hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 消息:1月1日起小巴807B延長澳頭
返回列表 發新帖
開啟左側

消息:1月1日起小巴807B延長澳頭

hkbw 發表於 2007-1-7 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3987 於 2006-12-28 23:25 發表
去到西沙路迴旋處, 即係去到大網仔路口?
咁以後去燒野食方便好多喎.

如果搞得掂其他既得利益者, 最好可以再下一城, 延長埋落西貢市啦,
咁我地以後晚上由西貢去馬鞍山唔駛俾 299 硬掘 9 蚊.  
而且一程車可以做到三轉客 (西貢 <> 十四鄉 <> 馬鞍山 <> 大學站),
肯定有著數.

講開又講, 今日見到 807 系有架長陣車, 似乎係為延長路線而加車.

個部長陣係LD牌, 不過就唔係為延長路線而加車的, 而且個部野真係
好唔掂....

其實佢話落到黃竹灣, 實情就係落埋燒烤場, 我就真係唔信佢假日唔行埋過巴士站個邊兜客了...

不過今次延長未必有太多人受惠之餘, 仲令807K既服務雪上加霜...
當初馬鐵通車之後, 807K一拆三已經係一個好大的問題...繁忙時間井頭總站可以有成廿幾人至四十
人排隊等小巴...以前807K都話5分鐘一班, 分拆之後得返10-15分鐘一班, 極度唔夠車...
黃昏繁時仲慘, 單係海柏都已經可以成日有超過廿個客等車..

而且, 807B繁時係靠西徑客再食西沙沿線807K食唔晒既客的,
佢而家延長落澳頭, 807系係完全冇加過一部車的, 807B更加係要去到
馬牯欖附近先會有對頭車到, 如果佢唔再加車而又吸納到黃竹灣一批新客,
即係先玩死西沙路沿線既客, 繼而再令井頭, 大洞客要再耐D先有車上...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-1-7 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-12-31 19:35 發表

按上文推斷, 807B 應該入埋村所以先叫澳頭, 來回程經西沙路迴旋處

係唔入村的, 只會在西沙路行到麥邊掉頭...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-1-7 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-12-30 17:22 發表
807B去到西沙路迴旋處真係幾好,去馬鞍山地區唔洗''焗''住比$9坐299。

不過807B延長至西沙路迴旋處果個位,依照地圖顯示果度應該係叫黃竹灣,但九巴就叫麥邊,
807B就話果度是澳頭,其實西沙路迴旋處果個位 ...

807B出的通告係寫 延長至黃竹灣, 經澳頭的...
仲有, 加多個運輸署的通告, 其實都出左好耐的了,
內容大致上指收到投訴指807K/807B在西沙路沿線不規則上落客阻礙交通並令其他道路使用者安
全屢受威脅, 因此為807K/807B在西沙路(泥涌舊村至大洞段)訂下了幾個位置, 807K.807B只可在以下位置上落客.

往大學方向, 只准在以下位置上落客:
1. 馬牯欖
2. 輋下巴士站
3. 官坑路口
4. 泥涌燒烤場

往西貢方向, 只准在以下位置上落客:
1. 泥涌巴士總站
2. 輋下巴士站
3. 馬牯欖巴士站

其他位置一律不准停車上落客.

呢份通告, 對小弟來說簡直係係喜訊..以後唔駛成日俾807K頂著晒, 又唔駛怕佢地
無啦啦停車了...

殺雞焉用牛刀?!
BL79 發表於 2007-1-18 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-1-7 12:38 AM 發表

807B出的通告係寫 延長至黃竹灣, 經澳頭的...
仲有, 加多個運輸署的通告, 其實都出左好耐的了,
內容大致上指收到投訴指807K/807B在西沙路沿線不規則上落客阻礙交通並令其他道路使用者安
全屢受威脅, 因 ...

呢張唔落車通告對我黎講我就唔鐘意囉....
攪到好唔方便,要燒烤場先有得落
其實一過左燒烤場個段路,好多都俾你落既
係泥涌舊村個度叫親都唔俾...
好唔公平囉我覺得
BL
3bx 發表於 2007-1-20 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 BL79 於 2007-1-18 23:38 發表

好唔公平囉我覺得

無法啦,渣私家車的人梗係唔鍾意部小巴停車上落客阻住條路,
但又過唔到佢頭。

如果上落客的位置係安全,建議閣下向去運輸署及小巴公司
反映實況,要求加站。
hkbw 發表於 2007-1-24 03:18 | 顯示全部樓層
原帖由 BL79 於 2007-1-18 23:38 發表

好唔公平囉我覺得

你叫泥涌出口佢俾唔俾你落呀?! 不過由泥涌行出去, 或者bbq場落來又真係遠左d..

呢單野有幾段故仔的...

有說之前有唔少人抽雙白線過小巴, 之後被人complain上交通部,
之後個d被投訴者當然唔順氣啦...於是又向運輸署投訴..

另一說法就係整路的問題..有d 小巴司機, 成日"隨時隨地"放人落車上車, 攪到
繁忙時間非常擠塞, 有時有d司機趕時間, 燈尾過又攪到對面要等..
萬一d小巴司機唔通氣, 過左單程路段冇幾耐停車上落客,  又會塞到另一邊
行唔到車...

仲有一個說法係d小巴成日隨時停車, 攪到後面好多時炒埋一碟...

還有一個, 我自己都目睹過.. 就係807系班小巴司機 係度"私鬥"...
個次我見著部807K出馬鞍山方向, 停埋左係輋下巴士站上客,
點知有部807B突然急煞係輋下巴士站前少少上客...呢樣真係離譜..

唔係807系拆左線, 又或者, 如果而家班小巴司機好似以前個班通氣d, 就唔會攪到而家咁啦...

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-1-24 03:21 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2007-1-20 01:17 發表

無法啦,渣私家車的人梗係唔鍾意部小巴停車上落客阻住條路,
但又過唔到佢頭。

如果上落客的位置係安全,建議閣下向去運輸署及小巴公司
反映實況,要求加站。

你應該唔係西沙沿線居民吧...

淨係因為你講的原因係唔會攪到今日咁既情況出現的....
殺雞焉用牛刀?!