hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2010-2011年度西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2010-2011年度西貢區巴士路線發展計劃

33XX 發表於 2010-1-22 20:50 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

(我唔係tko人,所以只能用外人的角度嚟睇)

692轉兩味就應該pass到,始終客量真係唔掂...

694轉兩味勉強ok既,不過寶林個邊就難搞少少...

690轉兩味好似有點過份,雖然cut平日無意見(因為真係見過好多次都好吉),但係cut埋假日好似過份少少,690假日真係唔夠客?
FD5410 發表於 2010-1-22 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-1-22 20:00 發表

師兄,你係咪住tko架? 下下都話逼人搭貴車,你知唔知將軍澳嘈e22a兜路嘈左幾耐?今次開a線只係應西貢區會要求. 至於e22a減班,除左調景嶺班人會嘈之外,
冇乜人會嘈,因為本身條線客量都唔多. 當然,如果a29減到收40蚊就 ...

咁係咪唔住將軍澳就唔討論得先
E22A $24 , A29 $ 45, 貴成倍...
E22A 又要cut班,擺明就想『吸引乘客乘坐較貴既A29』
其實將軍澳唔少屋邨,亦有唔少人要去後勤區返工
E22A cut 班, 開 A29 點都會對呢班人無利啦
FD5410 發表於 2010-1-22 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2010-1-22 20:50 發表
(我唔係tko人,所以只能用外人的角度嚟睇)

692轉兩味就應該pass到,始終客量真係唔掂...

694轉兩味勉強ok既,不過寶林個邊就難搞少少...

690轉兩味好似有點過份,雖然cut平日無意見(因為真係見過好多次都好吉),但係cu ...

個人認為三條一齊轉兩味係無咩可能過到區議會
區議會至少都要留返條全日
~誰@359~ 發表於 2010-1-22 20:57 | 顯示全部樓層

意見:

1. E22A上康盛,真係better than nothing
但係,條A29行完寶林同坑口就上隧道
仲要同一時間E22A要照行寶林坑口(見唔到有話改道),咁樣開A29其實好帝
之後殺埋E22B就搞到觀塘道冇埋條E22P…嘩
完全感受到坑口寶林將南客既時間寶貴過其他居民好多好多…
其實,以E22AB而家加埋既資源,絕對足夠將E22B 30分鐘一班全日兼拉去將南既同時
有限度地保留E22A既服務,嫌慢的話E22A仲可以改改機場定線,跟E22B或者E22P咁行
咁做既話,就唔洗出成四十幾蚊坐條A線(機場後勤區一帶既人,應該冇A線既車費優惠?)
將南客影響又有限,更加唔會搞到觀塘客…
雖然個人覺得A29呢個PLANNING,應該會拖埋A22落水…
另個人唔睇好A29 2011年會有得加班

2. 如果因為寶林,令到運吉覺得690「同地鐵重疊」的話,咁山上居民真係死得冤枉
搞692同694既同時,唔該唔好捉690祭旗,多謝

3. 怕且都可以同796B、797M準備墳墓,用呢兩條線既資源開798真係難以抗拒
剩返既就係睇下將南議員會唔會覺得做頭頭等同被搵笨
沙田定線算係直接得泥做到最多客源,新記PLAN線果然有一手
同一時間,98A山下客量可望又少咁一D咯

4. 勢估唔到91M拆樓拆得仲快過95M

5. 一邊廂就話重疊巴士線重組唔到,但另一邊廂就隊條796X入尖東
運輸署班官個腦究竟諗緊D乜

6. 「98A 將軍澳班次延至牛頭角 (3月)」
呢個我諗應該係講緊隧道特別車?冇理由98A拉到去淘大隔離果個牛頭角總站咁驚嚇下話

字大只顯得人自大
GU9338 發表於 2010-1-22 20:58 | 顯示全部樓層
其他唔評論 , 只講 91M , 92 , 298E

91M , 92 轉單層  .......... 都唔知邊個人諗出黎 , 早排 92 仲要轉 11 米白版做掛牌。

298E 早排先由兩部車加到四部車 , 無啦啦又減 ? 傻左 ?
請用文明來說服我。
~誰@359~ 發表於 2010-1-22 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2010-1-22 20:58 發表
其他唔評論 , 只講 91M , 92 , 298E

91M , 92 轉單層  .......... 都唔知邊個人諗出黎 , 早排 92 仲要轉 11 米白版做掛牌。

298E 早排先由兩部車加到四部車 , 無啦啦又減 ? 傻左 ? ...

298E係三架變四架既,但聽上次開會錄音講
298E同797M個客量,o係康城站開左之後係明顯下跌,「三分一都有」咁話
字大只顯得人自大
FBI2 發表於 2010-1-22 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2010-1-22 20:52 發表

咁係咪唔住將軍澳就唔討論得先
E22A $24 , A29 $ 45, 貴成倍...
E22A 又要cut班,擺明就想『吸引乘客乘坐較貴既A29』
其實將軍澳唔少屋邨,亦有唔少人要去後勤區返工
E22A cut 班, 開 A29 點都會對呢班人無利 ...

請問呢班人多,定係去機場搭飛機既人多?
20分一班,同30分一班,都係一樣,較岩時間就唔駛點等.再者,將軍澳去後勤區既客量真係偏少,用E22A資源去拆A29,整體對將軍澳乘客有利.
問題是調景嶺區的議員和居民會怎樣想? 他們也想要這條A線的!
至於24元和45元,其實不是什麼問題,E22收平過A22一半有多,A22一樣有不俗客量.寶林和坑口有不少較富有的居民,他們不在意去機場的價錢,不過,同樣
不會在意的調景嶺,反而不能享受這個特快服務,可能會有點不滿.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
053h4 發表於 2010-1-22 21:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-1-22 21:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2010-1-22 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-1-22 21:04 發表

請問呢班人多,定係去機場搭飛機既人多?
20分一班,同30分一班,都係一樣,較岩時間就唔駛點等.再者,將軍澳去後勤區既客量真係偏少,用E22A資源去拆A29,整體對將軍澳乘客有利.
問題是調景嶺區的議員和居民會怎樣想? 他 ...

E22A早晚兩個時段,後勤客同機場客比例係50 50…
字大只顯得人自大