hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [閒貼]日本信越之旅-鐵道篇(多圖注意)
開啟左側

[日本] [閒貼]日本信越之旅-鐵道篇(多圖注意)

DIH 發表於 2009-10-28 12:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在B5版貼過巴士篇,今日起分兩日貼出鐵道篇。

概述:
我同朋友都好得閒,於是諗住買張JR East Flexible 4 Days Pass,
去六日旅行,其中兩日係短途就用錢買票。
我地的旅行目的係盡量體驗各種日本火車,加埋睇紅葉同搜購農產品。
除了山手線同成田特快外,所有其他列車都是未搭過的,感覺很新鮮。

行程:
2009.10.17 香港>東京>松本
2009.10.18 松本>上高地>松本
2009.10.19 松本>十日町
2009.10.20 十日町>越後湯沢>十日町
2009.10.21 十日町>新潟>長岡
2009.10.22 長岡>東京>香港

去相~

搭凌晨機JL8730去到羽田,班機比預定早了半個鐘到,
烏眉瞌睡地去搭Monorail,在香港都唔會咁早起身。
東京Monorail沿線「風景優美」,而且已經45年歷史了。
在浜松町一落到JR月台,前後左右各列車不斷呼嘯而過,
聽到咔嚓咔嚓的聲音幾乎感動到想喊,不過只係捕捉到停下來的列車。

搭山手線去新宿,換Pass。
Book埋位,搭Super Azusa去松本。
放行李入locker之後,我地即刻搭篠ノ井線去村井駅睇第一個景點。
之後就搭巴士返松本入酒店。

搭松本電鉄轉巴士去上高地,雖然山上天氣不太好,
但壯麗的山河(話晒都叫做日本阿爾卑斯山)在朦朧中另有一番味道。

早上天氣非常晴朗,去松本城影的相都好靚。
之後,我地貪得意,去北松本搭一個站返松本,
我地想show pass時,發現駅長當時正在「閉目養神」

今日最抵喇,搭兩程特快加兩程新幹線:
松本>Wideview Shinano>長野>長野新幹線>高崎>
上越新幹線>越後湯沢>北越急行Hakutaka>十日町
車費係12310円,張Pass本身係16000円任搭
去十日町住,係因為比越後湯沢平(但都係三間酒店中最貴),
而且呢個站對我們兩個電車男而言,非常親切。

Part 1到此為止,請稍候明天Part 2,將會在後面加相。

樓主| DIH 發表於 2009-10-29 14:36 | 顯示全部樓層

今日貼埋Part 2。

由十日町駅開始,搭Hokuhoku線出越後湯沢。
首先見到地面層飯山線的DMU,然後上天橋到達架空的Hokuhoku線車站。

HK100型電車,我同我朋友都係因為電車go而認識呢架車同呢條線,
今次旅行的目的就係要來朝聖,所以先會來到十日町呢個唔會有遊客到的地方。
十日町還在慶祝飯山線通車80周年呢,不過隨著長野新幹線經飯山延長至金沢,
飯山線能否全線生存至90周年甚至100周年是當地都擔心的問題。

去到越後湯沢,搭吊車上「湯沢高原Alp之里」。

山上逗留的時間比預計短很多,附近又冇乜好行,唯有早一些返十日町。
新潟縣越光米好出名,在越後湯沢買個米雪糕試下,之後食咖哩飯午餐。

搭上越線的115系到六日町轉HK100,我地兩個都做了電車男的指定動作—前面展望。

離開十日町,向新潟進發。
先搭Hakutaka去越後湯沢,今次搭到683系。

之後轉上越新幹線去新潟,都係E4。

夜晚住在離新潟20分鐘新幹線車程的長岡,如果搭在來線,要1小時20分鐘。

返香港前先去東京,在東京站放低行李後,搭都營淺草線去淺草雷門寺。

之後去上野食麵,再搭中央線過新宿轉山手線去池袋。

行完就返東京站,東京站唔知有幾多款站牌呢?

