hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

castanopsis 發表於 2018-12-12 10:02 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-12-10 17:03
以西面嗰幾座出巴士總站都要行一段路嚟講,要佢哋行埋出邨又好似真係「越來越過份」,須知當年舊站係喺正 ...

如上面所述
36A/B替代路線係要入總站,但尖咀線作為新線停出面問題不大

castanopsis 發表於 2018-12-12 10:20 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-10 17:07
我反而認為來回行九龍公園徑+紅繞最大問題係鐵路最唔到嘅尖沙咀北面完全食唔到
佐敦都係其次
大半個新界 ...

留意,你回緊個帖,係講緊10598C口中既尖咀紅土線
尖咀紅土線如果唔行九龍公園徑+紅繞,對紅磡基本上就完全無吸引力
所以我個結論係,唔應該尖咀同紅土group埋一齊做

我係建議既尖咀線,走線係大致跟260X(見#139)
南行行廣東道>漆咸道南,北行行漆咸道南>彌敦道
正正就係你所謂既理想走線

至於280X走線
可以留意下各尖咀線既客量分佈
最多人既係尖沙咀南,其次係尖東/廣東道
280X做緊既所謂尖沙咀北其實好少人上落
考慮到尖沙咀北唔少地屬於九龍公園/天文台
客少唔難理解

不過亦要留意,佐敦其實係98D/296D/13X西行客倉
如果280X式走線可以喺柯士甸道加站,都唔係無可取之處
但考慮到班客由渡船街行返入去未必慢過搭車
我仍然會相對prefer南行廣東道漆咸道南

castanopsis 發表於 2018-12-12 10:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-10 17:15
嗱其實我都只係point out castanopsis站友提議嘅重組方式一個可見limitation而已
對於「梨木樹議員要求過 ...
不過,如果真有呢個問題存在,係咪往後重組建議可以更多地考慮梨木樹開逆走石圍角荃灣東呢?

梨木樹總站問題講完,見你呢句,講埋荃灣東
荃灣東我打算搵33A/37拆一條237X處理
葵盛圍>新區大窩口>荃富街>旺角>尖沙咀 咁行

樓主| ricky 發表於 2018-12-12 10:42 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2018-12-1 18:27
36A去遠啲最多奧運,去九龍塘油尖旺,新巴一定出聲。36B就自己攞嚟。936隻字不提,係咪有全日就咩走線都食 ...

同新巴有咩關係?你指咁都威脅到701同702?

前荃葵青區居民
tonychow 發表於 2018-12-12 10:53 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-12 10:22
梨木樹總站問題講完,見你呢句,講埋荃灣東
荃灣東我打算搵33A/37拆一條237X處理
荃景圍>新區大窩口>荃 ...

唔明你想點行,荃景圍落完新區又返荃富街?
castanopsis 發表於 2018-12-12 11:23 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-12 10:53
唔明你想點行,荃景圍落完新區又返荃富街?

打錯,想講葵盛圍,謝指正
tonychow 發表於 2018-12-12 11:36 | 顯示全部樓層

葵盛圍位置本身都算尷尬 (其實所有圍都係咁),一係就做頭站,一係就其他人兜上去,但兩者觀感都麻麻。
依家 37 收緊 $5.8,而且係直行長沙灣道。如果葵盛圍兜落新區大窩口再去荃富街先上公路,以旺角做比較,分分鐘同 37 時間差唔多,價錢就差一大截 (237A $8.1)。班次上,依家 37 開緊 15,唔算好差 (雖然半 hea 做,九龍段亦有塞車問題),如果拆條 237X 班次得 20 的話就唔着數了。
葵盛圍難處理,我傾向唔搞佢住。如果任何其他區拆到條西廊特快,順路的話就用 37 加個 BBI 算,睇 ETA 決定轉唔轉車。
另一個我有諗過做法係葵盛開經半座茘景山同 46 重組,葵涌交匯處走人,不過對葵盛吸引力亦成疑,始終 37 出旺角真係唔慢。

Ricky403 發表於 2018-12-12 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-12 10:20
留意,你回緊個帖,係講緊10598C口中既尖咀紅土線
尖咀紅土線如果唔行九龍公園徑+紅繞,對紅磡基本上就完 ...

