hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 嶼巴新線E43 (粉嶺聯和墟---東涌/機場)
返回列表 發新帖
開啟左側

嶼巴新線E43 (粉嶺聯和墟---東涌/機場)

Ketsu 發表於 2007-6-6 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 toby13031990 於 2007-6-6 13:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
只有一班車繞經東涌碼頭, 方便東涌碼頭工作或乘坐渡輪的乘客, 另外東涌北的乘客亦可受惠.
E21A, E31 繞經東涌碼頭, 亦有很多人上落.

嘩!
呢個都算理由?
乜d 客淨係得呢個時候去坐渡輪既咩?
如果係坐渡輪去屯門既話
我唔好直接響上水坐班次密到九彩既綠小?
如果係去沙螺灣或者大澳
人地有四班船喎
點解係都要揀呢個時段呢?
仲有既係d 船係由屯門開出既
又係果句
點解我唔坐班次頻密既綠小去屯門坐呢?
貪你架車經埋落馬洲呀?
仲有我估你既建議係想就番一點由東涌開既船期
但我好懷疑你設定十二點班車由聯和墟開出
究竟有冇機會miss左班車
仲有既係...你只係設去機場方向繞經
但又冇設由機場開去北區既班次繞經
都好怪雞下喎...

所以如果俾我評論既話
呢個理由完全唔能夠成立
簡直荒謬!
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| toby13031990 發表於 2007-6-7 17:04 | 顯示全部樓層
Ketsu話"究竟有冇機會miss左班船"
機會不大, 平常E41行城隧, 大埔頭至東涌消防局只需46分鐘.

不過, 可以肯定的是, E21A, E31有不少人於東涌碼頭下車, 照推斷, E43一日一班車到東涌碼頭, 一定會有一定人次於東涌碼頭下車, 他們之後是否乘船, 我不理會.

多謝Ketsu板友的善意批評和點醒, 日後設計路線會更加謹慎.

Ketsu 發表於 2007-6-7 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 toby13031990 於 2007-6-7 17:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
Ketsu話"究竟有冇機會miss左班船"
機會不大, 平常E41行城隧, 大埔頭至東涌消防局只需46分鐘.

不過, 可以肯定的是, E21A, E31有不少人於東涌碼頭下車, 照推斷, E43一日一班車到東涌碼頭, 一定會有一定人次於東涌碼頭下車, 他們之後是否乘船, 我不理會.

多謝Ketsu板友的善意批評和點醒, 日後設計路線會更加謹慎.

首先你家陣講既係經城隧線既E41
並唔係你呢條經大欖隧道既E43
你搵數據會唔會搵條行既路線相似既A43會比較適合呢?
表面上由北區經新田公路同大欖隧道入大嶼山
應該快過經吐露港公路同城隧
但只可惜你條線係要兜入落馬洲
果度塞車既potential分分鐘同你去行旺角道差唔多
你都知塞車呢樣野係好難預算既
仲有A43官方網頁所講既車程時間都要85分鐘
我諗由東涌對開去機場唔使三個字掛
所以你話你條線六十分鐘內入到東涌
有冇可能呀?
你計左停站同塞車時間未先?

仲有你閣下仲未解釋得到點解要揀1200呢班車入新碼頭
人地去沙螺灣既船都有四班啦
你用E21A同E31既例子黎比較
我諗呢d 客去搭船好多都係搭去屯門而唔係沙螺灣囉
如果你話唔理呢d 客落車係咪搭船既話
(我唔排有人為左去釣魚或者睇海吹下海風囉!)
你乾脆唔好兜入去啦
大家都唔使煩囉

最後先黎多謝你覺得我既批評係「善意」
但對於你話我「點醒」你
我反而受之有愧...
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| toby13031990 發表於 2007-6-7 18:51 | 顯示全部樓層

"我諗呢d 客去搭船好多都係搭去屯門而唔係沙螺灣囉"
吓! 荃灣和何文田, 旺角的居民搭車到東涌碼頭, 再乘船到屯門,
除非屯門是一個偏僻小村
Ketsu 發表於 2007-6-7 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 toby13031990 於 2007-6-7 18:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
"我諗呢d 客去搭船好多都係搭去屯門而唔係沙螺灣囉"
吓! 荃灣和何文田, 旺角的居民搭車到東涌碼頭, 再乘船到屯門,
除非屯門是一個偏僻小村

呢樣野我係引用失誤
但都請你解釋一下點解你係要選擇1200呢班車去東涌新碼頭丫
我諗「需求」都唔會只係只有呢個鐘數掛...
如果需要真係咁大既話
咁一係就班班都經
一係就就哂所有船期先至經
回經都經亦可

如果只係呢個鐘數先至經
作用似乎只係令呢度多左個質疑話題o者

(其實呢...我諗如果話就去大澳既遊客
都會比就去沙螺灣既客說服力大d )

admin99 發表於 2007-6-12 20:35 | 顯示全部樓層
發出警告(id=toby13031990 )

網址: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=209613

分板:C1
主題編號: 209613
回文編號:#1
涉案站友:toby13031990
違反站規:16b
理由: 建議路線時,沒有合理地解釋部份班次繞經不同的地方
判決: 警告
備註: 如有需要,請經 appeal@hkitalk.net 向上訴委員會提出上訴

CK4013(id=admin99)
C4 板主
[站務文章]
兜子 發表於 2007-6-13 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 toby13031990 於 2007-6-3 23:54 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
開辦這一條線的目的, 是為北區居民提供一個以低廉價錢直達機場和東涌的選擇.
嶼巴新線E43 (粉嶺聯和墟---機場)
路線途經 和睦路, 粉嶺樓路, 沙頭角公路, 新運路, 百和路, 華明路, 雷明路, 華明總站, 偉明街, 百和路, ...

我諗呢.....如果粉嶺一帶同落馬洲"真係"有咁大需求,
又唔見龍運會將A43經o個度?
如果好似你個建議咁講.....我情願搭279X轉AEL/TCL好過.....
落馬洲一帶咁多貨車.....分分鐘全程過1粒鐘啦