hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴92 更改服務時間
開啟左側

[服務調整] 城巴92 更改服務時間

樓主| JN6854 發表於 2009-7-31 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-7-31 08:30 發表
43X唔係士美非路一帶要求先早收車咩??

43X好耐之前已經係早繁做到晚繁

原帖由 671@4321 於 2009-7-31 11:32 發表
72都未有,點到592

不過城記d低地台車都未夠962/969用
起馬要等佢放返批22xx/23xx出黎先

佢唔係唔夠用 而係北大嶼山拎0左大部份走
得小部份留0係巿區 72,592唔係無 不過唔係日日有
171就日日都有低地台
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Wright---AVW16 發表於 2009-8-1 09:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-7-31 22:05 發表
佢唔係唔夠用 而係北大嶼山拎0左大部份走
得小部份留0係巿區 72,592唔係無 不過唔係日日有
171就日日都有低地台

唔止北大嶼,仲有N廠都hold左一堆低地台,我就唔信長途隧巴線既低地台需求高過本土線
yunghin2004 發表於 2009-8-1 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 31-7-2009 11:39 發表

如果可以好似97定時有車都唔錯
但講真城記低地台既數目真係......
不過黎緊幾年應該慢慢會改善既

其實如果向新巴交換幾(十)架會唔會有少少改善呢?

申報:
*小弟不清楚法例或技術問題,純粹建議
Cantona 發表於 2009-8-1 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-8-1 09:06 發表

唔止北大嶼,仲有N廠都hold左一堆低地台,我就唔信長途隧巴線既低地台需求高過本土線

盈利較高的路線,獲分配較新的車種
這算正常吧?

但無論如何,城巴確需要重整南區的低地台巴士比率
調多些低地台巴士去南區既車廠
 樓主| JN6854 發表於 2009-8-1 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 yunghin2004 於 2009-8-1 10:56 發表
其實如果向新巴交換幾(十)架會唔會有少少改善呢?

申報:
*小弟不清楚法例或技術問題,純粹建議

由於城巴急速擴充車隊0既時候三叉戟尚未量產
所以城巴低地台車隊比率低

新巴接手中巴0既時候 三叉戟(低地台巴士)已經開始量產
加上專營權要求新車一定要係低地台巴士
所以新巴先可以度度都俾低地台車

(以上係以落訂單時間計 車廠都唔係一收到單就送得貨 尤其唔係細數目)
ronaldlau 發表於 2009-8-1 23:31 | 顯示全部樓層

592 提早服務時間

為填補 92 轉兩味後早上服務時間之真空,
592 於 2/8 起提早服務時間

由 海怡半島 開出
逢星期一至星期五
新班次                  舊班次
05:50 - 06:20   15                 06:00 - 06:40   10
06:20 - 06:40   10

逢星期六
05:50 - 06:54   10 - 15        06:00 - 06:54   10 - 12

逢星期日及公眾假期
05:50                                      06:40 - 07:30   15 - 20
06:15, 06:40
07:00, 07:15, 07:30

由 銅鑼灣 (摩頓台) 開出
逢星期一至星期五
新班次           
06:00 - 06:30    15

逢星期六
新班次           
06:00 - 06:30    15

逢星期日及公眾假期
新班次           
06:00 - 07:00   20
07:15.....

https://www.nwstbus.com.hk/en/uploadedFiles/cust_notice/RI-CTB-592-592-D.pdf
KP3805 發表於 2009-8-1 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldlau 於 2009-8-1 23:31 發表
為填補 92 轉兩味後早上服務時間之真空,
592 於 2/8 起提早服務時間

由 海怡半島 開出
逢星期一至星期五
05:50 - 06:20   15                 06:00 - 06:40   10
06:20 - 06:40    ...

我覺得 592 一到開學後,又要改班次。

P.S. 592 延長服務時間都好,有次 6:20a.m. 坐 592 都有約 50 人上車 (朝早六點幾,客量算ok)
ronaldlau 發表於 2009-8-1 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 KP3805 於 2009-8-1 23:37 發表

我覺得 592 一到開學後,又要改班次。

P.S. 592 延長服務時間都好,有次 6:20a.m. 坐 592 都有約 50 人上車 (朝早六點幾,客量算ok)

繁時仲有 92...
咁佢要改乜班次?
KP3805 發表於 2009-8-2 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ronaldlau 於 2009-8-1 23:58 發表

繁時仲有 92...
咁佢要改乜班次?

我意思是人流係九月又多返,
可能又唔同。

P.S. 城巴 cut 92 的時機幾好,係暑假。

講開又講,我覺得 95B 係時候要整整。
 樓主| JN6854 發表於 2009-8-2 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 KP3805 於 2009-8-2 00:16 發表
我意思是人流係九月又多返,
可能又唔同。

P.S. 城巴 cut 92 的時機幾好,係暑假。

講開又講,我覺得 95B 係時候要整整。

95B唔係唔想整 問題係郁到佢要郁埋91A
郁到91A就多手尾...(BBI已經係個大問題)