hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣需要兩條新界東巴士線嗎?
開啟左側

[問題] 青衣需要兩條新界東巴士線嗎?

HF3204@243M 發表於 2009-12-9 01:12 | 顯示全部樓層

回番樓主先
首先請問樓主咩叫做一條線
如果六七成客都係荃灣客而剩番三四成客係青衣客都叫做青衣既一條線
咁想請教 41 42 E42 同 42C 係唔係屬於青衣

加上青衣只係一個住宅區
冇咗荃葵幫手,跟本某 d 線係冇客咁濟
所以先有一 d "我開條線,順便益埋你" 既例子
問題係某一兩條線唔分莊閒,搶埋主人家既線嚟做 (42C 我唔覺係)
主人家唯有依靠其他線代之

而家個問題唔係生人霸死地咁喺自己地頭開多一條線
而係用番現有資源去有效使用運載力
自己地頭有咗條快線
如果城隧價同區內轉乘價一樣既話
咁做咩仲霸住另外嗰兩條一快一慢既"半線"?
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-8 23:53 發表

2.抽左既話點同城隧做轉乘
定確可以同8_K同28_做轉乘
但係上水呢?
再講,返大圍既話轉0K8K既時間更長

問題係做一條線要既資源都唔少
我當佢一轉100分鐘,繁時10分鐘一班
都要10架車送俾新線
係城隧入面抽10架車都.. ...

假設成個青衣同城隧冇晒闗係, 49X 唔再入青衣
啫係 49X 行車時間係少咗,車少咗,照計班次係差唔多
(當然 d 數據係點冇人清楚得過九記)
其實新線非繁時十五分鐘,繁時十分鐘已經好夠 (啫係 E42 班次)
廣源冇咩人搭,最慘係愉翠小瀝源嗰班返工客第日要迫番出去等 40X / 43X / 43P...

49X 應唔應該繼續入青衣?
當有咗條線時應該集中晒 d 客落新線
49X 只會阻住新線儲客
況且學上面講條線有人幫仲咁長,愉翠一城就真係比人拉車拉到疏晒
至於城隧轉乘,要睇新線同 8_K 及 28_ 系轉出嚟個價係幾多

知唔知點解 E42 咁多人喺大圍落?
係因為條鐵路而唔係真係喺大圍返工
入沙田都做到個效果
真係去大圍既會唔會真係多人?
況且條線會入沙中先定入大圍先?冇人知

北區嗰度
最多比番個 278X + 243M / 42M / 41M / 43B 轉乘
況且你講到 d 例子咁極端

其實由始至終
我都唔知條線入大埔做咩
原帖由 brian 於 2009-12-9 01:02 發表
忽發奇想,
開一條青衣八幹沙田(經市中心)線,
然後將72拉去行八幹,唔停沙田,
o係八幹轉車站做轉乘。 ...

咁九龍嗰邊點行

brian 發表於 2009-12-9 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2009-12-9 01:12 發表
咁九龍嗰邊點行

方案一︰總站不變,72和72A設立轉乘優惠(填補銅鑼灣村、美桃樓往太和的真空),
往太和方向,到嘉頓右轉欽洲街、欽洲街西、深旺道、東京街西、連翔道、青沙公路。
往九龍方向︰經荔灣交匯處離開青沙公路,經連翔道、欽洲街西、欽洲街、元州街。
但此方案路線迂迴,而且欽洲街塞車問題使青山道沿線乘客登車後要兜大圈、用較長時間才上公路。

方案二︰九龍總站改在欽洲街,單方向路程比方案一大約短1-2公里,
基本上將青山道、元州街來回方向路程調轉,72和72A設立轉乘優惠(填補銅鑼灣村、美桃樓往太和的真空),
往太和方向︰欽洲街,左轉元州街,左轉興華街,右轉長沙灣道,跟35A上青山道,於蝴蝶谷交匯處左轉上呈翔道再上青沙公路。
路程與現時72的里數相約(跟據google map的距離)。
往九龍方向︰經荔灣交匯處離開青沙公路,經連翔道,左轉興華街西,左轉荔枝角道,右轉大南西街,右轉青山道,右轉欽洲街。
路程比現時72的里數長約2公里(跟據google map的距離)。
此方案路程直接,青沙公路來往長沙灣區基本上不會途經塞車黑點,用比較直接的路線上公路。

