hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南港島綫(西段)最新消息
返回列表 發新帖
開啟左側

南港島綫(西段)最新消息

Kaix 發表於 2010-2-28 17:47 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2010-2-26 22:24 發表
以西港島線o既例子, 就算無地, 而有實際交通需要, 都可以由政府出錢補貼了事,
而南線西段如果可以由政府出錢只起兩站兩區間(假設黃竹坑 -- 香港仔 -- 華富),
整體利益係咪好過畀塊地香港鐵路, 然後要佢起多一大截 ...

唔爭在起埋田灣站喇,田灣區有2萬幾人口,
顯徑都有重鐵站,田灣要個中鐵站唔過分
LN9267 發表於 2010-2-28 20:21 | 顯示全部樓層
以小弟愚見,南港島綫(西段)即使分段上馬亦十分困難。

在MTR方面,有沒有土地提供給他們可以發展物業?

而且,南區某小巴公司的勢力不容忽視,毎年RDP一有對某小巴公司不利的建議時,區議員便會反對,何況MTR進駐香港仔?

所以,我並不樂觀。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
PB602 發表於 2010-2-28 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2010-2-28 20:21 發表
以小弟愚見,南港島綫(西段)即使分段上馬亦十分困難。

在MTR方面,有沒有土地提供給他們可以發展物業?

而且,南區某小巴公司的勢力不容忽視,毎年RDP一有對某小巴公司不利的建議時,區議員便會反對,何況MTR進駐香港仔?
...

講到財雄勢大, 某小巴公司幾時夠港鐵玩? 而且小市民未必知RDP, 但就一定知港鐵新線計劃, 唔通有議員敢企出黎反對港鐵延長去香港仔咩...
LN9267 發表於 2010-3-1 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2010-2-28 21:39 發表

講到財雄勢大, 某小巴公司幾時夠港鐵玩? 而且小市民未必知RDP, 但就一定知港鐵新線計劃, 唔通有議員敢企出黎反對港鐵延長去香港仔咩...

不過以我所知,某小巴公司和某紅色小巴分會一直關係良好。

而且,我記得他們是同意先興建東段,相信是因為全段/部分西段會影響他們的生計,始終香港仔是他們的地盤。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2010-3-1 02:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leochill 發表於 2010-3-1 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-1 02:34 發表
係南區, 巴士就唔夠某小巴集團玩啦
而有無"議員"反對呢, 某小巴集團都係區議會代表
佢公司就入紙話反對, 咁唔知算唔算啦

就市民利益, 香港仔中心當然有地鐵好過有小巴,
但如果照顧埋小巴業界利益, 政府又搵唔到其他地頭安置小巴,
可否向小巴商買返個牌注銷左佢? 就好似起路拆屋要賠錢一樣,
細節問題大家可以提出, 但唔知呢個方向是否可取?
 樓主| jimmy_lam 發表於 2010-3-1 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-3-1 02:34 發表

係南區, 巴士就唔夠某小巴集團玩啦
而有無"議員"反對呢, 某小巴集團都係區議會代表
佢公司就入紙話反對, 咁唔知算唔算啦

固然,某小巴公司主席為香港仔中心出左好多分力,搞活動,小巴義載捐款(年年東華籌款都係香港仔中心最多就係因為呢個原因)
仲成為左香港仔既重要交通營運商(我小學搭63返學,中學搭63A返學,依家搭4A/B/C轉地鐵返學)
佢接駁香港仔既路網實在太強大,依家批三菱Rosa又好坐過巴士好多倍,如果唔係會塞車,我都唔會要求起地鐵
而上文建議書已經指出一個重點"只興建香港仔站可與現時交通營運商相輔相成",就係想講如果只興建香港仔站,51,51S,63A,59,58等等路線搞轉乘優惠就可以作為接駁路線,增加香港仔站服務範圍,我相信影響較大都只有隧道線,但都不至於消失(隧道線有好多經過既地方冇地鐵/唔方便,例如隧道口有骨氣,大有集成等地...)
不過作為上市公司....都係諗下好啦.

我承認紅色亡命小巴係香港島西南區前往旺角最快既交通工具,不過開左地鐵我一定唔坐,事關坐一次都好似玩一次過山車咁,又要客滿先開車,瑪麗醫院對出斜路架車差唔多飛起咁,薄扶林道開到八十K已經夠恐怖,西隧開到成百K仲快過荃灣線...
Choi 發表於 2010-3-1 10:50 | 顯示全部樓層
你起得香港仔站,華富/數碼港又要。
倒不如西段改爲華富/數碼港 <-> 香港仔 <-> 黃竹坑 穿梭。
好像康城/落馬洲支綫一樣。
薄扶林的通勤需要巴士已經足夠了。
新造的人、如鷹展翅上騰。
 樓主| jimmy_lam 發表於 2010-3-1 19:53 | 顯示全部樓層
剛剛有人話唔係隧道塞車,係隧道口塞返入隧道,一於比大家睇下呢個示意圖..

有人貼埋過某登