hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

dcyw 發表於 2018-12-12 14:05 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-12-12 12:17
其實可以玩盡少少。(以下半 FF mode)
唔計葵盛觀感問題 (依家 237A 對葵盛來講都係走咗回頭路先上公路), ...

但只憑葵盛及麗瑤,甚至葵芳,就算是上下課時段都未必有足夠學生流水客源,而且以九巴
的營運來說,難免會又多一條「短車限定」的路線。

加上因應未來新葵街公營房屋項目會興建行人天橋及升降機塔分別連接葵翠邨及興建中的麗
祖路公營房屋項目,未來往返麗瑤邨與葵芳的步程只會比現時更方便,麗瑤的客源在未來其
實不甚穩固。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonychow + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

GW4866 發表於 2018-12-12 23:13 | 顯示全部樓層
路一路過
其實紅土線由下葵搭埋新區果邊做係最理想
果邊一直(?)都爭取紅土線,而東西走廊係葵涌又無站唔會構成重疊
加上下葵無尖沙咀車(唔計果一班237A),而做旺角特快競爭力亦麻麻
咁樣組合最理想,當然資源上要諗諗邊到搵

至於35X方面,始終一條線兜哂成個上葵做特快唔太理想
而且有d位36B做到35A就做唔到
兩者之間合作分工係最好,而唔係搞咩去土瓜灣既線

最後,31B/32/36A/36B係需要重組,但載客率低講黎講去都係32/36A呢兩條
上葵抽走咗36B迫哂班人去35A/X肯定爆多兩錢重
32又繼續荒廢,而條36A直情唔關事
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2018-12-13 02:28 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-12-12 23:13
路一路過
其實紅土線由下葵搭埋新區果邊做係最理想
果邊一直(?)都爭取紅土線,而東西走廊係葵涌又無站唔會構 ...

葵涌做尖沙咀特快一早有人提過
問題係,下葵同葵涌新區有咩路線可以捐車開新線?梨木樹石圍角都仲話有36A/B、32冗餘資源
37而家唔係班人唔捧場,大減班應該會反對收場,雖然都係葵盛嘅但影響實在太大

36B改36X食35A/X部分唔順路嘅位,暫時都唔好抱太大期望啦
荃葵青區黎講,理順走線嘅重組近年冇再做過咁劑
以九巴捧明星式管理路線思維,而家長沙灣返北葵有咗936,遲下分分鐘31B、32、36A/B三線一齊供奉35A/X、936都唔奇

而家建議重組係唔應該再度以前度開嘅野,因為開290、雙安招標打後已經搞串咗車源
用以前標準黎睇,冇錯好似你個post咁重組北葵線係好靚,但係九巴一心諗住某幾條都唔願做,懶得改了
確實有位站友就講咗重點——對家競爭
不過可惜,有對家只不過製造多幾個明星或諧星出黎,暗星繼續被踩住上
.
 樓主| ricky 發表於 2018-12-13 20:33 | 顯示全部樓層

長洲居民 發表於 2018-12-13 19:35
梨木樹居民多數人搭地鐵去尖沙咀,兩隻大漢奸繼續36b改快 ban ban ban

因為無直接車到,咁去尖沙咀變成唯一方法,
前荃葵青區居民
GW4866 發表於 2018-12-13 22:13 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-13 02:28
葵涌做尖沙咀特快一早有人提過
問題係,下葵同葵涌新區有咩路線可以捐車開新線?梨木樹石圍角都仲話有36A/ ...

唔計36A,其餘各線重組後有必要留返咁多資源應付返宜家個需求
分別各區來往深長荔同油尖旺
實在無空閒資源搞紅土線,再者我地更加需要既係40P全日

世事係無完美,就算36B唔同35X玩分工,都好應該至少同32整合,
搵32做返哂長沙灣,free返條36B出黎比梨木樹有旺角特快同落到尖沙咀
簡單改動後雖然有部份位置同35X重疊,但35A/X自身分拆一定唔夠載,多條改快後36B幫輕下都唔係話無用

