hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 40S(荃威花園<-->觀塘碼頭)
開啟左側

40S(荃威花園<-->觀塘碼頭)

albertyuen 發表於 2009-4-2 11:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本線由荃灣經新蒲崗及觀塘商貿區往觀塘碼頭,其實本線設立的目的,主要都是讓荃威及麗城居民於繁忙時間前往該區,而同區之40PNR35都有一定的客量,故本線的設立都應有一定的須要及支持。

路線:
往觀塘:
荃威花園巴士總站,荃景圍,青山公路(荃灣段) ,大涌道,荃灣路,葵涌道,呈祥道,龍翔道,蒲崗村道,彩虹道,大有街,爵祿街,景福街,景泰街,太子道東,啟東道,啟福道,偉業街,觀塘碼頭巴士總站

往荃灣:
觀塘碼頭巴士總站,偉業街,常怡道,宏照道,啟祥道,偉業街,觀塘道,龍翔道,彩虹道,蒲崗村道,龍翔道,呈祥道,葵涌道,荃灣路,大涌道,青山公路(荃灣段) ,荃景圍,安賢街,荃景圍,荃威花園巴士總站

車費:$7.7
畢架山花園往觀塘:$5.5
過荃灣路後往荃灣:$5.5

八達通轉乘:
1組:40Sßà14,15,16,296C
2組:40Sßà234P/234X

班次:
往觀塘:0735,0800,0815,0830,0850
往荃灣:1750,1810,1825,1900

歡迎討論

238X 發表於 2009-4-2 17:56 | 顯示全部樓層
荃威好似連條過海村巴都做唔起,
人地 NR38 靠一條村已經可以比美 935...

NR35 並唔係咁多客,至少一定少過 40P,
若果用返過海村巴個比例去計,荃威出觀塘多數唔夠客。
(當然, NR35 本身定線有少少問題)

andy92 發表於 2009-4-2 18:12 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

荃景圍已有 3 條居民巴士線前往東九龍 ......
TL 發表於 2009-4-2 22:13 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2009-4-3 14:56 | 顯示全部樓層
樓主,若果新蒲崗定線跟29M出太子道東的話
九巴只會派細車出(ADS/ASV/ATS)
到時真係有好多人搭的話就會搞到好麻煩
(因為九巴本身唔prefer起勢加班)
 樓主| albertyuen 發表於 2009-4-3 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2009-4-2 18:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
荃景圍已有 3 條居民巴士線前往東九龍 ......

據我所知只有1條村巴出荃灣市中心
1條村巴去尖沙咀
請問是邊3線出東九龍呢?

原帖由 JX9097 於 2009-4-3 14:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主,若果新蒲崗定線跟29M出太子道東的話
九巴只會派細車出(ADS/ASV/ATS)
到時真係有好多人搭的話就會搞到好麻煩
(因為九巴本身唔prefer起勢加班)

其實我都唔想
但我諗唔到一個方法既可以經新蒲崗又可以到九龍灣商貿區
請問可否比一點建議我?
andy92 發表於 2009-4-3 15:46 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

NR312, NR317, NR318 ...
 樓主| albertyuen 發表於 2009-4-3 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2009-4-3 15:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
NR312, NR317, NR318 ...

如果係咁….
其實可以將佢地group做一條線
Gary_B 發表於 2009-4-3 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 albertyuen 於 2009-4-3 15:45 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實我都唔想…
請問可否比一點建議我? ...

你參考下 302 往港島既路線吧
238X 發表於 2009-4-3 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 albertyuen 於 3/4/2009 16:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果係咁….
其實可以將佢地group做一條線…

屋苑一樣有山頭主義,若果可以的話,
相信無乜屋苑想好似海灣花園咁靠隔籬就算。

原帖由 albertyuen 發表

其實我都唔想…
請問可否比一點建議我?

話說回來,我有諗過 NR35 專利化
(當然班次唔會比而家多,但肯定平一截),
新蒲崗都係行返出面彩虹道算,
九龍灣就直接偉業街、啟祥道、宏照道,再跟 15A 出觀塘
(朝早應該無咁多貨車)

如非必要,巴士可以唔入內街就唔好入。