hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 中華巴士 [中巴時間] 西灣河碼頭 (下集) [EU3C]
開啟左側

[中巴時間] 西灣河碼頭 (下集) [EU3C]

novkovsky 發表於 2009-12-27 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2009-12-27 00:34 發表

14號有4部字軌車, 半小時一班, 西灣河開 00, 30

MC/ DC 係260/ 262攝車... 印象中係早上七點幾一班, 通常連牌都唔攪,
停14沿線各站... 九成九係熟客 (裝修工人/ 游早水的泳客等), 識照上車. ...

小弟當年剛上小學入石澳
見到LX果陣,心諗「乜香港仲有倫敦巴士?!」
後來發覺仲要唔止一部
如果換著今日,可能就有班保育人士要留呢批活化石了
sSie~~Find you later.
MC1@CMB 發表於 2009-12-27 08:55 | 顯示全部樓層
 樓主| DD2113 發表於 2009-12-27 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 novkovsky 於 2009-12-27 01:40 發表
小弟當年剛上小學入石澳
見到LX果陣,心諗「乜香港仲有倫敦巴士?!」
後來發覺仲要唔止一部
如果換著今日,可能就有班保育人士要留呢批活化石了 ...

您會唔會攪錯左, 指 XF (在筲箕灣總站, 行2號既?) or MC?
XF 以前就係 ex-LT DMS;
MC在倫敦, 及全英國有不少兄弟
LX 有邊part似倫敦巴士?

我覺得最大可能, 您係指佢地...
反對所有專利巴士全空調化!
DW8306 發表於 2009-12-27 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2009-12-27 12:42 發表

您會唔會攪錯左, 指 XF (在筲箕灣總站, 行2號既?) or MC?
XF 以前就係 ex-LT DMS;
MC在倫敦, 及全英國有不少兄弟
LX 有邊part似倫敦巴士?

我覺得最大可能, 您係指佢地... ...

可能樓上混淆左routemaster同LX吧
HR9710+KU1391 發表於 2009-12-27 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2009-12-27 00:34 發表

14號有4部字軌車, 半小時一班, 西灣河開 00, 30

MC/ DC 係260/ 262攝車... 印象中係早上七點幾一班, 通常連牌都唔攪,
停14沿線各站... 九成九係熟客 (裝修工人/ 游早水的泳客等), 識照上車. ...

MC/DC係咪攝正常班次中間? 例如開15,45?
14正常班次開半小時一班,食飯咪要開一個鐘一班? 還是14根本每一單係西灣呵起碼休息半個鐘,後車返得到,先開後車?
 樓主| DD2113 發表於 2009-12-27 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2009-12-27 12:59 發表

MC/DC係咪攝正常班次中間? 例如開15,45?
14正常班次開半小時一班,食飯咪要開一個鐘一班? 還是14根本每一單係西灣呵起碼休息半個鐘,後車返得到,先開後車? ...

呢位版友... 首先唔好以現今既車隊管理思維來睇.

MC (後來係DC) 唔係正常班次, 只係晨早得一班... 印象中係夾在正常班次之間,
架車開到赤柱, 就會行番原路線 (往中環), 絕對唔會行14番西灣河.

當年的路面比現時少車, 半個鐘一班, 4部車行平時絕無問題,
只是泳季 + 假日可能客多, 車又行得慢, 才會脫班.
過左鐘.... 咪早開少少算啦, 邊有keep得咁準... 乘客在分站等車... 自求多福啦!

總之當年係半小時一班, 食飯/交更時間都一樣.
Garfield 發表於 2009-12-30 15:07 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2009-12-30 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Garfield 於 2009-12-30 15:07 發表
我想問下有冇人知到4# 講咩

為何 FY3401兄會突然被"禁訪"咁嚴重

一些批評中巴的言論,但停板跟此文無關。

(P.S. 你有沒有擔心過自己?)
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-31 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-12-26 15:04 發表
我諗中巴如果唔係畀人話佢車舊、熱代冷,後尾冇埋專營權......
可能我地今時今日會見到加催化器的LX/LV在大潭道飛馳,上山頂的依然係SF。
唔使搞咩人力車巴士,中巴本身已經係活古董。

中巴真係香港巴士業界的環保先 ...

x2
小弟愚見,
不再儸輯角度思考,用文學角度思考,
師兄這番話語,小弟覺得真係好好!

數十年後,時代的價值觀真是轉變了,
上一個世紀未,全冷就等於優質服務,
現在,環保人士反大舉熱狗概念,
上一個世紀未,一見舊車古董就喊要淘汱,
現在,這叫才叫保育喎,

如果中巴出現在這個世紀,又會是怎樣的一回事?

98年中巴被踢局時小弟年紀仍小,
但中巴一點一滴,每段片段仍牢牢在回憶中,

若未曾有中巴,
我根本沒有機會去接觸半駕駛倉,前置引擎和第一代後置引擎巴士,
什麼勝利二型,丹拿珍寶也不可能在我腦中活著,在我眼前跑過,動過,出現過,
更加無法了解上一輩的交通工具到底是怎麼一回事,

這些...不就是今年所謂的保育概念了嗎?
十年後再看中華汽車公司,這是我的感覺!

''我都有諗過,如果「風水里」巴士站前有架白水箱駛過的話,會幾咁像真''
感謝師兄這句寓言深長的話語,你又想到什麼?

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
 樓主| DD2113 發表於 2009-12-31 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-31 01:31 發表
數十年後,時代的價值觀真是轉變了,& }5 d, B' J- P/ }* u
上一個世紀未,全冷就等於優質服務,
現在,環保人士反大舉熱狗概念 (? ),
上一個世紀未,一見舊車古董就喊要淘,
現在,這叫才叫保育喎,

我想閣下有少少誤解現在環保團體的要求...

應以歐盟四型可開窗巴士取代歐盟一二型密封式巴士

現在, 市民的要求係"進步"左, 不只要求全天候的空調巴士,

而係夏天仍有空調, 但冬天可熄掉, 開窗而且減收車費, 架車排放又環保的巴士服務!

睇真d, 上述新聞稿冇話要從新引入"熱狗"巴士, 只係"冬天可開窗"的巴士...

事實上, 邊有咁 "又要馬兒好, 又要馬兒不吃草" 之理?
雖然唔開冷氣, 個冷氣系統唔可以隨便拆去, 一樣要維修, 仲多左好多推拉窗要修理,
開窗令車廂容易入水, 乘客會投訴, 車身損耗又高左,
雖然用油少左, 但抵銷唔到上述成本,
巴士公司營運成本應該不減反加.

小弟都好鐘意懷舊...
但要留意:
保育唔等於將所有舊的事物都全部留低, 那只會令社會發展停滯不前,
現在流行的是 "可持續發展" 概念.