hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴向運輸署建議11X同13M延長至安達臣
開啟左側

[路線消息] 九巴向運輸署建議11X同13M延長至安達臣

leo_ku 發表於 2018-12-11 08:53 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-11 09:14 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-12-11 08:53
690 總站係康盛, 做唔晒成個山上, 當然係得1/3 左右客。

又咁講, 寶達半個秀茂坪係無鐵地區, 做無鐵地區 ...

寶達邨:13座
秀茂坪南邨:5座
秀茂坪邨:秀豐街以東有7座
安達邨:11座

Total:36座,仲要公屋比較少人有資格過海翻工,仲要有架$9.80嘅601

寶林邨:7座
景林邨:7座

富麗花園:2座
茵怡花園:7座
浩明苑:1座
英明苑:5座
欣明苑:5座

慧安園:4座
叠翠軒:4座
怡心園:5座
新都城:6+11+4=21座

Total:68座,我當得50%人坐巴士都34座,仲未計私樓比較多人去港島

寶達半個秀茂坪係無鐵,So?
係有咁多人要出中環的話,當年就唔會揀縮601啦。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
053h4 發表於 2018-12-11 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-12-11 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-11 08:49
690根本就 1:2
倒咗TKO段2/3客去做寶達完全係弱智

都講左有轉車站後寶達行落去都係8分鐘既事,既然點都做到寶達客點解仲要行山咁無謂
jasonau 發表於 2018-12-11 09:37 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-12-11 08:53
690 總站係康盛, 做唔晒成個山上, 當然係得1/3 左右客。

又咁講, 寶達半個秀茂坪係無鐵地區, 做無鐵地區 ...

又咁講...寶達秀茂坪無地鐵都已經有601...真係多客到應付唔到就已經加左班...
唔駛夾硬當埋佢地都好想要條行山690...
中下秀人會行上寶達俾貴D搭690嗎?

安達安泰唔好養埋D習慣成日四圍吼住附近D線....601,619X,690咁......
自己有咁多客咁大需求就自己爭取返條過海線...
有咩可能話拉人地條將軍澳線唔行將軍澳走嚟服侍你呢?
定係你想安達臣之後走入去將軍澳兜一大個圈入隧道先去返藍田過海?
Charon1999 發表於 2018-12-11 09:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-12-11 09:19
601 day 1  已經以金鐘為總站。縮個條係680.

即係Day1已經冇需求。
有需求的話早就入咗中環,甚至分拆咗
053h4 發表於 2018-12-11 09:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hihiman 發表於 2018-12-11 10:03 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-12-11 09:14
寶達邨:13座
秀茂坪南邨:5座
秀茂坪邨:秀豐街以東有7座

每棟公屋住的人比私樓多所以如你所講, 其實私樓同公屋都係打個和

P.S, 其實過海都有好多低端工種為(高端)工種的同事服務, 過海的需求唔會細得過私樓區, 請尊重
Charon1999 發表於 2018-12-11 10:15 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2018-12-11 10:03
每棟公屋住的人比私樓多所以如你所講, 其實私樓同公屋都係打個和

P.S, 其實過海都有好多低端工種為(高端 ...

理論上
公屋過海方面一向比例上較低
唔係尊重唔尊重嘅問題
係Distance同Time cost嘅reason
令個ratio偏低

我冇則疑觀塘山<>觀塘工商廈同新蒲崗嘅需求喎

而公屋住嘅人多又如何?Consider
1000人入面,400人咬老綜,100長者,100兒童,400人再50%人過海,有50%肯有601P唔坐坐$13.40嘅690

1000人入面,50長者,100兒童,850人再70%人過海,有30%人坐690
甚至
600人入面,全雙職家庭,100兒童,500人再70%人過海,有30%人坐690

咁已經夠。

EX-TL 發表於 2018-12-11 10:37 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-11 10:15
理論上
公屋過海方面一向比例上較低
唔係尊重唔尊重嘅問題

對面海先多執頭執尾OA, 清潔工, 保安員, 一線商業區人工高.

佢地返放工時間, 未必係你平時會留意巴士運作嘅時間, 唔係嘅話點解晨早五六點, 中午十一二點, 晏晝三四點, 夜晚十點後都識得頂閘.

落8號波之後, 601從寶達開出, 未轉入秀明道已經7班頂閘, 就知秀茂坪唔係你想像中咁少人過海返工.