hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

tonychow 發表於 2018-12-9 12:08 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-12-9 11:59
留意到上面有人提出尖沙咀同紅磡group埋一齊做
我唔覺得理想

講起紅磡,我會覺得紅磡只係 bonus,叫做令條線多一個客源咁解。
講真依家荃灣來往紅磡都係得條 30X,本身對紅磡都算慢。
如果用紅磡 -> 尖沙咀 -> 佐敦 -> 荃灣同依家 30X 走線比,前者應該仲會快少少。
而紅磡來往荃灣呢個位點補都係一個問題 (用作 30X 撤出)。你話用 12A 補又唔係唔得,但如果黃埔坐到九龍城再落深水埗先上公路就太慢了,走線學你講都要仔細研究。
當然佐尖線如果真係按我所講開得成,點樣行都係一個問題。如果紅磡經紅磡站按 N241 走線行到佐敦油麻地先上公路,咁對紅磡就真係太慢了。

castanopsis 發表於 2018-12-9 12:14 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-12-9 11:54
西廊可以快到10分以上,基於長沙灣道堆車龍太長同站太多已是客觀事實,再矮化西廊優勢無助於討論。 ...

從來無矮化過西廊
如果用九巴行車時間資料(69X/268X欖隧>旺角站)
西廊係快過行長沙灣道9.1分鐘

我唔否認西廊明顯快過長沙灣道
但以梨木樹計,同時下路飛橋亦明顯快過兜石籬行上路
下路飛橋+長沙灣道,根本唔會慢過上路+西廊好多,頂盡差一兩分鐘
但前者可以做10分鐘一班,後者班次注定20分鐘起跳
咁係唔係好明顯前者吸引?

你再唔明我真係要憾頭埋牆

(回程大埔道就更加肯定快唔到9分鐘
長沙灣道+下路飛橋分分鐘仲快過大埔道呈祥道+上路)

castanopsis 發表於 2018-12-9 12:34 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-9 11:48
走線上我唔反對你條新 30 行法,不過有兩個問題。
其一,咁行應該唔會收到 $8.9,特別係你仲要食埋原來荃 ...

30收費問題可以透過分段解決
最簡單,全程$8.9,荃市>何文田分段$5.8,深水埗>荃景圍分段$5.8
中間段路既客,包括36A舊客,可以繼續用$5.8搭車
頭段既荃景圍/何文田就一邊$8.9一邊$5.8,平均$7.35
大家合理價錢

幾乎全個荔景山去荃灣都已經有小巴
頂盡加269M/265M雙向分段補償
亦留意對真係行動不便既乘客而言,條32H亦已經覆蓋30大部分服務範圍

我同意荔景山係需要補償
尤其我打算趁拉30上何文田之後殺埋41/45/46籌車
我個解決方法,係拉6C上麗瑤
變咗荔景山最然無咗兩條30分鐘一班既45/46,但多咗一條10分鐘一班既6C,服務反而會有進步

不過如果搭 234C 落東九,仲要喺石圍角塞燈塞車 (特別係喺石圍角巴總出面排隊) 觀感同樣可以好差。

講真,比起大涌道直出多6分鐘,真係唔算差
當然觀感既嘢好難講
但家陣40兜25分鐘都未上公路,西約仍然有唔少支持者
我相信直出尖咀線就算兜多6分鐘象石梨木樹,都仍然會有吸引力

castanopsis 發表於 2018-12-9 12:42 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-12-9 12:08
講起紅磡,我會覺得紅磡只係 bonus,叫做令條線多一個客源咁解。
講真依家荃灣來往紅磡都係得條 30X,本 ...

我個12A延長方案對紅磡客而言,肯定係毫無吸引力
只係象徵式作個補償而已
反而條線對九碼/九龍城/富昌南昌會有好大吸引力
尤其12A本身唔疏,速度就算對比未來地鐵都唔慢
只要荃灣段主力做荃灣東/眾安街/愉景新城呢類遠離屯馬線既位
實有得做

如果為咗紅磡客唔好太慢而放棄尖沙咀行彌敦道,我覺得會得不償失
我寧願兩邊分開搞好過

Ricky403 發表於 2018-12-9 15:03 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-9 11:32
同西鐵重疊呢點我本身唔係好認同。
其實西約同荃景圍都唔係好近西鐵站,特別係後者。
識人住灣景,步行來 ...

