hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 東涌站裡出S1
開啟左側

東涌站裡出S1

關閉 [複製鏈接]
sea1986 發表於 2009-2-9 04:09 | 顯示全部樓層

原帖由 prmy3008 於 2009-2-9 02:15 發表

對唔住, 離提一講
相信你係講緊香港富豪酒店旁的 Delay No Mall
http://www.delaynomall.com/

這個商場並沒有如你所說
"因被人話教壞細路" 而 "改名"
敬希更正

既然現在有人向站方報告
何不待站務人員先作出解釋 ...

係冇改名
但之前有雜誌報導過佢個名的確被教育界人士質疑過
點都好
有時敏感字眼可免則免啦

我相信等站方解釋都未必一朝一夕既事
上次罵戰發生咗咁耐先至有人理
今次都唔敢奢望會好快可以搞掂
HY671 發表於 2009-2-9 09:16 | 顯示全部樓層
樓主既然已經解釋左個標題,即使報告俾板主又有何用?

但佢出呢個標題有冇心邪、或者想借某d有味詞語俾吸引人呢?
大家心裏有數。

本來呢d野睇到當自己時運低,希望佢快d沉底當無出現過,但
既然宜家愈講愈熱烈,咁唔爭在我都推下文喇。

一向都唔喜歡有人將其他討論區既文化搬過黎,尤其果d路線
完全同italk唔夾既野!希望大家潔身自愛,唔好玩臭呢度。

註:冇人回文出聲有問題,唔表示篇文係無問題。
永遠懷念MJ
238X 發表於 2009-2-9 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 prmy3008 於 9/2/2009 02:15 發表

對唔住, 離提一講
相信你係講緊香港富豪酒店旁的 Delay No Mall
http://www.delaynomall.com/

這個商場並沒有如你所說
"因被人話教壞細路" 而 "改名"
敬希更正

既然現在有人向站方報告
何不待站務人員先作出解釋 ...

樓主既然用得此詞,必然明瞭其原有意義。
(其他站友是否知悉,並不是我們的討論範圍)

商業上鍾意點都得,我也相信這種文章在其他討論網站沒有問題,
但在此處貼文則應該尊重此地的規矩,不要動輒挑戰底線。

退一萬步來說,撇除那個詞是否意識不良的爭執,
它既然已有廣為人知的其他解釋,
就不要故意用它來表達一件完全不同的事。

無論怎樣,樓主其心可誅。
恕我不接受這種行徑,也不同意任何支持樓主的意見。
但我基本上同意路人兄的分析。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
da54 發表於 2009-2-9 11:17 | 顯示全部樓層

心邪就係心邪。

我第一次 click 呢個標題果陣 typ 君仲未出聲,
我當時都唔覺標題有咩問題... 「中出 東涌站」
可以有咩聯想?東涌站死物黎架喎。

如果樓主話「中出xx玲」 (樓主第一張相入面某女星)
就抵俾人鬧。

岩岩見咁多回文,入黎睇下先知已經罵戰緊。
係咪大家見到兩個字就過度興奮呢?你地唔講的話
我真係聯想唔到篇文同性有關囉。

無論邊面岩或者錯,煽動罵戰就係唔岩。
請板主採取適當行動。

至於你們信不信?反正我信了
KR1691@102 發表於 2009-2-9 11:30 | 顯示全部樓層
當呢篇文演變成口水戰時,只能講:樓主錯了,錯到冇得救!

錯在呢度唔係香討、高登,下次貼文睇清楚呢度係italk呀。

正如一位美女遊埠度假,明知去咗伊朗,都以為果度係法國尼斯,可以着比堅尼去沙灘,
結果會點呢?

呢個年代,是非對錯,係睇吓邊個人、邊班人搶佔到道德高地,可以向其他人擲石頭。
樓主都係接受板主裁決啦,吾等小民免惹麻煩最好少幫口。
"I'm not a plastic guy"
CN9AMT100UP 發表於 2009-2-9 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2009-2-9 09:16 發表
一向都唔喜歡有人將其他討論區既文化搬過黎,尤其果d路線
" O* G9 d! q4 h" t- O) T( H. A完全同italk唔夾既野!希望大家潔身自愛,唔好玩臭呢度。, t/ \, Y, L! x. m, {1 m! i

講得好,高登還高登,香討還香討,但這裏是hkitalk
其他地方可以的事,並不代表可以被所有人(大眾)所接納

所以,個人認為樓主係食字食得太over了
創意還創意,道德還道德
讀傳理,還是要讀ethics的課。
創意還要講求道德的。

講一個相似的例子,CTI的其中一個廣告
相信,老一代的版友,會知道我講的係乜野廣告
就係"任你上",同今日的情況一樣。
當時,大眾對於創意和道德都有過爭辯
最後,CTI收回廣告,那是事實
樓主,改一改字眼。

起碼係對自己人格的專重,亦係對其他版友的小小愛護。

因為衰多口而編輯........sorry

sea1986 發表於 2009-2-9 13:02 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2009-2-9 11:32 發表
中出一詞(就本人所知多年其他FORUM成人影片區版主經驗,中出為日本漢字)www.hkitalk.net7 m" z& d1 B$ V& G2 D
多見於日本的成人三級及四級片。
; S2 c6 l3 k5 w/ |5 g意思為男性在女性之性器官內XX(盡可能淺白,原想用男女間之不安全性行為)

阿師兄呀
呢度有D板友係未成年既
呢個字既箇中意思大家心照就算
我個人相信唔需要閣下係度再次加以「說明」之既

PS仲有你既解釋似乎誤導眾人
呢個詞係唔代表唔安全性行為
請你注意
你形容果個動作唔代表唔安全既
CN9AMT100UP 發表於 2009-2-9 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2009-2-9 13:02 發表

阿師兄呀
呢度有D板友係未成年既
呢個字既箇中意思大家心照就算
我個人相信唔需要閣下係度再次加以「說明」之既

PS仲有你既解釋似乎誤導眾人
呢個詞係唔代表唔安全性行為
請你注意
你形容果個動作唔代表唔安全既: ...

sorry,當我講錯and衰多口。

阿師兄......但係可唔可以唔quote 呢......
等我想改都無用
至於性教育堂,留番比為人師表教啦
再講就題晒題架啦。
都係講番創意與道德算啦.......
bluemoon 發表於 2009-2-9 18:50 | 顯示全部樓層
syp 發表於 2009-2-9 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 bluemoon 於 2009/2/9 18:50 發表
italk變左道德思想教化中心.簡直係明光社網上分支!!!

既然呢度變o左道德思想教化中心, 板上遍佈道德塔利班, 但呢個標題竟然o係度接近一星期都冇人提出有問題, 要一個 "度完假" 板友 liu 返出o黎講. 比我個感覺係, 呢度唔係太多人知個意思, 比該板友一介紹, 啊, 原來可以咁解, 於是就一眾出來反反反. o係其他地方呢個詞語o既普遍性, 我唔清楚, 因為我都唔知有得咁解, 但呢個詞語解釋o係呢度板友之間o既普遍性, 從上述情況來講, 可見一斑.

一經該板友介紹, 個標題由冇問題都變成有問題, 我都建議樓主改o左佢, 或者板主出來要求樓主更改甚至直接改. 但要證明樓主明知而搞事, 我認為未夠料砌佢.

好多人都講, 有咩違規文章係應該報告板主, 以免引發一連串離題討論.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
da54 + 3 同意有關論點,意見亦中肯

查看全部評分