之後搭成田特快去成田,乘搭JL735返香港。

電車男信越之旅就此完結,我最大的收穫係兩本書。

總結:
今次信越之旅,如願搭了不少有特式的特急、新幹線,
以及一般遊客很難接觸到的local鐵路及巴士,完全融入日本的生活(愛國測試我實唔合格)。
心情輕鬆,地方乾淨,唔使太擔心治安,照住行程做乜就做乜,
天氣舒服,又買了很多農產品,非典型的行程,非一般的享受。

返到香港,又看到各種是是非非,實在感到非常厭倦,
我強烈建議反對將高鐵總站設在西九的人們到日本考察一下,
佢地寧願掘條隧道都要將東北上越新幹線拉到東京站。
不過當然,有關人士另有所圖,根本不是從技術或經濟方面考慮。

多謝觀看,歡迎討論。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
CTB3B + 3 多圖,多謝分享

查看全部評分

Kaix 發表於 2009-10-29 15:00 | 顯示全部樓層
我想問下JR East Flexible 4 Days Pass係咪包哂JR East所有服務??
成田特急包唔包?? 仲有點樣用??

另外有冇5 Days Pass or 6 Days Pass??

我遲d會去日本,諗住1日遊信越,2日遊東北,1日遊湘南

想請教下以下信越純鐵行程大約可唔可以朝去晚返東京

上野→高崎線→高崎→信越本線→橫川→巴士→輕井澤→長野新幹線→長野→信越本線→直江津→Hokuhoku線→六日町→上越線→越後湯澤→上越新幹線→新瀉→上越新幹線→上野

樓主| DIH 發表於 2009-10-29 17:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-10-29 15:00 發表
我想問下JR East Flexible 4 Days Pass係咪包哂JR East所有服務??
成田特急包唔包?? 仲有點樣用??

另外有冇5 Days Pass or 6 Days Pass??

首先多謝捧場

Pass種類請參考:
http://www.japanrail.com/index.php?page=JR-regional-rail-pass

Flexible 3-day
Flexible 4-day
Consecutive 5-day
Consecutive 10-day
再分為普通席同Green Car,同埋3個年齡層。

我用的係Youth普通席,16000円,網上購買時收港幣$1416。

範圍係包晒JR East,我#1張圖中顯示的所有路線都可以搭,
即包括非JR East的北越急行Hakutaka特急及HK100,去日光的特急都可以,
不過Hokuhoku線上我地只係試過在有JR的車站出入(十日町、越後湯沢)。
你提到的車站,全部可以用。

短途車可以搭自由席,只需入站及出站時,使用有人通道,
show張證畀閘口人員就可以,不能用閘機。

特急及新幹線,如果帶住行李及有plan行程的話,最好去預約(予約),係免費訂位,
我都唔係好識日文,就用張紙寫低幾時、邊班車、起訖站(用漢字一定得),佢地會識搞。
通常早一日book都一定有位,朝早book晏晝搭都可以,注意成田特快一定要book位。
(理論上,你可以搭成田特快入到成田,又搭另一班返轉頭

予約時,畀埋張證佢睇就得,佢會蓋印,
寫上travel date(留意唔好畀佢寫錯成booking date)。
Hakutaka派車係JR West,所以JR East唔可以book位,
而且客量很多,建議早點去月台早點上車(自由席)霸位。

原帖由 Kaix 於 2009-10-29 15:00 發表
我遲d會去日本,諗住1日遊信越,2日遊東北,1日遊湘南

想請教下以下信越純鐵行程大約可唔可以朝去晚返東京

上野→高崎線→高崎→信越本線→橫川→巴士→輕井澤→長野新幹線→長野→信越本線→直江津→Hokuhoku線→六日町→上越線→越後湯澤→上越新幹線→新瀉→上越新幹線→上野

這個網站可以查閱時間表plan行程,我地都係靠佢:
http://www.hyperdia.com/

我幫你查到的是(closest to the nearest bigger 5min):
上野-高崎:100min
高崎-橫川:35min
橫川-輕井澤:35min(JR bus,可以搭)
輕井澤-長野:35min
長野-直江津:100min
直江津-六日町:40min on Hakutaka, 70-85min on HK100
六日町-越後湯澤:25min
越後湯澤-新潟:50min
新潟-上野:120-140min

只計travel time用了10小時,
但要留意有些線路很疏車,可能差幾分鐘就要等多一個鐘。
轉車要預留buffer time,由在來線去新幹線,
如果輕裝上陣同埋識路,至少5分鐘。
所以詳細如何plan就自己決定喇。

順帶一提,JR大部分火車站都會營業到至少11pm,出入不成問題,
但小鎮的店舖好早就閂門,如果想食飯之類,最好7pm前有空檔就搞掂佢。
OTIS401 發表於 2009-10-29 18:15 | 顯示全部樓層
其實如果係日本
我只係想係東京搭下車
同埋搭新幹線遊車河
買JR Pass抵唔抵架?

