hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [分享] 香港駕駛學院‧平治Vito 111CDI試駕出城記 ...
開啟左側

[分享] 香港駕駛學院‧平治Vito 111CDI試駕出城記

volvo_chan 發表於 2008-12-30 00:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港駕駛學院於2007年首次獨家引進了16架平治Vito 111CDI棍波客貨車,
該款車是六前速手波,有2148cc的歐盟4型環保引擎,現時只提供給平治智尊課程的學員作為學習車輛。

雖然本人經常駕車,由於平時好少有機會開棍波車,而我當時是也是用駕院的Vito學車的,
所以本人就特別同以前教我車果位師傅約一然堂操番兩小時平治Vito棍波客貨Van,
以免我開棍波車技術會生疏,而收費就是金牌路路通開Toyota Hiace的價錢。
而今次我開駕院Vito出城,師傅講話都係第一次,是前無古人的首航...

今次駕院Vito首次出城主要去了:黃竹洋村,大埔公路,馬窩-泮涌村路,中文大學(環迴東/西路一帶)及下城門水塘堤壩。

今次當然用番我學車時的掛牌車 - 沙駕925號(MW5284)

第一站:火炭黃竹洋村,架Vito用2波上桂地新村路的大斜路都已經唔多夠力(115CDI力水應該會好好多)!

Vito的鬼面罩

香港學神車中的少數民族,只有16架的駕院平治Vito

M-Benz Vito 111CDI

之後行到大埔公路的松仔園

之後去馬窩-泮涌村路,條路窄到飛起,Vito只係僅僅夠位過,
當我成功順利行晒全段村路後頓時有一份成功感

馬窩-泮涌村路補拍相片

去完中文大學入面繞一個大圈後去下城門水塘堤壩

駕院Vito車尾

原來下城門水塘有工程做緊,不過果度風景都算幾靚

棍波Vito駕駛室,內籠感覺真係好膠

最齋的Vito內籠完全沒有平治豪華感可言

今次出城操完Vito同棍波車之後,希望我第時開棍波車的時候技術會有所提升啦,
始終實在太少機會開棍仔車,並在此感謝師傅在沿途上對本人作出了很多的駕駛技巧指導。

講開Vito搵食車,在香港的比例真是少得可憐,連現代H-1行街都好似仲多過Vito,
試過有一日開住架自動波Vito,由開車到收車的8小時內沿途都只見到2架Vito,
反而H-1在同一時間都見到4/5架,Vito在香港的普及程度真係唔高,
不過我都幾鐘意Vito行車時的穩定性和凸頭設計提高了安全性。

有無板友開過Vito/學車用Vito?各位對Vito呢款客貨車有咩感受和評價?

歡迎交流及分享心得
至于你信不信,我反正信了
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-12-30 01:11 | 顯示全部樓層
學車時VITO貴過HIACE, 但金牌路路通就同價
volvo_chan兄你真好野, 唔好話出城, 平時VITO都可能使用率不足
今次比你帶到呢隻車出城了
以前響駕院學車都見好多VITO冇人學 "留廠" , 小弟都只係學HIACE
個人覺得HIACE好渣過VITO, 加上好多大組師傅都對VITO冇好感
3ASV403 發表於 2008-12-30 19:00 | 顯示全部樓層
果時學車前上果d迎新講座,
個啊sir係咁sell我轉至尊渣vito,話好渣同豪華又舒服
我果時同佢講話(諗番都覺得自己有d無聊)
呀sir,呢架benz車身又長過hiace,又凸頭,點會好渣過hiace?
佢又繼續重複話benz呀,舒服呀,名車呀之類既野
之後我覺得唔耐煩,就話
你地學院買車買埋晒d最雞既齋版,點豪華同舒服?
benz通街都係,有咩咁巴閉?
呢架vito同hiace既普及程道差咁遠,拎黎呃d唔識車既人就得!
(以上文字冇針對任何板友)

fm1234 發表於 2008-12-30 23:57 | 顯示全部樓層

上個月上過去一次, 風景的確都ok既,不過個日好鬼多遙控飛機發燒友係到放飛機,
嘈到爆炸! 頂唔順走人

上去條路都唔太斜, 係臨尾上去個兩個內彎斜d

嘈到爆炸!
zoom...zoom...M6
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-12-31 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV403 於 2008-12-30 19:00 發表
果時學車前上果d迎新講座,
個啊sir係咁sell我轉至尊渣vito,話好渣同豪華又舒服
我果時同佢講話(諗番都覺得自己有d無聊)
呀sir,呢架benz車身又長過hiace,又凸頭,點會好渣過hiace?
佢又繼續重複話benz呀,舒服呀,名車呀 ...
果時selling point話調頭可以用5手, 比hiace多兩手機會
同埋車身闊, 泊車可以踩線, hiace踩線即肥

但我係大組, 都係學hiace, 雖然話可以轉至尊渣VITO, 但我都冇轉
到學車果陣班阿sir個個都話晒氣, 5手調即係要做多兩手, 出錯機會
都多左兩手, 因為部車咁大部, 調頭個位都好難3手調到, 點都要5手
泊車可以踩線呢個都係搵黎講, 班阿sir仲話初初入VITO加埋呢d
selling point, 笑到大組班阿sir反肚, 所以問大組阿sir, 好多都唔鍾意VITO
CZ_6686 發表於 2008-12-31 13:29 | 顯示全部樓層
我覺得VITO好正,力水好夠,
雖然無房車既豪華感,
但係操控同感覺同似楂住架Alphard/Elgrand之類多過
似楂Van仔,雖然係西班牙做,造工無德國咁好
都係果句,平治就係平治
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FAST 發表於 2008-12-31 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2008-12-31 13:29 發表
雖然無房車既豪華感,
但係操控同感覺同似楂住架Alphard/Elgrand之類多過
都係果句,平治就係平治 ...

其實學車分唔到日本車同歐洲車分別

但一過90 km/h 就知分別...
歐洲貨VAN 劈彎感覺實好多.... 個極限可以推到好高..
hkbw 發表於 2008-12-31 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2008-12-31 13:29 發表
雖然無房車既豪華感,
都係果句,平治就係平治 ...

小弟而家係學校都可以駕VITO..不過仲未有機會...
VITO好好力, 巡航時又定..
不過係香港, 冇乜咁既需要啦...
香港, 都係HIACE好D..
殺雞焉用牛刀?!
s3m234 發表於 2008-12-31 20:08 | 顯示全部樓層
我上星期日報左駕院 (自動波van仔), 有冇人知自動波Hiace性能如何?
同埋佢同我做左學牌後,我點拎個牌?
CZ_6686 發表於 2008-12-31 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2008-12-31 08:00 PM 發表

小弟而家係學校都可以駕VITO..不過仲未有機會...
VITO好好力, 巡航時又定..
不過係香港, 冇乜咁既需要啦...
香港, 都係HIACE好D..

兩部比較過...楂完VITO係唔願楂HIACE!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin