hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點去做地鐵股東?
開啟左側

點去做地鐵股東?

hkicq 發表於 2006-12-11 13:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

地鐵給股東既优惠,係要在招股時已有地鐵股票無存倉(轉名)
定係現時購入后轉自家名就得?係唔係要等到截止過戶時
更新股東名冊時至知道係股東,定係地鐵會發證明?
hr1918 發表於 2006-12-11 21:42 | 顯示全部樓層
如果你係銀行/證券行買入地鐵股票, 股票係以證券行,銀行或代理人公司名義買入 ,所以有關資料,年報以至股息係唔會直接寄到你屋企,而 證券行銀行一般都唔會再轉寄比你, 如果你係想自己直接收返呢d就要提取實物股票後去過戶處(地鐵股份過戶處係 中央結算)轉名同通訊地址 ,理論正式完成所有手續後就即時生效

不過如果你只係為個少少優惠就其實似乎唔太實際,因提實股又要手續費,去過戶處搞手續又要手續費,到你有朝一日要賣又要再收存入費.
而個d優惠通常都係d機鐵折扣, 地鐵商場優惠券或可以優先訂下野咁(而家都無乜呢d野)等等雞肋 ,只係收股息就再唔駛再比銀行證券行收charge叫做著數左囉
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
tristan 發表於 2006-12-12 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 11/12/2006 21:42 發表
不過如果你只係為個少少優惠就其實似乎唔太實際,因提實股又要手續費,去過戶處搞手續又要手續費,到你有朝一日要賣又要再收存入費.
而個d優惠通常都係d機鐵折扣, 地鐵商場優惠券或可以優先訂下野咁(而家都無乜呢d野)等等雞肋 ,只係收股息就再唔駛再比銀行證券行收charge叫做著數左囉

買出時還要税局打税呢.
如果唔係再公開招股我認為樓主無必要為那些小著數係市場上買一手/少數目的0066.
緊記貪小失大呀!
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
hr1918 發表於 2006-12-12 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 tristan 於 2006-12-12 21:53 發表

買出時還要税局打税呢.
如果唔係再公開招股我認為樓主無必要為那些小著數係市場上買一手/少數目的0066.
緊記貪小失大呀!

咁買地鐵實無死錯人既
不過就真係唔好諗住要呢d著數喇 ,我d當年同屋企人夾錢抽,所以一路keep住實股
收左幾年呢d野實在都無乜邊次真係用得著

ccicoltd 發表於 2006-12-15 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2006-12-12 22:05 發表
不過就真係唔好諗住要呢d著數喇 ,我d當年同屋企人夾錢抽,所以一路keep住實股
收左幾年呢d野實在都無乜邊次真係用得著

最近好像有送每人兩張地鐵單程票,算是最實用的禮品。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
hr1918 發表於 2006-12-16 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2006-12-15 12:40 發表

好似係鼓勵股東上網閱覽電子公告代替收郵寄嘛 ,不過係數量有限送完即止,我都feedback左比佢地話改收網上公告,不過到而家都未有飛到手
marioso 發表於 2006-12-16 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2006-12-15 12:40 發表

股東優惠只有以個人名義向地鐵買股票才會有