hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 大家覺得考貨Van 邊條路最好考??
開啟左側

大家覺得考貨Van 邊條路最好考??

KF8311 發表於 2005-10-14 18:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟覺得澤安道最好考,因為掉頭都係0係試場做,唔駛0係街做咁煩,不過掉完頭後要自己校靚個位做泊位,而路試雖然長,但係只要考試時間唔係繁忙時間,其實難度不太大,只係白田街多d 老人家過馬路
simon12 發表於 2005-10-14 19:05 | 顯示全部樓層
[ref=393299]KF8311[/ref]  在 2005-10-14 06:46 PM 發表:

小弟覺得澤安道最好考,因為掉頭都係0係試場做,唔駛0係街做咁煩,不過掉完頭後要自己校靚個位做泊位,而路試雖然長,但係只要考試時間唔係繁忙時間,其實難度不太大,只係白田街多d 老人家過馬路

你考車牌一次pass嗎?
hk4sure 發表於 2005-10-14 20:06 | 顯示全部樓層
自己只考過澤安道一條, 所以不可比較哪條最易,
但聽李建的人講, 最易是葵盛, 其次油塘,
因這兩個試場的路較闊, 只是油塘較多車。

再其次易是天光道, 原因不太記得,
好似話那裡的路直些? 定唔駛切線?

而澤安其實都有不少麻煩野,
好似白雲街巴士站前常泊了一行的士等客,
要做爬頭, 要留意不可太接近那埋的士,
雖說「太接近物體」只是輕微過失,
但如那裡泊了三架的士 (通常不只這個數),
爬那三架的士頭是也「太接近物體」
就三個輕微, 變成嚴重...

還要那裡的的士通常也泊得不好,
成個 pat pat (車尾) 凸了出來,
阻住條路...

而在歌和老街入大埔道前要連切兩條線,
記得要連擰兩次頭。
其實這都不算大問題,
但我考試時就差些死在這裡。

話說當時切第二次線時發現後面有架5.5噸,
我當然減慢車速讓它過,
但好衰唔衰, 佢又好人得濟減慢車速唔過,
咁我就心大心細切唔切入好,
我驚一切佢又剛巧想過,
咁咪大家炒埋一碟?!

結果我架車到了影子線都在切與唔切中掙扎,
最後夾硬切入, 因為再唔切線就無機會入大埔道,
好彩最後無因此肥佬。

現在想番, 當時係唔係停定架車比佢過好D呢?

[ref=393299]KF8311[/ref]  在 2005-10-14 06:46 PM 發表:

小弟覺得澤安道最好考,因為掉頭都係0係試場做,唔駛0係街做咁煩,不過掉完頭後要自己校靚個位做泊位

在試場內掉頭和泊位是否好處就兩睇啦,
就係因為咁, 考試前不可實地練掉頭和泊位。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
 樓主| KF8311 發表於 2005-10-15 00:06 | 顯示全部樓層

[ref=393318]simon12[/ref]  在 2005-10-14 19:05 發表:

你考車牌一次pass嗎?

是,小弟在澤安道考的,查實你幾時考路試??

[ Last edited by KF8311 on 2005-10-15 at 00:21 ]
 樓主| KF8311 發表於 2005-10-15 00:15 | 顯示全部樓層
[ref=393365]hk4sure[/ref]  在 2005-10-14 20:06 發表:

自己只考過澤安道一條, 所以不可比較哪條最易,
但聽李建的人講, 最易是葵盛, 其次油塘,
因這兩個試場的路較闊, 只是油塘較多車。

再其次易是天光道, 原因不太記得,
好似話那裡的路直些? 定唔駛切線?

而澤 ...

油塘常考0個條路0既人流量十分少,不過仁于圍都好多貨車+混凝土車
而澤安道就要睇0下你考幾多點,原因正正就係白雲街d 的士了,記得第一堂學車時我同我師傅講我考早上8:45,於是師傅就叫我改期,佢話早上/中午都好多人+的士,佢話早上11:00 或者下午2:00 都係靚時間,於是我去長沙灣改期,遲0左一個星期考,不過好彩抽到下午2:25,結果pass 0左
另問hk4sure 兄,你有幾多個tick??

[ Last edited by KF8311 on 2005-10-15 at 00:23 ]
hk4sure 發表於 2005-10-15 04:38 | 顯示全部樓層
[ref=393672]KF8311[/ref]  在 2005-10-15 12:15 AM 發表:

另問hk4sure 兄,你有幾多個tick??

突然問起,
真係唔係好記得自己有幾多個剔,
好似十幾個,
最記得乙部一個剔也沒有 #:

ps: 試下找番張「黃紙」出來,
     找到貼上來。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
simon12 發表於 2005-10-15 09:47 | 顯示全部樓層

[ref=393665]KF8311[/ref]  在 2005-10-15 12:06 AM 發表:

是,小弟在澤安道考的,查實你幾時考路試??

[ Last edited by KF8311 on 2005-10-15 at 00:21 ]

9/11/2005-12:05pm 忠義街
 樓主| KF8311 發表於 2005-10-15 19:25 | 顯示全部樓層
[ref=393810]simon12[/ref]  在 2005-10-15 09:47 發表:

9/11/2005-12:05pm 忠義街

據聞忠義街係好難考0既..............
simon12 發表於 2005-10-15 21:05 | 顯示全部樓層
[ref=394172]KF8311[/ref]  在 2005-10-15 07:25 PM 發表:

據聞忠義街係好難考0既..............

#;)但師傅話最易合格係忠義街