如青衣-沙田新線經源禾路,72就可以直接青沙公路不停站至大埔公路,
如青衣-沙田新線不經源禾路,72或需繞經源禾路,或者青沙新線和88k設立轉乘優惠。

但是如果新72不經沙田,會失去了72原本沙田市中心-大埔一段的巴士客…

kingprowm 發表於 2009-12-9 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2009-12-9 01:02 發表
49x 不能撤離青衣… 始終仲有個城隧網絡o係度…

開新青衣-大埔線的話要睇定價幾多喇…

忽發奇想,

如果呢條線開左, 我相信 49P 應該會取消

同埋唔知會用青衣 4 字頭定大埔 7 字頭呢
Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-9 21:00 | 顯示全部樓層

49x 不能撤離青衣… 始終仲有個城隧網絡o係度…

開新青衣-大埔線的話要睇定價幾多喇…

忽發奇想,

其實要72唔停沙田既話就唔駛要關條新線事既...
而72又係唔係非行八幹不行?
Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-9 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2009-12-9 01:12 發表
文略

唔入青衣又可以放係邊?
再講我俾盡你唔入青衣後每邊cut夠15分鐘
都要俾返20架車去行現時既班次
對一條只有27架車既線
仲要嘔車去俾條新線既話
明顯就唔多夠
仲要講到入大埔,行車時間必定更加長
但唔入大埔既,49X又如何唔入青衣?

請留意既係,E42係大圍多人落係因為大圍真係有唔少人返工
當然仲有一批人轉去其他地方
但係又係唔係真係咁多?
我又唔係咁相信有咁多人搭46X早繁係大圍落車之後又要走去轉其他車....

仲有一個隱憂係
到早繁上學時間,沙田唔少區內線一早俾人塞爆左...
HF3204@243M 發表於 2009-12-9 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-9 21:11 發表

唔入青衣又可以放係邊?巴士,鐵路,生活& N) k& ~# M! b8 g) \, g' m
再講我俾盡你唔入青衣後每邊cut夠15分鐘www.hkitalk.net1 ^+ {8 e9 C% W! l" _7 S1 E
都要俾返20架車去行現時既班次
2 p( y  s( }3 {4 ehkitalk.net對一條只有27架車既線巴士,鐵路,生活6 F/ E* X# P( {
仲要嘔車去俾條新線既話
9 j' r/ [2 N; Kwww.hkitalk.net明顯就唔多夠
) d% M& [/ B5 _  m& [9 H1 s仲要講到入大埔,行車時間必定更加長+ ^/ C  C4 j: ^2 t4 z1 |& A
但唔入大埔既,49X又如何唔入青衣?巴士,鐵路,生活: h  k8 q# Z" N7 b$ p& A' K: G

所以話要計好晒數先
但係我有懷疑係唔係有客由青衣去大埔
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-9 21:11 發表
請留意既係,E42係大圍多人落係因為大圍真係有唔少人返工巴士,鐵路,生活8 D# A, i; s5 @- G* |' v% ]
當然仲有一批人轉去其他地方
0 R4 l' Z! F8 Y+ j' C3 e但係又係唔係真係咁多?巴士,鐵路,生活. |: n; b0 r7 ~" k* A3 ^$ M, z
我又唔係咁相信有咁多人搭46X早繁係大圍落車之後又要走去轉其他車....巴士,鐵路,生活: h  k8 q# Z" N7 b$ p& A' K: G

=.= 要轉落大圍一早喺城隧轉咗 la
啫係 46X 係一定係去大圍既
但係 E42 冇城隧喎
一轉就只有喺大圍轉...
brian 發表於 2009-12-9 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-9 21:00 發表

其實要72唔停沙田既話就唔駛要關條新線事既...
而72又係唔係非行八幹不行?

純粹同新線o係八幹做轉乘…
新線唔洗入大埔,72唔洗經沙田…

Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-10 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2009-12-9 23:25 發表

所以話要計好晒數先
但係我有懷疑係唔係有客由青衣去大埔

=.= 要轉落大圍一早喺城隧轉咗 la
啫係 46X 係一定係去大圍既
但係 E42 冇城隧喎
一轉就只有喺大圍轉... ...

但明顯既係要拆就要加車...
要加車既不如重執成個城隧系統

即係呢
唔好睇少大圍既需求...
Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-10 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2009-12-9 23:28 發表

純粹同新線o係八幹做轉乘…
新線唔洗入大埔,72唔洗經沙田…

若果八幹得果兩條線既話
都會幾惡等...