抱歉我的日本鐵路知識非常有限...
Kaix 發表於 2009-10-29 18:33 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

Thanks for your info. (I am very thank u)

I am glad that the pass can be used on Hokutaka Express and HK-100 as well.
But why is that?? Ain't they operated by another operator??

May I also ask about the weather of Tokyo, Hokuriku and Tohoku in early December??
1081 發表於 2009-10-29 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2009-10-29 18:15 發表
其實如果係日本
我只係想係東京搭下車
同埋搭新幹線遊車河
買JR Pass抵唔抵架?

抱歉我的日本鐵路知識非常有限...

想問問你會係東京玩幾多日呢 ?

以我之前自由行經驗搜集資料,買 JR Pass 只係東京範圍內搭車,真係無著數 .....
起碼搭返兩程新幹線先叫抵
CTB3B 發表於 2009-10-29 20:53 | 顯示全部樓層
想問下如果用JR Pass 坐 ホームライナー鴻巣/古河 條數係點計?
我見到有個site寫話:
"[乗車整理券・ライナー券の案内]ライナー券(座席定員制)五〇〇円が必要です。上野駅で発売上野駅以外ではご乗車になれません"
唔係幾明佢講咩...係咪姐係冇得好似平時予約特急列車咁予約座位?
070179620 發表於 2009-10-29 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2009-10-29 20:38 發表
以我之前自由行經驗搜集資料,買 JR Pass 只係東京範圍內搭車,真係無著數 .....
起碼搭返兩程新幹線先叫抵
JR東日本Pass亦然
當初我仲以為JR Pass坐新幹綫唔可以指定席(經站友指正後: 原來JR Pass只係唔可以Nozomi,坐Green car可以買Green car Pass;東日本Pass可以直踩青森(八戶)/秋田<-樓主張pass嘅路綫圖證明了......)

講真,買JR Pass,不論全國定某地區(如東日本),最好都係睇清楚適用範圍同邊d車唔坐得/補錢就可以坐,以免掃興而回...

簽名被屏蔽
 樓主| DIH 發表於 2009-10-29 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-10-29 18:33 發表
Thanks for your info. (I am very thank u)

I am glad that the pass can be used on Hokutaka Express and HK-100 as well.
But why is that?? Ain't they operated by another operator??

May I also ask about the weather of Tokyo, Hokuriku and Tohoku in early December??

首先,查票只會在指定席查指定席券,甚至係只查應該冇人但有人坐的位,
你持有指定席券即使唔對位佢都由得你;搭自由席不會遇到查票。

北越急行的情況,Hokuhoku線上有職員的車站=Hakutaka停車站,都同時是JR車站,
例如直江津、十日町、六日町等,大家共用出入閘口,
可以理解成在這些車站北越急行委託JR辦理出入閘事宜,所以可以用pass出入閘。

沒有指定席的情況下,只要在同一天內入閘及出閘就可以,
理論上你搭甚麼線、哪一班車、去到甚麼車站轉車、在付費區內逗留多久,都無人理會。
我同朋友要搭HK-100的那天,因為短途,係用真金白銀買票的,
Hakutaka就必須搭自由席,我地試過在松本想訂位,但職員話係non-JR East線不能予約。

註:可以在A站予約B站往C站的車票。

張pass只列明
Passengers using JR EAST trains on non-JR EAST lines of the Izu Kyuko Line [伊豆急行線],
Hokuetsu Kyuko Line [北越急行線] and the Tobu-Nikko Line [東武日光線]
(Nikko, Spacia Nikko, Kinugawa and Spacia Kinugawa trains) are fully covered by the pass.

Hokuhoku線上的細站,我就唔知喇,因為係司機one-man收錢的,
如果要搭HK-100而想在中途細站落車,我唔保證可以用。

直江津係邊界站,記住唔好搭過界,但同樣地,搭過界車唔出閘係冇人知的。

天氣我都唔清楚,十二月頭越後湯沢一帶應該會落雪喇,
我去的時候,你列出的地方大約係17-23度。