西鐵要行,但勝在時間真係好穩定
我嘅經驗係由灣景/翠濤閣出發,快者15-16分鐘,慢者都係20分鐘內搞得掂
最近嘅麗城一期/韻濤居就快者10-11分鐘,慢者14-15分鐘
氣溫20度樓下嗰陣,慢行可以一滴汗都唔駛出

西鐵有Next Train/MTR Service Update提供到站時間,係可以自己就速度
通常西鐵出去柯士甸站/尖東站,灣景起計26-36/29-38分鐘到,一期/三期冇平台嗰幾幢起計22-30/24-32分鐘到,識就係好穩定40分鐘內連步行去到尖沙咀西鐵沿線
當然,啱啱計過下數,其實尖沙咀特快喺麗城都可以爭到客,但前提係要麗城尾站 - 一期出匯翔道正常13-17分鐘搞掂,18-27分鐘轉入彌敦道,35分鐘內停到金巴利道
同埋大減30X服務,234X縮短同改跟934出入先有車開

如果係castanopsis站友咁建議,麗城要上山後先出到去,我對於麗城客量會比較悲觀
東九234C客量唔錯,某程度上係因為競爭對手都麻麻,同埋仲有返學客
如果建議索性連埋6F重組,尖沙咀特快匯翔道後跟280X入彌敦道,再跑紅繞擺海逸,30X同234X一齊縮去 (冇廁所嘅) 西九龍站,咁又唔同玩法,但好似兩線聯合班次10分鐘一班係唔夠車比尖沙咀特快嘅
兩線而家用17-18部車,縮短後只用13部,都只係吉到4-5部,尖沙咀特快一個鐘一單嘅話非繁只夠開單向20,反方向30
淨車程黎講,去到紅工都尚算有競爭力嘅 - 始終紅工去黃埔站上就站站樂兼旺角轉車,當然將來可以何文田轉車,唔駛站站樂,但都係三程車,黃埔仲係得一半班次到;紅磡轉就要駁小巴
只要直達,時間要求冇尖沙咀咁高,反而點樣填剩低嘅1-2部車使條線多人方向可以有20以下就係main issue
.
Ricky403 發表於 2018-12-9 15:26 | 顯示全部樓層
另外,如果拆尖沙咀特快,現存嘅繁時特班230X同234P就會比較難處理
尤其是230X對尖沙咀吸引力唔高,但縮短減班會得罪旺角客,縮短唔減班/維持現狀就無法善用資源增加尖沙咀紅磡嘅吸引力,陷入兩難境地
.
10598C 發表於 2018-12-9 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-12-9 11:59
留意到上面有人提出尖沙咀同紅磡group埋一齊做
我唔覺得理想

冇爬文純粹搭嘴一句

南行行九龍公園徑,停北京道站位都唔算差
北行可以諗下行疏士巴利道下通道,順手焗住右轉彌敦道,停半島酒店再轉出去九龍公園徑
castanopsis 發表於 2018-12-9 16:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-9 15:03
西鐵要行,但勝在時間真係好穩定
我嘅經驗係由灣景/翠濤閣出發,快者15-16分鐘,慢者都係20分鐘內搞得掂
...

如果西約同梨木樹夾開尖咀線
我會建議尖沙咀走線大致跟260X,但回程唔屈返落佐敦道直接跟280X行
至於條線行西廊定西九龍公路可以再傾

只要唔塞入柯士甸道,我又唔覺得速度上西約尖咀線要上梨木樹就無得同西鐵鬥
234C麗城去梨木樹尾站只係10.2分鐘,去到豐力樓21.7分鐘
去豐力樓同去柯士甸其實時間唔會相差太遠
以呢個速度,25分鐘內到柯士甸站應該唔係問題
呢個時間,同你計出來西約行去西鐵站搭去柯士甸時間相差不遠
當然如果計尖東,巴士會慢過鐵,但都係10分鐘以內
而去廣東道/彌敦道一帶,就更加係巴士稍有優勢
我會覺得,時間相差唔遠既前提下,唔少人會懶行直接搭巴士
我又真係唔覺得西約會無人搭

053h4 發表於 2018-12-9 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-9 16:19 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-12-9 15:58
冇爬文純粹搭嘴一句

南行行九龍公園徑,停北京道站位都唔算差

停半島行中間道出九龍公園徑,叫做半解決咗尖沙咀
但我覺得行九龍公園徑差,著眼點其實係佐敦
南行喺落車站位唔咁重要既情況底下,尚且可以叫人從渡船街/甘肅街行返入去
北行行九龍公園徑,等同放棄成個佐敦
而佐敦客源本身就唔係少得過尖沙咀好多,有西鐵競爭下就更加重要

如果紅磡荃灣有其他解決辦法
我唔會傾向放棄半個尖沙咀同北行佐敦客去做紅磡