hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

JU2541 發表於 2018-12-1 23:37 | 顯示全部樓層

九巴點會唔肯放車比梨木樹
點會唔肯賣帳

班貴客等多 2 分鐘一架車都唔得
要佢幫手...人地又肯喎

所以話呢...要有對手比位佢搞亂檔
就會有新野用

人一九,腦便殘
GZ4031 發表於 2018-12-2 01:19 | 顯示全部樓層
其實好反智
點解唔肯整一條石圍角象山梨木樹葵興芳去佐尖紅土既特快?
老實果句紅土從來去葵興芳都係盲點咁濟, 得條行死亡十字既紅van
葵興芳唔近地鐵既位去佐尖除左一千零一班237A根本就得地鐵
有人肯整條232X
跟32到和宜合再近36M跑到葵芳邨做好個基本盤, 下一站就柯士甸廣東道, 停埋個尖東站永安廣場就起飛去黃埔土瓜灣
就算沙中線通埋, 由山上保鐵去都要搭M線轉紅轉綠再轉啡
係諗得過
10598C 發表於 2018-12-2 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2018-12-2 01:19
其實好反智
老實果句紅土從來去葵興芳都係盲點咁 ...

山上保鐵可以落荃灣西站或美孚站,地鐵一程到尖西、土瓜灣,就算去葵芳站搭到去美孚轉東西線都得

當然唔反對閣下提及經尖西去紅土路線
GZ4031 發表於 2018-12-2 01:37 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2018-12-2 01:19
其實好反智
老實果句紅土從來去葵興芳都係盲點咁 ...

粗略估計
石圍角開到LMS 10分鐘
LMS到公路尾站 10分鐘
公路到頭站柯士甸13分鐘
柯士甸到永安10分鐘
永安跑到土瓜灣 (海心公園果頭工業區) 7分鐘
最後收個尾響九碼又好盛德街又好都係 8分鐘
總計就58, 比夠你65分鐘, 繁時再多番少少
呢條數同做一條36B比, 可能需時仲少, 反正36B非繁一個唔小心都要60
收費起碼都上到8個9
客路黎講
葵興芳係工業區, 葵涌山頭都有番咁上下人住, 佐尖東西都係行街番工位, 紅土又有黃埔九龍城土瓜灣既住宅, 仲要做埋海心公園果邊工業區
對手黎講, 地鐵依家仲係好多盲點, 就算通沙中, 站位都唔近呢條線行既位, 黃埔站算係最大對手, 都唔係好吸引, 又要轉線, 時間上都要28分先出到葵芳, 呢條線估算都係30幾分已經跑到
塞車位黎講都係得260X個出口廣東道同土瓜灣果段仔, 260X果段冇得搞, 要快出老尖唔跟佢行第二快已經要數到41A咁走
你係要求既, 不如串起幾區做大少少, 比番個15分一班出黎大家開心啦
GZ4031 發表於 2018-12-2 01:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-2 01:27
山上保鐵可以落荃灣西站或美孚站,地鐵一程到尖西、土瓜灣,就算去葵芳站搭到去美孚轉東西線都得

當然唔 ...

說得太好了

荃西你搭36? 我諗我架車出到柯士甸你先到, 36起碼都要20分鐘先到荃西, 入到地底, 232X 已經出到柯士甸什至尖西
美孚, 36A行法同232X一樣, 葵芳去美孚轉西鐵我都知, 但我度過, 我平日番紅磡試過咁做, 行都行死, 荔景南昌轉除笨有精
石圍角呢, 43X去荃西係吸引少少, 不過都唔會快232X好多, 同埋, 石圍角難聽講句, 係擺車再加坐多一份仔客
10598C 發表於 2018-12-2 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2018-12-2 01:39
說得太好了

荃西你搭36? 我諗我架車出到柯士甸你先到, 36起碼都要20分鐘先到荃西, 入到地底, 232X 已 ...

我意思係其實地鐵唔需要走去轉紅轉綠轉啡咁解

但作為九龍人,周不時要搭土荃紅van嘅乘客,我會想有一條土瓜灣去荃灣市中心嘅巴士線,荃葵區類似290式走線

去到九龍區,尖沙咀後行紅繞、紅磡道、庇利街行下路去啟德;葵荃方向行下路到德民街後,過尖沙咀西,再上公路直去葵荃
Ravenclaw 發表於 2018-12-2 02:03 | 顯示全部樓層

拉36A落尖咀吧,直接南昌飛落九龍站然後去彌敦道,跟著行九龍公園徑柯士甸道隧道上公路飛翻南昌,循環...

將個價有幾高拉幾高...

交個爛方案比d議員,hea佢地...
10598C 發表於 2018-12-2 02:07 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-2 01:55
我意思係其實地鐵唔需要走去轉紅轉綠轉啡咁解

但作為九龍人,周不時要搭土荃紅van嘅乘客,我會想有一條土 ...

或者可以去到大連排之後直上梨木樹、石圍角,再行大河道北落荃灣泊車

就做到土瓜灣紅磡來往大連排、荃灣市中心(荃灣方向荃灣站落車),同埋梨木樹來往尖沙咀、紅磡土瓜灣
Choi 發表於 2018-12-2 06:19 | 顯示全部樓層
青南咪一樣冇,當山下有全日特快時,山上要碌到炮台街再落車行過去。
新造的人、如鷹展翅上騰。
kps19862008 發表於 2018-12-2 06:35 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2018-12-2 01:39
說得太好了

荃西你搭36? 我諗我架車出到柯士甸你先到, 36起碼都要20分鐘先到荃西, 入到地底, 232X 已 ...

又擺石圍角?呢期好多版友同九巴一樣好關照石圍角噃,冇客冇位都夾硬塞條線話拎來擺車,相反梨木樹要條尖沙咀線好似有罪咁