下葵方面
37我就唔主張郁到佢,正如出面所講佢地去旺角唔慢,係無車去打後既地方
其實我諗緊借東西走廊通車過橋度d車過黎

琴晚回完post後再諗真d,條紅土線似乎拉荃威果邊落水再290式走線仲有so
可以一線解決到好多問題
1)荃灣都有得搭,服務範圍唔近西鐵果邊
2)荃威有全日快車到尖沙咀,唔使再諗點拆快慢線
3)290式走線但直落尖沙咀對頭站荃威都唔輸蝕
4)下葵同樣享有尖沙咀車
5)30+30X縮減路線提供到一部份資源出黎

230唯一做唔到既係旺角特快,但TWL沿線做旺角特快都係競爭力唔太大,
人地TWL班次密+一程車4-5個字內去到,本身沿線資源唔係多唔夠人打
至於新區/葵盛/梨木樹等等加BBI落去轉
打開門,行出去,去遠啲!
238X 發表於 2018-12-13 23:14 | 顯示全部樓層

35A 自己都做唔哂啲客,夜晚北行深水埗甚至旺角已經頂閘(唔知而家有 35X 情況係咪有紓緩),咪玩啦

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| ricky 發表於 2018-12-13 23:27 | 顯示全部樓層

拉都拉35X好過啦﹗
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2018-12-14 00:45 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-12-13 22:13
唔計36A,其餘各線重組後有必要留返咁多資源應付返宜家個需求
分別各區來往深長荔同油尖旺
實在無空閒資源 ...

但用咗屯馬線削出黎嘅車開你口中嘅230,荃威30+30X就可以如九巴所願再減車出黎尤其30X如果撇得甩黃埔會好做唔少 - 但基於伊院麻煩位又係要同6F重組

荃威固然或者好開心,但麗城234X就會好尷尬
之前先有人提過,234X自己拆快慢,無論旺角定佐敦分界都容易有一條唔夠客
雖然我冇咁悲觀,西約本身就唔少人來回九龍西,但確實有呢個可能性

唔重組?234X又唔似得238X咁邨巴
238X只到中港城,一單平均可以一個鐘鬆啲完成
234X一單平均都要77分鐘,雖然自30X減班同改回程入尖碼後,整體客量升咗,但兩繁以外總有一個方向客少,唔算特別賺錢
至少客源上同238X差唔多,但一轉車時就多咗15分鐘喺度,要走多一部正先全日15到

當然亦可以同深井拆,順手做埋油柑頭嗰堆私樓
但就到條261B麻煩,青龍頭更加係唔太願意行下路到祈德尊走
而其實油柑頭私樓非繁都幾冷清,巴士站位唔好,都未必吸到客
234A/B孖寶重組又係麻煩

如果你話35A/X拆完會唔夠載,我認為九巴會將31B、32、36A/B各收幾部去救35A
聽落好唔公平好唔合理,但呢個就係現實
唔係講笑,290系開辦後嘅將軍澳98系就係35A/X分拆後嘅31B、32、36A/B

.
castanopsis 發表於 2018-12-14 09:29 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-12 11:36
葵盛圍位置本身都算尷尬 (其實所有圍都係咁),一係就做頭站,一係就其他人兜上去,但兩者觀感都麻麻。
依家 ...

237A觀感差
唔多唔少都係因為要入葵涌邨兜個圈再出葵芳走
我建議既237X(葵盛圍>新區大窩口>荃富街>旺角尖沙咀)
望落雖然要行回頭路,但實際上會快過237A出到旺角,計落會快過37大約10分鐘
參考隔離紅小出旺角收到$12都大把人捧場,237X會有唔少人肯俾多兩三蚊換快10分鐘

重點係,葵盛圍本身無車落旺角以南
你話37轉乘,我覺得無補於事,大部人要轉都會係37M轉地鐵
237X唔慢/一程車過,先有能力吸返班客回流

237X我覺得長遠而言有能力開到12-15甚至更密
要知道,荃灣東/大窩口本身人口有返咁上下,又唔近地鐵站
如果唔係33A服務真係垃圾得太緊要,巴士係有頗大優勢
有條線做到車程15分鐘到旺角,我有信心吸引到人回流撐起個班次

樓主| ricky 發表於 2018-12-14 10:04 | 顯示全部樓層

石圍角都無位。

前荃葵青區居民