hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣需要兩條新界東巴士線嗎?
開啟左側

[問題] 青衣需要兩條新界東巴士線嗎?

kingprowm 發表於 2009-12-8 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2009-12-8 10:06 發表
九巴同運輸署計劃開 青衣至沙田/大埔 新線
主要是經昂船洲大橋
另外青衣至沙田及大埔有一定需求

而且經八號幹線青衣南部的交匯處
來往沙田及青衣非常快捷
用車較少,具成本效益

本人估計,來往沙田及青衣應該多客
如 ...

如果青埔線真係開得成
希望可加 80K,81K,83K,85K,86K,88K,283這些轉乘,
這樣才可舒暢城隧轉車站擠迫情況, 否則青衣來往沙田其他地方仍然要迫 49X
DN1471 發表於 2009-12-8 22:44 | 顯示全部樓層
最好開新線E42 繼續停青衣 方便青衣往返大圍/沙田既居民
Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-8 23:30 | 顯示全部樓層
主要是經昂船洲大橋

來往沙田及青衣非常快捷
用車較少,具成本效益

如 ...

若果要青沙開新線而要係城隧資源都抽既
只會有反效果既出現...
HF3204@243M 發表於 2009-12-8 23:43 | 顯示全部樓層

主要是經昂船洲大橋

來往沙田及青衣非常快捷
用車較少,具成本效益

如 ...

首先唔知青衣點定線
(其實係唔係青衣遊都唔再重要)
影響有:
1. 九記有機可以乘機拉走 72 ,唔洗入沙田(要睇新線沙田點行)
2. 49X 幾乎可以抽離青衣
3. 青衣客入沙田同大埔快咗(相反亦是,未敢講係唔係平咗)
4. 大嶼山客來住沙田快咗(其實都唔快得好多),但係青衣去機場客就少咗車上,朝早繼續迫沙甸
5. 龍運蝕咗,但係車源供應冇咁緊張,九記應該有賺;載通嚟講打咗個和

個人希望九記可以加番 8_K 同 28_ 系轉乘
同新線起碼有番以前 E42 水平服務同埋平 d
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-8 23:30 發表

若果要青沙開新線而要係城隧資源都抽既
只會有反效果既出現...

但係冇咁 d 青衣客
城隧使用應該冇咁緊張

Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-8 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2009-12-8 23:43 發表

首先唔知青衣點定線
(其實係唔係青衣遊都唔再重要)
影響有:
1. 九記有機可以乘機拉走 72 ,唔洗入沙田(要睇新線沙田點行)
2. 49X 幾乎可以抽離青衣
3. 青衣客入沙田同大埔快咗(相反亦是,未敢講係唔係平咗)
4. 大嶼山客 ...

2.抽左既話點同城隧做轉乘
定確可以同8_K同28_做轉乘
但係上水呢?
再講,返大圍既話轉0K8K既時間更長

問題係做一條線要既資源都唔少
我當佢一轉100分鐘,繁時10分鐘一班
都要10架車送俾新線
係城隧入面抽10架車都...
再講,你49X一減班就影響到廣源,一城 ga la....
kingprowm 發表於 2009-12-9 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-8 23:53 發表

2.抽左既話點同城隧做轉乘
定確可以同8_K同28_做轉乘
但係上水呢?
再講,返大圍既話轉0K8K既時間更長

問題係做一條線要既資源都唔少
我當佢一轉100分鐘,繁時10分鐘一班
都要10架車送俾新線
係城隧入面抽10架車都.. ...

青衣去上水搭 279X 啦, 應該唔會搭 49X 轉
Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-9 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2009-12-9 00:03 發表

青衣去上水搭 279X 啦, 應該唔會搭 49X 轉

唔難擔保有D咁既人...
粉南去青衣碼頭既話未必會選擇279X
KR7607 發表於 2009-12-9 00:42 | 顯示全部樓層
主要是經昂船洲大橋

來往沙田及青衣非常快捷
用車較少,具成本效益

如 ...

係咪已經 Firm 左開?
其實今次TD 受到好多方面既壓力 唔開唔得
幾個大區 區議會 blame 佢 條8幹浪費公帑
ksmbh 發表於 2009-12-9 00:57 | 顯示全部樓層
主要是經昂船洲大橋

來往沙田及青衣非常快捷
用車較少,具成本效益

如 ...

其實青衣往返大埔需求應該唔大,

但用車就點都多過開條沙田或大圍線.

如果要開沙田區停埋大圍會更好,

方便轉乘馬鐵往城河東各站,

班次做得起既話相信都會吸引到班

新城市往來大埔中心一帶既客.
brian 發表於 2009-12-9 01:02 | 顯示全部樓層

49x 不能撤離青衣… 始終仲有個城隧網絡o係度…

開新青衣-大埔線的話要睇定價幾多喇…

忽發奇想,
開一條青衣<->八幹<->沙田(經市中心)線,
然後將72拉去行八幹,唔停沙田,
o係八幹轉車站做轉乘。