hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2009年10月份九巴/龍運轉廠/掛牌消息
開啟左側

2009年10月份九巴/龍運轉廠/掛牌消息

GU9338 發表於 2009-10-12 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2009-10-12 20:43 發表

當然啦,唔通九巴想俾其他司機話阻街咩....
AL上斜奇差呢個係事實...

如果係咁 ,點解 FD 6512 掛左 46X 已經幾個月都未走 ?
請用文明來說服我。
AD18 發表於 2009-10-12 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2009-10-12 20:43 發表

當然啦,唔通九巴想俾其他司機話阻街咩....
AL上斜奇差呢個係事實...

你唔比個掛牌佬係抱著做又三十六 , 唔做又三十六既心態去做既
唔係個個掛牌司機渣住架衰既掛牌都一定係要 port 走既
有 d 係就算渣著架衰車都一樣係忍住做架...
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GR1473 發表於 2009-10-12 20:57 | 顯示全部樓層
tomchanhk 發表於 2009-10-12 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2009-10-12 20:11 發表

u are right
L depot: HU360,HU366,HU422

now the high-floor buses are much older than those buses used
when 40 provides AC services

仲舊過40唯一一部熱狗....
K廠由自2次甩完再上返既3+2 AV後再下一城....
月頭B3版鬧完40既班次,家下出絕招換車趕客,睇你仲等唔等,撘唔撘 (講少,個人意見)
40 219P 219X 621
FT7052 發表於 2009-10-12 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2009-10-12 08:57 PM 發表

以前當佢地仲係隔坐架881既時候,都冇話呢2個字軌係固定既

就係話有冇需要因為order問題而將呢兩個字軌轉做梗字軌...
FBI2 發表於 2009-10-13 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-10-12 20:56 發表

你唔比個掛牌佬係抱著做又三十六 , 唔做又三十六既心態去做既
唔係個個掛牌司機渣住架衰既掛牌都一定係要 port 走既
有 d 係就算渣著架衰車都一樣係忍住做架... ...

咁講,41M班大帝咪好勇,自己碌車不但止,仲要死攬批AD,換AL都要嘈....

評分

參與人數 3aPower -6 收起 理由
LRT1027 -3 有冇理據證明你所講既係岩 ?
LZ4519 -2 人地碌得黎都重有時間去埋toilet休埋息喎 ...
3158 -1 Are you kidding ?

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2009-10-13 08:47 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2009-10-12 20:46 發表

如果係咁 ,點解 FD 6512 掛左 46X 已經幾個月都未走 ?

我樓下條49X都有AL掛牌,上象鼻山路表現奇差,奈何冇乜合適既車俾佢.........
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2009-10-13 08:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2009-10-12 19:56 發表

呢個我都知, 但近日真係勁多荃葵青線上續牌車,
包括 40, 43A, 43B, 46X, 47X, 49X
S 廠, K 廠, L 廠都係咁, U 廠去葵青區因為要跑公路先冇得上續牌車,
不過變北區受罪

眾多地區的區內線真係沙廠既獲得勁厚待,
市 ...

咪係囉,85A都要拎AL來上牌,上映月台時,後面D車真係多得佢唔少....
46X,49X行高速公路,同86K對調批3AV上牌好過啦,86K用AL唔過份....
至於85A,都係換番2+2 AV/AD吧...
kingprowm 發表於 2009-10-13 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2009-10-13 08:50 發表

咪係囉,85A都要拎AL來上牌,上映月台時,後面D車真係多得佢唔少....
46X,49X行高速公路,同86K對調批3AV上牌好過啦,86K用AL唔過份....
至於85A,都係換番2+2 AV/AD吧... ...

現在換續牌車都係 11 米換 11 米,
所以唔好搞 86K 既 3AV,
不過 85K, 87K, 88K 大把歐一 AV,
用得歐一車即係唔駛柯打市區線,
用以上幾條線既 AV 換續牌車都得
kingprowm 發表於 2009-10-13 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2009-10-13 08:46 發表

咁講,41M班大帝咪好勇,自己碌車不但止,仲要死攬批AD,換AL都要嘈....

不過,昨日見40九灣廠D白板用番AV,唔知點解...

會唔會係師傅 PORT 車

其實 40 都算長途線,
又要跑葵涌道, 應該唔適合用續牌車