280X南行唔停匯翔道同埋尖沙咀北揀停聖安得烈堂,本身做緊嘅客已經偏少
睇過行車片,可以肯定柯士甸道基本上冇可能加到站,巴士死行快線情況下都要2-4分鐘先由廣東道路口殺到去彌敦道路口,加咗站就分分鐘整癱條路

同時你指緊嘅尖沙咀線係出自邊個地區?
新西以外嘅路線,冇西鐵競爭,好難一概而論
我坐234X回程睇到嘅就係金巴利道上車人數同中間道相若,去程通常金巴利道>中間道 - 但中間有九龍流水混入,較難判斷
尖東基本上可以同荃葵尖沙咀線相比嘅,就得41A (同梨木樹比較) 同260X (同麗城、石圍角比較)
求穩陣,我諗九巴會拖到屯馬線全線通,觀察81C/87D/281A尖沙咀客量跌到如何先拍板做

但尖沙咀特快從來都有塞車問題,亦係趕客去西鐵嘅一個大因素,當然荃葵唔會用西鐵月票搭西鐵,西鐵整體車費連駁腳會貴$3-$4
如要得知除去價錢因素後嘅影響建議比較下268B/269B喺九巴出月票前後唔同時段客量有否改善

有時廣東道塞得都幾犀利,車龍由港威一路倒灌上西廊落橋位 (唔係講笑,真係見過不下一次Google Maps廣東道一路紅啡到去渡船街落橋位,似乎係違泊累事)
行西九龍公路,至少西九龍站出面實在少車經過,可以匯翔道中途插入去
之後行柯士甸道+彌敦道定係繼續廣東道+漆咸道南就各有好壞 - 覆蓋同車時嘅取捨
當然行西九龍公路幾乎肯定要拉入去停西九龍站
象山梨木樹黎講,葵涌道天橋+渡船街整體係會好過葵涌道下路+西九龍站,但對於麗城又未必適用
而回程石圍角去荃景圍天橋最快嘅路都要塞大河道+沙咀道,都會好影響麗城觀感
234C回程,拎走咗學生客,麗城客得番全車1/4~1/3,仲要係鐵路競爭力低嘅東九,競爭力高嘅九龍半島,情況只會更差
呢三者都係我唔建議麗城尖沙咀特快要兜石圍角梨木樹出去嘅原因
我理想建議中嘅麗城尾站,係基於非繁相對穩定地快過西鐵到目的地,來回程都係,繁時喺暑假都做到快過西鐵,哪怕讓5分鐘等車時間
咁做至少條尖沙咀特快對麗城真係有用,亦相對有理由縮短234X籌車開 - 變相拆線
其實調番轉可以諗諗,如果當初40入麗城,代價係34縮短至西站,麗城只比而家多大約六部車,兩位議員係咪會繼續支持方案?好難講。至少佢地肯定會提大河道以東沙咀道點補、40太世界級走線等問題,係新增十二三部車資源先拿拿臨支持再同你搞改總站咋

至於如果資源唔夠,而紅磡黃埔又應付到嘅情況下,尖沙咀特快都係要做大循環先有能力吸客,暫時唔做漆咸道南,再視乎之後資源運用情況再延長去尖沙咀東或紅磡站改兩邊總站
當然,都係睇心目中點樣重組嘅啫
Ricky403 發表於 2018-12-12 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-12 11:36
葵盛圍位置本身都算尷尬 (其實所有圍都係咁),一係就做頭站,一係就其他人兜上去,但兩者觀感都麻麻。
依家 ...

你最後建議嘅走線有337失敗例子
意味葵盛圍真係唔太大搞到
連237A上座率都唔係好嘅情況下,都係做好37/38孖寶實際少少
tonychow 發表於 2018-12-12 12:17 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-12 11:49
你最後建議嘅走線有337失敗例子
意味葵盛圍真係唔太大搞到
連237A上座率都唔係好嘅情況下,都係做好37/38 ...

其實可以玩盡少少。(以下半 FF mode)
唔計葵盛觀感問題 (依家 237A 對葵盛來講都係走咗回頭路先上公路),如果路面情況許可,行麗瑤街、華瑤路,大窩走人,唔知效果會點就真,可能做到區內學生客流水都未定。