如 30X 同 234X 合併,一條荃景圍兜西約,一條西約兜荃景圍;一條做深長茘,一條油尖旺。
呢類解決方案個問題係,如果兜路選擇係唔順路 (順唔順路就好主觀,例如我會覺得西約兜上荃景圍甚至象石係唔順路,和宜合道兜上安蔭等等都係唔順路),有一區就會慢咗上公路。
如果最後條線兜多 5-10 分鐘先上公路,然後等車又等多 5-10 分鐘,跑西廊仲要唔知會唔會停美孚俾 63X 撤出,塞落美孚多 5 分鐘加加埋埋條快線喺西廊識飛都無用。更嚴重問題在於加價。依家 33A 收緊 $6.4、32 36B 收緊 $6.8,如果開快線旺角頭站,估計起碼要加到 $8.9。
而如果唔想呢種情況出現,我反而想其他區都用佐敦做分界,而唔係旺角做分界,特別係好多區域都有能力二拆三 (例如 30X、234X 拆一條直落尖沙咀),如果二拆三有兩條都係深長茘或者旺角頭站特快,咁就未盡用資源了。
當然如果象石開到線直落佐尖,我都唔反對,最怕係搞搞下又無客,然後九記又會左兜右兜,亦做唔到雅翔道單向轉乘 (有條直達線 936)。

樓主| ricky 發表於 2018-12-7 11:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-7 03:31
鬼唔知

我唔係比較緊 西廊/大埔道 同 長沙灣道

你的32A/32X當然快,但九巴都唔會咁做,佢一向都唔願意改革果度的交通。

不過,你同時要解決來回石圍角至華員邨,同埋石圍角去石籬(回程有94小巴)的交通問題,尤其是返放學時間。

前荃葵青區居民
238X 發表於 2018-12-7 13:32 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-7 09:36
其實有為數不少既中產鍾意揸車/搭邨巴返工
所以以同等數量既勞動人口計,私樓對巴士需求反而會相對公屋區 ...

先講揸車。公共交通好基本上無人想揸車。海濱連去錦田都可以一程鐵,揸車誘因其實頗小。我自己都係非繁去九東、新東或者南區先會揸車(當然喇,咁唔代表我去港島北會搭 930X)

至於邨巴,238X 自己已經係一條邨巴,甚至 NR38 一至六都係九點七尾車,連星期六朝早要過海都係 easy job。

但你講私樓少客過公屋區就一定係啱,至少人口密度一定係公屋區贏。假如海濱海灣環宇柏傲係公屋,可能 238P 要全日,甚至 38A 會夠客夠牙力分 42C / 48X 啲資源。

另外象石仲有一個大問題,就係要上山。我好多年前聽過人話 36B 未加冷之前蝕得好甘,如果屬實,條線多上落斜未必無關係。梨木樹有得嘈某程度上只係因為佢哋條邨大啲,石安蔭同石籬交通真係比較好亦都只係因為佢哋條邨更大,而且與工廠為鄰,雙向都有客源保證。

--------

32 食 36A 係最簡單,但我會認為呢條只係一條「中間線」,飛完葵涌好大機會都係要跟 36B (北行跟 36A)。

之後我會考慮拉埋 31B 玩四變三:

新 32B:石圍角 <> 沿 32 舊線 <> 九龍改跟 31B (北行跟 36B 行元州街),擺到明流水。唔一定要食哂 31B,但 31B 要同新線同路 (即係入埋元州街),咁樣石籬可以 keep 住叫兩飛

32X:真正特快,停完和宜合道下一個站就鴉蘭街,如果驚唔夠客可以停埋同珍甚至光輝圍,但葵俊苑打後全部都要飛

----------

如果九巴唔跟,我都係傾向認為九巴自己圍唔啱條數,唔會好似某啲 (前) 梨木樹居民咁,覺得九巴虧欠佢哋。唔講其他,就算而家啱啱全日條 47A 都係要經梨木樹。佢想玩葵芳特快其實大可改行德士古道(我知貨 van 會咁做,佢哋話咁樣停少啲燈)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| ricky 發表於 2018-12-7 23:15 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-12-7 13:32
先講揸車。公共交通好基本上無人想揸車。海濱連去錦田都可以一程鐵,揸車誘因其實頗小。我自己都係非繁去 ...

係果邊的議員衰先,九巴幾年前主動搞36B特快,又嫌乜嫌物,而家又話想延去尖沙咀,到運署同九巴落閘係正常。
最重要係,九巴始終以商業利益做考慮,提出整合路線,又遇到各山頭議員反對,搞完一大輪又未必多錢賺咗,所以九巴都係諗一條線就加一條線,好似搞現有的路線。
前荃葵青區居民